У Кременчуці собак знову лише вбиватимуть

29.07.2012, 08:30 Переглядів: 3 502

У Кременчуці собак знову лише вбиватимуть
Міську програму стерилізації тварин згортають

За чиновницькою фразою «коригування планових показників міської Програми» стоять собачі життя. Кошти, виділені на регуляцію гуманної чисельності четверолапих – тобто на стерилізацію – наразі хочуть «перекинути» на інші статті витрат.

 

Міську програму «Охорона тваринного світу та регулювання чисельності бродячих та безпритульних тварин в м.Кременчуці» відкоригують. Питання виноситься на розгляд сесії міської ради 31 липня. І від «охорони» у місті фактично нічого не залишиться. Бо гуманну регуляцію чисельності тварин (стерилізацію) хочуть згорнути. Нагадаємо, за наполяганям зоозахисників, які зібрали понад 2 тисячі підписів кременчужан проти вбивства тварин на вулицях, проти полювання на собак на очах у дітей, у березні 2011 року була ухвалена міська програма. Один з її пунктів – стерилізація собак з метою гуманної регуляції чисельності. Працівники КП «Спецсервіс-Кременчук» навіть відвідали притулок для тварин в Одесі, де давно діє така програма: собак відловлюють, стерилізують і випускають у місця вилову. Побував там і кореспондент «Телеграфа» і почув інформацією відділу екобезпеки Одеси: програма дає позитивні результати, за 5 років чисельність собак в цьому місті скоротилася вдвічі.

 

У 2011 році у Кременчуці не передбачили кошти на реалізацію програми, а в 2012 році, знову ж таки за наполяганням волонтерів, виділили 100 тисяч гривень. І тут почалися дивні речі. Бо в одеських ветеринарів на стерилізацію й піляопераційний період йде в середньому 7 діб. Кременчуцькі ж ветеринари порахували, що не впораються менше, ніж за 21 добу, бо тварині треба зробити аналізи (чого не роблять в Одесі), підготувати до операції. До того ж, керівництво КП «Спецсервіс-Кременчук» вирішило, що коштовних стерилізованих собак не варто випускати на вулиці – їм треба шукати господарів! Мета нібито благородна. Але одразу постала проблема, яка й вилилася у проект рішення міської ради, що перекреслить всі гуманні починання. Де тримати оперованих собак? Для них немає місця.

 

У листі до мера міста директор КП «Спецсервіс-Кременчук» Юрій Холявський зазначив, що пункт тимчасової перетримки, який знаходиться на балансі підприємства, розрахований лише для утримання відловлених безпритульних тварин протягом 7 діб. Після цього, наголошує він, дозволяється евтаназія (тобто умертвіння тварин «ударною» дозою снодійного препарату). А для виконання нових завдань (стерилізації) потрібне розширення притулку до 43 вольєрів (зараз їх 13). До речі, доопераційний та післяопераційний період для собак навіть збільшили – до 28 діб, як видно із доповідної пана Холявського меру. А відтак він зазначає, що «тимчасовий пункт перетримки тварин буде переповнений і тим самим паралізує роботу по відлову безпритульних собак в місті». Відтак пропонує призупинити програму стерилізації, а залишок невикористаних коштів направити «для покращення фінансового стану» підприємства. Проектом рішення сесії пропонується «перекинути» 80 тисяч гривень на розвиток технічної бази притулку. От тільки невідомо, як це буде виконано на практиці? Бо на технічну базу (розширення притулку, будівництво окремого приміщення для стерилізації, приготування їжі тваринам, підведення водогону) кошти в сумі 495 тис грн, передбачені Програмою, все одно не виділялися!

 

Зрозуміло одне: конвеєр винищення собак знову запрацює на повну потужність. За статистикою «Спецсервісу», за минулий рік близько 4 тисяч чотирилапих безхатченків приспали назавжди. І ці цифри можуть бути більшими...

 

– Кременчужанам можна не розраховувати на зменшення чисельності тварин у місті. Знищення неефективне: звільнене місце займає інша особина. Натомість при стерилізації, коли собаку повертають на її місце, цього не відбувається, і чисельність зменшується природнім шляхом. Але, напевне, у нашому місті невигідно скорочувати кількість собак: куди ж тоді списувати кошти на відлов? – вважає Марина Кожушко, зоозахисник.

 

Ви можете врятувати хоча б одну безпритульну тварину від знищення, прихистивши її. Пункт перетримки підприємства КП «Спецсервіс-Кременчук» розташований на вулиці Горького, 48/75. Собаку можна взяти з 9.00 до 16.00, у вихідні – теж. Телефонуйте: 2-12-61. А також дивіться фото тварин, що шукають господаря на сайті telegraf.in.ua

 

МОВОЮ ЦИФР

 

32 собаки стерилізують за 20 тис грн (16 вже простерилізовано)

Таким чином, на одну собаку йде 625 грн (разом з перетримкою). В Одесі ці витрати в 5 разів менші.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх