У квартирах – майже заморозки

28.01.2010, 22:36 Переглядів: 3 788
Скарг на погане опалення побільшало.
Наталія Степанчук та її малолітні діти сплять усі разом на одному ліжку під кількома ковдрами – щоб хоч якось зігрітися.
Фото: Дмитрий Бабец

Найбільше городяни мерзнуть у панельних дев‘ятиповерхівках,  де опалення не «дістає» до нижніх поверхів. Однак інколи винні й самі мешканці: переробляючи опалення у своїх квартирах, вони «морозять» сусідів.

З настанням холодів температура у квартирах багатьох кременчужан не досягає нормативних 18 градусів. Комунальників засипають претензіями.

–   У нас в квартирі майже заморозки! – заявила одна з мешканок будинку 10-Б в 101 кварталі, поскаржившись до оперативної служби 1563 при міськвиконкомі.

В управлінні житлово-комунального господарства про цю проблему знають. І кажуть, що спричинив її  мешканець того ж будинку, який  самовільно зробив у квартирі теплу підлогу… За словами Олександра Любенка, начальника УЖКГ, такі випадки непоодинокі. Люди переробляють опалення у квартирах, підводять його на лоджії (що не передбачено проектом), а потім їх сусідам не вистачає тепла.

Минулий четвер  був «урожайним» на скарги. Два будинки – на Пролетарській, 13 та по проспекту 50 років Жовтня, 32/10 – «заморозили» якраз самі мешканці. Серед зими вони раптом почали переробляти опалення. Комунальники витратили купу часу і зусиль, щоб «запустити» тепло у цих будинках.

Взагалі ж із початку січня на якість подачі тепла надійшло 13 скарг, повідомив Олександр Любенко. Скаржаться і мешканці центру, і Занасипу, і Раківки, і нагірної частини. В основному – це мешканці панельних багатоповерхівок із верхньою розводкою опалення.

– Від недогріву страждають нижні поверхи. У нас багато таких будинків на Раківці, – розповідає Людмила Чех, заступник директора управляючої компанії «Добробит»

Вихід тут один: реконструкція системи опалення, каже Олександр Любенко, начальник УЖКГ:

– Не всі питання можна вирішити одразу, бо деякі потребують проектних рішень і реконструкції, а займатися цим узимку – неможливо.

А поки що комунальники створили дві робочі бригади, щоб перевірити скарги на холод. Мер доручив порахувати, скільки коштів потрібно на вирішення складних питань.

Перспектива замерзнути…

Наталія Степанчук  вселилася в нову квартиру у будинку на вулиці Московській, 17-а напередодні нового року. Будинок теж новий – це для нього перша зима. Квартиру пані Наталя купила власним коштом, а тепер мерзне у ній разом з трирічною донькою та дворічним сином. Двері у дві кімнати завішані ковдрами – температура там у морози вище 6 градусів не піднімається. Усі перебралися в одну кімнату; вмикають газову плиту, електрообігрівач, щоб хоч якось зігрітися. І все одно вище +12 температура у кімнаті не піднімається.

З  29 січня Наталія оббиває пороги усіх служб – і перш за все приватного ЖЕПу з багатообіцяючою назвою «Перспектива». Опалення намагалися відлагодити, але поки що – безрезультатно.  Хоча склали акт-претензію, що дозволить не платити за ненадану послугу.  

Наталія Мирна, начальник ЖЕП «Перспектива», запевнила, що про замерзлу квартиру не забудуть.

– Імовірна причина – сусіди над цією квартирою переробили опалення. А терморегулятор будинку налаштований на проектну потужність опалення. Щоб його відлагодити на нові параметри, нам потрібно мінімум на три години зупинити опалення у будинку. У такі холоди це неможливо. Почекаємо п’ятниці-суботи, коли обіцяють потепління, – каже пані Мирна.



 
Теги: мешканці
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх