Як зекономити кременчужанам з новими цінами на газ

23.07.2010, 15:38 Переглядів: 5 686
Уряд дав добро щодо підвищення цін на газ на 50%. Це тягне за собою збільшення основних комунальних платежів – за опалення та гарячу воду. Як можна зекономити на цих тарифах, з’ясовував «ТелеграфЪ»..

Не минуло й трьох місяців після підписання харківських угод, які залишили російський флот у Криму та скріпили дружбу із Росією, як українцям сповістили, що ціна на газ збільшується у 1,5 рази. Прості люди такого не очікували, оскільки вірили, що дружба із північним братом на цінах на газ ніяк не відіб’ється. До того ж президент обіцяв, що після харківських угод 27 квітня цього року ціна для населення не збільшуватиметься. Тепер же маємо те, що маємо. 

Ціна питання 

Звісно, що збільшення ціни на газ відіб’ється на вартості інших комунальних послуг – доведеться більше сплачувати за опалення та гарячу воду. Аналітики порахували, що місячна  оплата за всі комунальні послуги в цілому збільшиться на 25-30%. Міністр ЖКГ Юрій Хіврич запевняє, що зростання буде меншим. 

– У зв’язку з тим, що в собівартості тепла і води газ складає в середньому 53%, то, за нашими розрахунками, ціна на тепло і воду підніметься на 20-25%, – заявив міністр.

Із високопосадовцем не погоджуються кременчуцькі теплоенергетики і називають його розрахунки «єрессю». Адже, наприклад, паливна складова у собівартості Гігакалорії тепла  у  підприємства «Теплоенерго» складає до 80%. 

Як можна зекономити і чи можливо це зробити 

Багато хто з кременчужан вже замислився над тим, щоб встановити усвоїх  будинках новий «економний» газовий котел, або електробойлер для підігріву води у квартирах – щоб гріти воду самим, а не користуватися послугами різних «енерго». Питання про встановлення лічильників на гарячу воду взагалі вже перестало бути питанням – це необхідність. 

– Наразі в Україні призупинена видача дозволів на газові котли чи колонки у квартирах, – каже начальник виробничо-технічного відділу КП «Теплоенерго» Любов Терещенко. – Електричні – будь-ласка. Якщо людина хоче індивідуальне електричне опалення, вона має звернутися в Управління ЖКГ і написати відповідну заяву. Їй призначать зустріч із комісією. Якщо вона дозволить налагодження електроопалення, то людина може проходити всі необхідні інстанції.

 Перш за все, економний абонент має йти до «Полтаваобленерго». Саме там йому дадуть технічні умови, якими визначається, що необхідно зробити. Наприклад, прийшов один чоловік з 9-поверхівки. На комісії йому дозволили зробити електроопаленя. Він пішов до «Полтаваобленерго», а йому видали техумови, за яких необхідно міняти електрокабель від підстанції до квартири. Він підрахував і сказав, що це йому надто дорого обійдеться. 

Якщо ж людину влаштовують умови і сума, в яку їй обійдеться економія, вона погоджує проект у пожежній охороні, санстанції, а також у господарів тепломереж, від яких потрібно буде підключатися. До речі, у Кременчуці близько 100 квартир мають індивідуальне електричне опалення. 

– У кожному випадку це вирішується індивідуально, – каже начальник техвідділу ВАТ «Полтаваобленерго» Олена Постил, – будинки різні, необхідна різна потужність. Якщо ставити один електробойлер то, можливо, і не потрібно збільшувати потужність. У будь-якому разі людина має звернутися до нас і ми подивимося, чи достатньо  існуючої потужності мережі . Якщо її вистачає, то не потрібно робити техумови. На замітку. Прийом у техвідділі ВАТ «Полтаваобленерго» відбувається кожного вівторка та четверга з 8.00 до 12.00. 

«Сам котел вас не врятує»

– Дехто вважає новий котел панацеєю і думає, що він їх врятує, – каже начальник служби внутрішньобудинкових систем та обладнання ВАТ «Кременчукгаз» Володимир Проша. – Не врятує. Чому? Люди міняють котли, яким вже по 20-30 років, а система опалення яка була, такою і залишається. Це неправильно. Сучасні опалювальні системи зробили крок далеко вперед. І щоб зберегти гроші потрібно провести цілий ряд заходів. Так, це дорого. Але поміняти лише котел – це всеодно, що поставити нове серце людині з пропитою печінкою. Економія ж у найкращому випадку становить близько 30%.  Якщо замінити лише сам котел, можна отримати великі проблеми. Відпрацьований газ із труби старого котла виходить з температурою 180 градусів, а з нового – 120. Відомо, що при згоранні газу утворюються пари води. Якщо раніше вони, завдяки високій температурі, вилітали з труби, то зараз осідають на стінках димоходу. Вони стають мокрими і під час морозів відбувається руйнація. 

Міжнародний валютний фонд (МВФ), який час від часу надає українському уряду кредити, вже 3 роки поспіль вимагав збільшити ціну газу – аби зробити цю галузь прибутковою і залучати до неї інвестиції. У 2009 році Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко кілька разів переносила питання про підвищення цін. В решті решт, залишила славу «підвищувачів» уряду Азарова. Ті не змогли встояти перед кредитом майже в $15 млрд і заявили про збільшення ціни газу на 50%. 

Коли прийдуть нові платіжки?

Нові цифри у графі «Газ» кременчужани отримають вже у платіжці за серпень. Щодо опалення та гарячої води, то тут процедура складніша – ці тарифи має затвердити місцева влада. І пропонуть їй це зробити ще до виборів 31 жовтня. Таке собі політичне харакірі. Тому аналітики не виключають, що затвердження нових тарифів відбудеться пізніше і по-новому за опалення й гарячу воду ми сплачуватимемо щонайменше в листопаді.

'Як економити у будинках тепло' читайте ТУТ



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх