Мовчання немовлят: Лікарі намагаються приховати причину загибелі маленької Лізи

3.03.2008, 21:52 Переглядів: 2 551
Ви вірите, що керівництво пологового будинку, де загинула дитина, провело грунтовне та неупереджене службове розслідування цієї справи? От і в нас з’явилися сумніви..

Два тижні тому ми розповіли, як 9 січня 19-річна Аня приїхала до кременчуцького пологового будинку народжувати дочку Лізу («Чому мене більше немає?», «ТЪ» №6). Вагітність у Ані проходила безхмарно, без жодних ускладнень, Ліза теж була здоровою, тож нічого не віщувало біди. Але у пологах Ліза загинула, а Аня опинилась на відстані двох годин від смерті. Згодом до неї прийшов лікар Б., який приймав пологи, і сказав: «Ти народила абсолютно здорову дитину. Вона дихала до останньої хвилини. Їй не вистачило кількох секунд – бо я не туди закрутив пуповину». Після несподіваної загибелі маленької Лізи, її батьки звернулися до прокуратури з вимогою провести відповідну перевірку – батьки переконані, що дитина загинула через лікарську помилку. А за це передбачена кримінальна відповідальність за ст. 140 ККУ («неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником»).
Ми обіцяли розповісти вам, чим скінчилася перевірка. Що ж, розповідаємо.

Ви не повірите!

Прокуратура доручила проведення перевірки Крюківському районному відділу УМВС. Займався нею слідчий, старший лейтенант міліції Щіпець. Через інформаційний прес-центр УМВСУ в Кременчуці «ТелеграфЪ» з’ясував, що слідчий підготував постанову про відмову у порушенні кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу злочину. Отримали постанову про відмову (№ 491/08) і потерпілі – родина Агафонцевих. Звісно, «ТелеграфЪ» поцікавився, на яких підставах пан слідчий не вбачає ознак злочину у даній історії? Слідчий спокійно пояснив, що такі висновки він зробив, виходячи з матеріалів службової перевірки, проведеної керівництвом кременчуцького міського пологового будинку. Тут ми трохи отетеріли – невже перевірку провело керівництво того самого пологового будинку, де загинула дитина?! Незворушний слідчий підтвердив – так, того самого.
Виходить, лікарі, яких звинувачують у неналежному виконанні лікарських обов’язків, самі свої дії і перевіряють. Невже це запорука об’єктивності? Є у цій міліцейській перевірці ще одна деталь, яка нас дивує. Справа в тому, що старший лейтенант Щіпець навіть не
опитав жертву – ту саму Аню, яка ледь не загинула у пологовому будинку. Ну, не знайшов пан офіцер часу - або й доцільності - поспілкуватися з потерпілою. Треба розуміти, нашим міліціонерам достатньо висновків лише однієї зацікавленої сторони – пологового
будинку. Батьки загиблої Лізи не погодились з результатами проведеної перевірки, і звернулися до прокуратури зі скаргою. Прокуратура скасувала постанову старшого лейтенанта про відмову у порушенні карної справи та направила матеріали перевірки назад, до Крюківського райвідділу УМВС, – для більш детальної перевірки.
Ми вам розповімо про результати і цієї перевірки.

резонанс

А справою загибелі дитини у кременчуцькому пологовому будинку зацікавився український телеканал «Інтер». Минулого четверга до Кременчука приїхала знімальна група. Місцеве медичне керівництво продемонструвало небажаним гостям чудеса гостинності та дипломатичних навичок. Як розповіли київські колеги, керівництво пологового будинку та міського відділу охорони здоров’я радо запросили їх на смачну вечерю, а потім ще й покатали по місту. А наступного дня, у п’ятницю, головний лікар пологового будинку пан Прокопчук ще й влаштував киянам екскурсію пологовим будинком. Журналістам показали і палати, де роблять євроремонт, і новенькі ванночки для новонароджених. Єдине, на що не знайшли часу кременчуцькі медики – це відповісти на запитання, чому загинула маленька Ліза?

Що приховує пологовий будинок?

Час нагадати, чому батьки загиблої Лізи впевнені, що дитини не стало через лікарську помилку. Справа в тому, що Ліза напередодні пологів мала «тазове передлежання» - тобто, йшла на вихід сідничками. Це завжди ускладнює пологи. Тому мама Лізи – Аня – просила лікаря Б. зробити їй кесарів розтин. Лікар відмовив. Батьки Лізи вважають, що вона загинула саме через цю відмову. Кременчуцькі гінекологи, навпаки, стверджують, що передумов для кесаревого розтину не було – плід був маленький і мав усі шанси сам з’явитися на світ.
Ми не схильні ставити під сумнів твердження професіоналів. Але, якщо плід мав усі шанси з’явитися на світ живим, чому він загинув? Який експерт нам це пояснить?
«ТелеграфЪ» звернувся за коментарем до головного акушера-гінеколога у Полтавській області Анни Іванівни Шкоденко. Ось що вона розповіла:
- Я вивчала документацію по справі, яка вас цікавить. План ведення пологів складений лікарем правильно, відповідно до Протоколів. За документами, підстав для кесаревого розтину не було. Для кесаревого розтину чітко прописані правила – вони містяться у Наказі
№ 620 та «Протоколі «Тазове передлежання». Дійсно, у дитинки було тазове передлежання. Але воно є підставою для кесаревого розтину лише при великій – більше 3700 г – вазі плода. А вага дитинки була значно меншою – 3100 г - її вирахували за спеціальними формулами. А коли вже лікарі діагностували гіпоксію (зниження вмісту кисню у тканинах), робити кесарів розтин було пізно – сідниці плоду вже опустилися у таз матері, звідти дитину не дістанеш – лише за паховий вигін. Але там причина не у тазі, там настала гіпоксія - було обвивання пуповиною та закидання ручки ІІІ ступеню. Закидання ручок відбувається уже у самих пологах, його передбачити практично неможливо. А обвивання побачити можна – на УЗД. Хоча теж не завжди. Що я ще можу сказати? За статистикою – медичною, державною, і нашою, обласною, - рівень дитячої смертності та травматизму матері при тазовому передлежанні вищий, ніж в інших випадках. Але не можна просто так робити кесарів розтин. Ми зараз взагалі обмежуємо кількість кесаревих розтинів – у нас їх і так набагато більше, ніж в Європі.

Отже, як ми зрозуміли, коли у дитинки задерлася туго обкручена пуповиною ручка (а ІІІ ступінь – це аж за голову та за спинку), обірвався доступ кисню через пуповину. Або ж взагалі пуповина затяглася на шийці. Чи можна було цього уникнути? З пояснень обласного акушера ми винесли два факти – закидання ручок передбачити неможливо, а обвивання пуповиною можна побачити на УЗД. Тому ми одразу запитали маму загиблої Лізи, Аню, – чи робили їй перед пологами УЗД? Адже час був – вона цілих дві години пролежала у пологовому залі, чекаючи, поки з’їздить кудись у справах та повернеться її лікар Б. Аня відповіла: УЗД не робили.
Ми звернули увагу ще на одну дивну деталь. У Постанові (№491/08) про відмову у порушенні кримінальної справи наведені результати службової перевірки, яку здійснив пологовий будинок. Але в них жодним словом не говориться про обвивання пуповиною – ані ручок, ані ніжок, ані ще чогось. Дивно, чи не так? А в обмінній картці пологового будинку (її видали Ані при виписці) навпаки вказано: «тугое обвитие пуповиной ножек плода» (пункт 6).
Звідки така відмінність тверджень? Так було обвивання чи ні? Був у лікарів шанс його відстежити і врятувати дитину чи ні? Маленька Ліза нам цього не скаже. Мертві немовлята мовчать. Мовчать і лікарі – твердо знаючи, що їхні таємниці назавжди поховані під  маленькими безіменними могильними горбиками.
Між тим, групове свідоме замовчування – omerta – це одна з найтиповіших ознак мафії. У даному випадку, медичної.
Далі буде.

 

Що каже прокуратура?

Прокурор Кременчука пан Павлійчук:
- Не можу пригадати, щоб за час моєї служби у Кременчуці порушувалась кримінальна справа проти лікаря. Знаю, що такого роду
справа порушена в Жовтневому районі Полтави. Є також подібна справа у Нових Санжарах. На жаль, не можу навести деталі цих справ. Між тим, у Кременчуці порушена карна справа за ст. 140 ККУ. Просувається вона важко – задіяні у ній колишні лікарі, а коли лікарі дають експертний висновок щодо діянь колеги - це завжди складно.

в тему

За час існування Українська Гельсінська спілка з прав людини отримала низку скарг про смерть немовлят під час пологів. За твердженням матерів, смерть була зумовлена помилковими діями лікарів. У всіх без винятку випадках органи прокуратури відмовили у порушенні кримінальних справ. При цьому потерпілі не мали доступу до ефективних та незалежних механізмів захисту свого права - зокрема, незалежної медичної експертизи таких випадків.
(За повідомленням Харківської правозахисної групи)

 

зверніть увагу

Ще одне мертве немовля

Півроку тому газета «Рівне вечірнє» писала про аналогічний випадок загибелі дитини при пологах. Ось фрагмент розповіді мами дитинки:
- Я боялася і просила лікаря зробити кесарів розтин. Але лікар сказав: «Усі народжують самі, і ти народиш!» Він пояснив, що у них
практикується невтручання у процес пологів, оскільки вони працюють за якоюсь закордонною методикою. У п’ятницю, 6 квітня, я народила хлопчика. Але він вже не дихав. Експерт написав у протоколі розтину, що смерть дитини настала інтранатально (під час пологів) внаслідок гострої асфіксії при обвиванні пуповини навколо ручки плоду - тобто через обвивання ручки пуповиною на кілька хвилин припинилося дихання малюка.
Ми навели цей приклад, аби показати – загибель Лізи не одиничний випадок. Тобто, лікарі знають про ризики обвивання пуповиною та ще й при тазовому передлежанні плоду. То чому кременчуцькі медики не підстрахувалися? Чому не спробували заздалегідь уникнути ризиків? Адже у дітей, що задихнулися, ніколи більше не буде шансу з’явитися на землі і жити.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх