Примусовий медогляд

18.02.2010, 22:47 Переглядів: 10 906

Примусовий медоглядНезважаючи на заборону матері, медики оглянули її сина у дитсадку.

Примусовий медогляд

Фото: Дмитрий Бабец

«Як ви поставитеся до безкоштовного автослюсаря, який без вашої згоди полізе під капот вашого автомобіля з метою оглянути? Чому ж стосовно дітей це вважається нормальним?» – таке запитання ставить мама дошкільника. Цікаво, що медогляди школярів дозволені лише в присутності батьків – є  відповідна постанова Кабміну. А від батьків дошкільнят навіть дозволів на медогляд не вимагають.

Цю історії розповіла «Телеграфу» Людмила Г., мати вихованця дитсадка №63, що на Молодіжному. Минулого тижня там проходив медогляд – перед вступом до школи. Пані Людмила каже, що не хотіла, аби її сина оглядали без неї і сказала про це вихователю. Однак, коли прийшла забирати дитину, виявилося, що її таки оглянули. Мама вихованця вважає, що, крім цього, була ще й порушена медична таємниця. Наводимо її лист до редакції з незначними скороченнями:

«По-перше, не було отримано письмової згоди батьків на проведення медичного огляду. По-друге, діагнози дітей після огляду були виписані на окремих листках і розкладені в роздягальні. Кожен із батьків міг вибрати свій, а заодно вивчити тему захворюваності загалом. У наявності – нехтування елементарними правилами. Тоді виникають зрозумілі сумніви в тому, що при медоглядах дотримуються всіх правил, типу миття рук. Ви знайомі з такими непропорційними проявами відповідальності, коли половина справи виконується будь-як, а інша половина скрупульозно і відповідально? Як ви поставитеся до безкоштовного автослюсаря, який на громадських засадах без вашої згоди полізе під капот вашого автомобіля з метою оглянути? Та ще, якщо вам невідома ступінь його компетенції. Ну чому стосовно дітей це вважається нормальним?

На мою думку, повністю роздягати і оглядати  дитину без серйозних причин під час відсутності батьків не має права ніхто, ні педагог, ні лікар. Є випадки проведення фото- та відеозйомки на подібних медоглядах з подальшим розміщенням цих матеріалів на відповідних сайтах.

Для дітей, обділених батьківською увагою, існують медогляди в дитячому закладі. І це добре. Це зручно для дорослих. Є батьки, які воліють іншу медицину. І це добре для дітей. Кожен повинен мати право на свій власний вибір.

У нашій країні дитина вважається власністю держави. Причому ні вилікувати, ні захистити дитину держава не береться. Зате сунути свій ніс і вимагати від батьків виконання рекомендацій – це обов‘язково. Складається таке враження, що мати піклується про дитину тільки тому, що її примушують представники дитячої та медичної установ, перед якими вона зобов‘язана відзвітувати. Але ж більшість батьків такої допомоги не потребують, а така нав‘язлива опіка обурює».

Що кажуть у дитсадку

Примусовий медогляд

Інформація про стан здоров‘я вихованців дитсадка доступна не лише медикам, а й педагогам - вони ведуть карти здоров‘я.
Фото: Дмитрий Бабец

Віра Гайдар, завідувачка дитсадка №63 визнає, що претензії Людмили Г. стосовно медогляду – цілком обґрунтовані. Однак вважає, що вини дитсадка в тому, що трапилося – немає.

– Ми з року в рік приймаємо лікарів, котрі роблять медогляди. Батьки завжди з цим погоджувалися. Ніяких непорозумінь не було. Можливо, мама і має рацію – її право, дозволяти оглядати дитину, чи самій вести її до поліклініки. Ми зацікавлені розібратися з цим випадком. Із такою ситуацією ми стикаємося вперше.

Лікар-педіатр дитсадка №63 Надія Маклакова та медсестра цього ж закладу Лариса Криворак пояснюють непорозуміння так:

– Вихователь нас не попередила, що мама не згодна із тим, щоб її дитину оглядали.

Вона розповіла про порядок проведення медоглядів у дитсадках:

– Відповідно до спільного наказу МОЗ та Міністерства освіти ми раз на рік оглядаємо дітей. Перед школою проводиться поглиблений  огляд. Його роблять лікарі комісійно, по черзі у кожному дитсадку. Поліклініка заздалегідь складає графік таких оглядів і доводить його до дитсадків. Ми всіх батьків попереджуємо. Хто хоче бути присутнім при огляді – будь ласка. Багато хто з батьків дякує за такі огляди, бо їм не треба йти до поліклініки, стояти у чергах, витрачати час. До того ж, діти позбавлені контакту з хворими у поліклініці. Після огляду дітей ми через вихователя даємо направлення кожній мамі, щоб вона пішла до лікаря та оздоровила дитину перед школою.

– Тобто вихователі теж знають всю інформацію про діагнози дітей?

– Не ми це вигадали. За наказом міськуправління освіти, на кожну дитину заводиться карта здоров’я. У цій картці фіксується діагноз, якщо дитина перехворіла і приносила довідку від лікаря. Відповідно до цього даються рекомендації щодо режиму на фізкультуру та інші. Вихователь повинен знати діагнози дітей. А якщо у дитини, наприклад, епілепсія, приступ? Вихователь має знати, що робити в цій ситуації.

– Але ж ідеться про те, що листочки з діагнозами дітей були доступні для широкого доступу – лежали у дитячій роздягальні. І будь-хто міг ознайомитися з діагнозом чужої дитини. А це вже – порушення медичної таємниці.

– Порушення медичної таємниці не було. Вихователь давала листки, на яких були виписані діагнози, кожному з батьків дітей особисто в руки. Вони просто лежали у роздягальні під робочим зошитом вихователя – вона так поклала їх, щоб не забути віддати батькам.

На медогляд – лише з батьками або за їх згодою

Наприкінці року Кабмін видав постанову «Про затвердження Порядку здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (№1318 від 8.12.09).

«Обов‘язкові медичні профілактичні огляди учнів  навчальних закладів  проводяться  щороку медичними працівниками у присутності батьків або осіб,  які їх замінюють,  у  лікувально-профілактичних закладах».

Проте медики та посадові особи дитсадків зауважують, що дана постанова розповсюджується тільки на школи. Для дошкільнят – інші документи.

Проте звернемося до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Стаття 43 цього закону визначає, що  необхідна згода пацієнта на медичне втручання або для  застосування методів діагностики, профілактики та лікування.  «Щодо  пацієнта  віком до 14 років (малолітнього   пацієнта)…медичне  втручання здійснюється  за згодою їх законних представників».

Законними представниками дитини, насамперед, є батьки або особи, які їх замінюють.  А відтак нехтувати згодою батьків при проведенні медоглядів – неприпустимо. От тільки у Кременчуці цього дозволу не питають…

Маєш право

Право на збереження медичної таємниці регламентується статтею 286 Цивільного кодексу України. І цю інформацію не має права розголошувати ні лікар, ні медперсонал, ні інші особи (у тому числі педагоги та інші працівники школи), яким вона стала відома при виконанні їхніх службових обов‘язків. Про відповідні застереження зазначено  у статті 40 «Основ законодавства про охорону здоров‘я». Дбаючи про збереження медичної таємниці, вихователі та медпрацівники дитсадка повинні були й забезпечити належне зберігання даних про стан здоров’я дітей.

Коментарі

«Такі медогляди нам не потрібні»

Ольга ГЛУШКО, виконувачка обов’язків завідувачки дитячої поліклініки №3:
– Письмових дозволів батьків на медогляди ми ніколи й не вимагали. Відомо, що усно мама дитини попередила, що вона проти медогляду. Але це пройшло повз вуха працівників дитсадка. І тепер я хочу узгодити позицію поліклініки з міським педіатром. Бо якщо почнуться неприємності – такі медогляди нам не потрібні. Нехай міський відділ охорони здоров’я видає наказ, який регламентує проведення медоглядів, щоб уникнути неприємних ситуацій із батьками.

Міський відділ охорони здоров’я хоче запровадити письмову згоду батьків на медогляд

Юлія РОГОЖИНА, міський педіатр (фахівець міського відділу охорони здоров‘я):
– Дійсно, медогляд повинен був відбуватися лише з дозволу батьків. У дитсадку їм мали повідомити про медогляд. Жоден нормативний документ не вимагає письмової згоди батьків на медогляд (на відміну від цього письмова згода на щеплення є обов’язковою). Існує поняття інформованої згоди, і щодо медогляду, вона може бути як письмовою, так і усною. Інформація про медогляд була оголошена. На мою думку, не спрацював момент взаємодії у самому дитсадку: мама відмовилася, а вихователь не повідомив інформацію медпрацівнику.  У тому, що інформація про дані медогляду була передана педагогічним працівникам, немає порушення – це передбачено нормативними документами. А щодо належного зберігання цих документів – це питання до вихователів і завідувачки дитячого садка.

– Чому б міському відділу охорони здоров’я не видати свій наказ, який передбачав би письмову згоду батьків на медогляд у дитсадках? Адже це могло б попередити конфліктні ситуації.

– Раніше таких конфліктів не було. Але, враховуючи даний прецедент, ми можемо видати спільний наказ із управлінням освіти про обов’язковість письмової згоди батьків на медогляд. Думаю, з цим проблем не буде, ми його зробимо.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/health/2010/02/18/primusovij-medoglyad_8555.html -->
 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх