Платити чи не платити "борг" за газ? (доповнено)

7.04.2016, 12:25 Переглядів: 18 033

Платити чи не платити "борг" за газ?

ТелеграфЪ» не може закликати не платити — ми не хочемо нести відповідальність за те, що вам перекриють газ. Але ми поцікавилися юридичним боком питання та подумали, як можна змусити “почухатися” Кабмін.

На цьому тижні головною темою на форумах серед кременчужан були платіжки за газ із “боргом Яценюка” у сумах по кілька сотень гривень. Люди запитують: платити чи не платити за газ? Ми не робимо жодних закликів, бо відповідальність за своє рішення несе кожен споживач самостійно. Наводимо точки зору юристів, щоб ви могли прийняти рішення для себе.

 

 

Платити чи не платити "борг" за газ?

 

Юрист Марина Шиш звертає увагу на те, що суд, скасовуючи постанову Кабміну про занижену норму газу, жодним чином не говорить про кошти, які недоотримали постачальники газу. Тим більше, що й позов подавали не вони, а фізичні особи.

 

- У рішеннях суду різних інстанцій у цій справі ніде не йдеться, що кошти, які не отримали постачальники газу внаслідок дії Постанови Кабміну, що оскаржується, повинні заплатити абоненти газових компаній. І не зрозуміло, на якій підставі газові компанії ці борги нараховують, - зауважує вона.

 

Подивитися рішення на переконатися в тому, що в них не йдеться про борги абонентів, можна в Єдиному реєстрі судових рішень:

 

Постанова Окружного адміністративного суду м.Києва від 21.09.2015 року 

 

Ухвала Вищого адміністративного суду України від 28.01.2016 (цією ухвалою касаційна скарга КМУ залишена без задоволення і Постанова суду від 21.09.2015 р. залишена без змін) 

 

Адвокат Руслан Ульянов радить зачекати з оплатою:

 

Платити чи не платити "борг" за газ?

 

- Ситуація наступна. Кабінет міністрів України прийняв Постанову від 23 березня 2016 року № 203" Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників", якою скасував стару постанову про встановлення норм споживання та прийняв нові норми. В п.2 цієї постанови встановлено, що "перерахунок вартостi природного газу, спожитого населенням у перiод застосування норм споживання природного газу населенням у разi вiдсутностi газових лiчильникiв, визначених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 квiтня 2015 р. № 237 «Про внесення змiн до норм споживання природного газу населенням у разi вiдсутностi газових лiчильникiв», здiйснюється в порядку, затвердженому Мiнiстерством енергетики та вугiльної промисловостi". Треба почекати цього порядку, а до цього не платити ту суму, яка визначена в якості доплати за 2015 рік. 

 

Адвокат Олена Дмитриченко теж вважає, що з оплатою боргу варто зачекати (доповнено).

 

Платити чи не платити "борг" за газ?

 

- Рішення суду набуває чинності з моменту апеляційного розгляду. Апеляційний суд сказав своє слово у цій справі 4 листопада 2015 року, з цього моменту Постанова КМУ № 237 від 29 квітня 2015 року (про знижені норми газу — ред.) вважається незаконною, а рішення суду таким, що набрало чинності. Тобто якщо навіть і вести мову про перерахунок, то з 4 листопада 2015 року. Що робити з періодом до 4 листопада 2015 року — це питання дискусійне, бо діяла постанова КМУ №237, і абоненти її виконували. І можна доводити, що люди діяли за чинною на той момент Постановою Кабміну — принаймні до 4 листопада 2015 року. З іншого боку, оскільки суд визнав нечинною Постанову №237, то вона вважається такою із самого моменту прийняття, і цим керується міськгаз. Тут є певна юридична колізія.

 

Але я згодна з колегою — адвокатом Русланом Ульяновим стосовно того, що на даний час не встановлений порядок перерахунку, про який говориться в Постанові Кабміну від 23 березня 2016 року. Оскільки цей Порядок не затверджений, то ніхто не зобов'язаний законодавством оплачувати додаткові рахунки. І я вважаю, що “Кременчукгаз” виставив рахунки передчасно, не керуючись новою постановою КМУ.

 

 

Порада від “Телеграфа”

 

Вимагайте від Яценюка повернути борги

 

ТелеграфЪ» радить усім кременчужанам, яким нарахували “борги” за газ, звертатися на урядову лінію Кабміну та вимагати скасування боргів або їх оплати за рахунок бюджету.

 

0-800-507-309 — гаряча лінія Кабміну.

 

Можна також подати електронне зверненя із сайту КМУ kmu.gov.ua.

 

"Я вимагаю негайно перерахувати (нормативи) та повернути людям кошти", - заявив Арсеній Яценюк, коли КМУ видав нову постанову №203 про норми газу.

 

Влаштуймо флешмоб — змусимо Арсенія Петровича відповідати за свої слова.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх