Звалище ще й засвітить

2.04.2010, 16:58 Переглядів: 3 025

Звалище ще  й засвітитьНімці кажуть, що газу на Деївці вистачить, аби забезпечити електроенергією 4 тисячі будинків.

Звалище ще  й засвітить

Скільки коштів вкладуть німці у Деївське звалище, стане відомо після експертної оцінки. Угоду про неї підписала міська влада з німецькою фірмою ХААЗЕ. Але перші результати німецьких досліджень – обнадійливі.
Німецький держбанк розвитку (KFW) визначить чи доцільно надалі вкладати кошти у кременчуцький смітник. Задля цього банкіри залучили експерта Тео Шнайдера. Угоду на консалтингові послуги 30 березня підписала міська влада та німецький банк. Зараз питанням санації звалища обіймається німецька фірма ХААЗЕ, яка й намагається «підтягнути» банківські кошти для будівництва сміттєпереробного заводу. Чи «розщедриться» банк і наскільки, залежатиме від висновків експерта. Він планує надати звіт вже наприкінці літа.
Але і зараз у фірмі ХААЗЕ обіцяють не припиняти робіт на звалищі:
– Ми продовжуємо роботи на полігоні. На сьогодні вже можемо говорити про кількість газу – розраховуємо на 300 кубометрів на годину. Хоча, в принципі, очікували більш високих показників. Однак цієї кількості вистачить, аби встановити потужну теплоелектроцентраль і забезпечити електроенергією 4 тисячі будинків, – розповів Йорг Майснер, виконавчий директор ХААЗЕ.
Німці зазначили, що будівництво теплоелектроцентралі разом із підстанцією потягне на мільйон євро. При позитивному «розкладі» і фінансуванні банком теплоелектроцентраль може з’явитись вже у 2012 році.
До речі, кременчуцьке звалище не єдине, яким зацікавились у Німеччині – домовленості вже є із Вінницею, Харковом, перемовини ведуться із Черкасами та Одесою.

«Я приємно здивований станом КАТП!»
Побував німецький експерт і на підприємстві, що займається вивозом сміття у Кременчуці – КАТП-1628. 
– Я приємно здивований станом КАТП! – заявив експерт пан Шнайдер. – Там усіма силами намагаються покращити роботу, сміття збирають окремо, це важливо.
Проте кременчужани думають інакше. «ТелеграфЪ» постійно вислуховує скарги від мешканців на те, що сміття  вивозиться погано. А депутати міськради нарікають, що КАТП постійно «їсть» кошти міського бюджету. Так, за минулий рік йому було виділено 6,6 мільйонів гривень. Таку цифру назвав у своєму звіті міський голова.

Довідка

Німецька фірма ХААЗЕ почала роботи з санації звалища у вересні минулого року: пробурили  свердловини, щоб визначити, скільки біогазу можна добути. Також санація передбачає очищення забруднених ґрунтових вод. А на другому етапі – будівництво сміттєпереробного заводу, яке попередньо оцінюють у 24 мільйони євро. 



<!-- http://www.telegraf.in.ua/kremenchug/2010/04/02/zvalische_7391.html -->
 
Автор: yaremko
Теги: звалище
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх