Працюєте в шкідливих умовах? Маєте право на молоко

30.11.2017, 13:21 Переглядів: 5 180

Працівники, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці мають право на безкоштовне забезпечення молоком або іншими рівноцінними харчовими продуктами

 

Працюєте в шкідливих умовах? Маєте право на молоко

- Право на безоплатне отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів обумовлене у ст.166 Кодексу законів про працю України та ст.7 Закону України "Про охорону праці". Його мають працівники, зайняті на роботах із шкідливими умовами праці, - пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.

 

За словами Людмили Рогізної, безпосередньо сам Порядок безплатної видачі молока, затверджений ще постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.87 N731/П-13. Однак, згідно з Постановою Верховної Ради України від 12.09.91 N1545 на території України дозволяється застосовувати акти законодавства СРСР з питань, які не врегульовані законодавством України і за умови, що вони не суперечать Конституції та законам України.

 

- Відповідно до вимог Порядку роботодавець має право самостійно вирішувати питання, пов'язані з безплатною видачею працівникам молока або інших рівноцінних харчових продуктів, - пояснює Людмила Рогізна. - Основою для прийняття відповідних рішень є Перелік хімічних речовин, під час роботи з якими у профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затверджений наказом МОЗ СРСР від 04.11.87 N4430-87.

 

Відповідно до Державних санітарних норм та правил "Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу", затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я від 08.04.2014 N248, під шкідливими умовами праці розуміється стан умов праці, за якого рівень впливу одного або більше чинників виробничого середовища або трудового процесу перевищує допустимий.

 

Чи належать роботи, які виконуються, до робіт зі шкідливими й важкими умовами праці, та чи має працівник право на пільги і компенсації за роботу в цих умовах, залежить від результатів атестації відповідних робочих місць. Її проводять згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 N442.

 

Якщо за результатами атестації буде підтверджено, що концентрація хімічних речовин на відповідних робочих місцях перевищує гранично допустиму, то працівники отримують право на безкоштовну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів.

 

- Згідно з вимогами п.1 Порядку працівник може отримати 0,5 л молока за зміну, незалежно від її тривалості, у дні фактичної зайнятості на роботах, пов'язаних з виробництвом або застосуванням хімічних речовин, зазначених у Переліку. Забороняється виплачувати грошову компенсацію замість видачі молока, видавати молоко за одну чи кілька змін наперед, за минулі зміни, видавати молоко додому, заміняти іншими товарами та продуктами (крім рівноцінних - кефіру, кислого молока, мацоні), - каже Людмила Рогізна.

 

Також згідно з ч.3 ст.7 Закону України "Про охорону праці" навіть якщо концентрація хімічних речовин на робочому місці не перевищує гранично допустиму, роботодавець має право самостійно, за власні кошти, видавати працівникам молоко або інші рівноцінні харчові продукти. Це обумовлюється додатково колективним договором (угодою чи трудовим договором).

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх