Хто має право на пенсію за віком на пільгових умовах

2.04.2018, 17:10 Переглядів: 3 357

Чинне законодавство передбачає ряд пільг та компенсацій за роботу у важких та шкідливих умовах праці


 

Конституція України гарантує кожному громадянину право на працю. При цьому громадяни мають право на належні, безпечні та здорові умови праці.


- Згідно ст.153 КЗпП України забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Під умовами праці розуміється сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі роботи. Шкідливі виробничі фактори - це фактори, вплив яких на працівника за певних умов призводить до захворювання або зниження працездатності, - каже заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.
 

Чинним законодавством передбачено низку пільг та компенсацій за роботу у важких та шкідливих умовах праці.

Одне з них - право на пенсію за віком на пільгових умовах. Це право обумовлюється ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".


- Пенсії за віком на пільгових умовах призначаються працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за Списками №1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України, - пояснює Людмила Рогізна.
 

Умови, при яких працівнику буде підтверджено пільговий пенсійний стаж за роботу з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, шкідливими і важкими умовами праці це:


- наявність назви виробництва, робочого місця, професії, посади у Списках № 1 і 2 на пільгове пенсійне забезпечення;


- зайнятість працівника в шкідливих та важких умовах праці повний робочий день;


- підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення результатами атестації робочих місць за умовами праці (постанова КМУ від 01.08.1992 р. № 442).


Відповідно до Порядку застосування Списків № 1 і № 2, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (затверджений наказом Мінпраці України від 18.11.2005 р. № 383) під повним робочим днем слід вважати виконання робіт в умовах, передбачених Списками № 1 і 2, не менше 80 відсотків робочого часу, встановленого для працівників даного виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов'язаних з виконанням своїх трудових обов'язків.


- Результати атестації застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умови і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведена позачергова атестація, - каже Людмила Рогізна.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх