Кременчужанам не дають заробити

23.04.2009, 18:35 Переглядів: 2 160

Середньостатистичний мешканець міста недорахувався у гаманці понад 250 гривень за місяць.

Простої на підприємстивах міста уже далися взнаки: у людей почали зменшуватися зарплати. Нагадаємо, підприємства з листопада-грудня минулого року перевели своє основне виробництво на скорочений робочий тиждень і поки що це кризове нововведеня не скасовували. ВАТ «Кредмаш», ХК «АвтоКрАЗ», ВАТ «Кременчуцький колісний завод» працюють три дні на тиждень. Чотириденка введена і на ВАТ «Кременчукм‘ясо».

Трудове законодавство передбачає, що за вимушений простій працівнику належить дві третини від ставки. Поняття премії при такому розкладі взагалі стає неактуальним. У результаті маємо те, що маємо: зниження рівня заробітної плати. За останніми статистичними даними за лютий цього року, середня зарплата у Кременчуці склала 1814 грн, що на 266 грн менше, ніж середня зарплата за 2008 рік. І це при тому, що ціни на товари та послуги продовжують зростати!

Детально, скільки заробили і скільки втратили мешканці області – у таблиці. Порівняно з минулорічними заробітками не впали виплати у Комсомольську, де основним робочим місцем є Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Проте варто знати, що у січні цього року середня зарплата у Комсомольську склала 2937 грн: вона зростала аж до цього часу. А потім, як бачимо, повернулася на нижчий щабель.

Середня з/п, 2008 р лютий, 2009 р

Полтавська обл 1597 1661

Полтава 1820 1806

Кременчук 2080 1814

Комсомольськ 2182 2218

(За даними Головного управляння статистики у Полтавській області)

Перспективи

Найближчим часом ситуація із заробітками у Кременчуці навряд чи виправиться: підприємства знову не забезпечені роботою. На початку року в багатьох працівників були різдвяні канікули, тепер плануються травневі. Як стало відомо, ВАТ «Кременчуцький сталеливарний завод» зупинився із 20 квітня і не планує працювати до 11 травня. На ВАТ «Кредмаш» теж розглядають варіант додаткових «канікул» для своїх працівників: із першого по 11 травня.

Також є інформація, що Кременчуцький автоскладальний завод замість 20-го квітня запрацює лише з початку травня.

Слов‘ян обділяють зарплатою і списують усе на кризу

Газета «Труд» порівняла заробітки в Росії, Україні та Білорусі за січень цього року – у перерахунку на долари. Ось що вийшло. У Росії середня зарплата в січні 2009-го упала в порівнянні з січнем 2008-го із $ 615 до $ 517 (16%), на Україні – з $ 301 до $ 216 (29%), в Білорусії – з $ 351 до $ 348 (1% ). В інших країнах СНД зарплати, навпаки, виросли, пише «Труд».

Газета «Экономические известия» порівнює рівень оплати праці за одну годину у США і в Україні.

«Примітно, що у великих містах США в розпал кризи присутні вільні вакансії на роботу в «Макдональдс», – пише видання. – Оплата – $10,5 на годину. Довгих черг на працевлаштування не спостерігається. У «Макдональдс» не квапляться йти не тільки американці, але навіть наші емігранти. Не панська, мовляв, це справа, там же підлітки та афроамериканці працюють в основному. У цілому менше $7 за годину в Америці за некваліфіковану роботу, як правило, не платять. Робочі місця при цьому є. (У Києві багато висококваліфікованих робіт оцінюються в $3 за годину.)» Це ж видання аналізує, що за $ 15-20 у США (це дві години праці) можна пристойно поїсти у ресторані. В українському ж ресторані пристойно не поїси за зароблене протягом двох годин.

«У середовищі вітчизняних олігархів, бізнесменів і різного роду роботодавців прийнято списувати всі проблеми і безладдя на кризу», – робить висновок видання «Экономические известия»



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2009/04/23/zarobiti_9591.html -->
 
Теги: зарплата
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх