Микола Маменко: «Ми маємо на місцевому рівні налагодити всі можливі напрямки допомоги ветеранам війни»

7.10.2020, 13:30 Переглядів: 1 963

 

Сьомий рік Україна захищає свою територіальну цілісність і сьомий рік в державі немає дієвої програми по поверненню ветеранів війни до буденного життя.

За даними Міністерства у справах ветеранів станом на 2019 рік в Україні було майже 340 тисяч учасників бойових дій. У нашому Кременчуці сьогодні  близько 1600 учасників бойових дій, з них близько 150 з інвалідністю. Ці цифри кожного дня змінюються -  частина хлопців і далі лишаються на передовій, інші ж – ветерани, стикаються з цілою низкою проблем у щоденному житті: від несприйняття себе до конфліктів з оточуючими.


За офіційними даними, лише 15% учасників бойових дій самостійно усвідомлено звертаються за допомогою до психологів , інші не вважають це за потрібне. Для порівняння, у США до спеціалістів ідуть близько 40% ветеранів і на адаптацію виділяються значні кошти.


«Ми маємо проблему – недієву програму роботи з ветеранами. Проблема психологічної реабілітації ветеранів щороку тільки зростає. Ми маємо допомогти захисникам України, патріотам та з пошаною прийняти їх вдома», - говорить Микола Маменко, практикуючий психолог ГО «Реабілітація та адаптація інвалідів, ветеранів війни АТО «АНГЕЛ АНІМАЛЗ України».


 

На думку кандидата від партії «Довіра», для вирішення проблеми реабілітації воїнів АТО після повернення їх додому потрібно після демобілізації надавати їм дорожню карту  етапів адаптації. Перший етап - це військовий комісаріат, де фахівець обов’язково проводить психологічний скринінг , який би допоміг зрозуміти, чи потрібна бійцю фахова допомога, тобто другий етап реабілітації.


Сьогодні у Кременчуці ветерана можна направити до КП «Кременчуцький обласний шпиталь для ветеранів війни», де буде розроблено індивідуальний план для ветерана і направлення по необхідності на інші етапи адаптації.


 

«Ми маємо на місцевому рівні налагодити всі можливі напрямки допомоги ветеранам війни. Дорожня карта, програми повернення до мирного життя, розробка соціальних карт, яку пробували запустити , але з незрозумілих міркувань не довели до кінця, – все це потрібно робити, а не залишати лише на папері. Країна має готуватися до зустрічі наших захисників, адже війна триває, час спливає, а ветерани не відчувають себе потрібними і мають складності в адаптації. Потрібно обгрунтувати доцільність пільгових гарантій, програм, вирішити проблеми з надаванням санітарно-курортних путівок. Впевнений, що децентралізація дає можливість надавати дотаційні кошти на місцях для підсилення бази з психологічної реабілітації. Надавати щорічну матеріальну допомогу та допомогу на лікування. Діалог влади з ветеранами має бути відкритим. Це буде одним з моїх головних завдань, як депутата міської ради», - говорить Микола Маменко, запевняючи, що лише відродивши довіру, можна почати діяти ефективно на всіх рівнях.

Автор: Політична реклама
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх