Лариса Гориславець
Депутатка Кременчуцької міськради, журналістка, менеджерка моніторингових проєктів

Право на освіту під час війни, або чому батькам так болить відсутність укриттів?

Коли депутати голосують за виділення бюджетних грошей, то питання освіти і культури рідко потрапляють до пріоритетних статей витрат. Традиційно в топі життєво важливих питань - комунальне господарство, транспорт, дороги та ін. Коротше кажучи - щось матеріальне і видиме: ось новий тролейбус, ось новий асфальт, ось цвітуть красиві сакури… На противагу цьому галузь освіти постійно в ролі “прохачів”. Тому благоустрій навчальних закладів давно і міцно став сферою відповідальності батьків, а під час війни батькам ще й доводиться відстоювати елементарне - право на якісну освіту.

 

Коли через рік повномасштабного вторгнення батьки дошкільнят та школярів Кременчука почали ходити до мерії з вимогами відновити очну освіту та облаштувати укриття, їм дорікають чим завгодно: і безвідповідальні (“а якщо прилетить?”), і ледачі (“своїми дітьми займатися не хочуть”), і егоїсти (“в країні війна, а вони лише про свій комфорт думають”).

Тому в цьому блозі мені хочеться підтримати мам і тат, бо я теж вважаю, що відстоювати право на освіту під час війни - це не соромно, це якраз і є відповідальна позиція і турбота про дітей. Та й взагалі, немає потреби виправдовуватися, коли захищаєш свої права.

Для мене, наприклад, саме цей факт є найкращим доказом, що ми - як суспільство - позбавляємося традиції “совдепу”. Тобто, нинішні 30-40-річні батьки і матері, які зростали вже в Незалежній Україні, сьогодні не погоджуються на роль терпил у своїй державі. Мовчати і терпіти - це перестає бути правилом життя. Нарешті стають очевидними прості речі і для багатьох стає нормальним - усвідомлювати свої права і боротися за них. Звучить пафосно і банально, тому я спробую пояснити на прикладі.

Для кременчуцьких батьків нормальною є така життєва ситуація, коли ратифікована Україною Декларація прав людини - це діючий документ для життя, а не якийсь формальний папірець задля іміджу, щоб Україна називала себе цивілізованою державою.

Для кременчуцьких батьків нормально - озвучувати свої потреби міській владі і вимагати від неї вирішення.

Для кременчуцьких батьків нормально - бачити у владі людей, рівних собі, і будувати діалог. Тому вони ідуть в мерію або пишуть листи Президенту, Міністру, Освітньому омбудсмену.

І кілька прикладів з протилежного боку.

Для кременчуцьких батьків ненормально, коли їх хочуть переконати, що їхні діти комусь важливіші, і хтось для їхніх дітей робить більше і знає краще. Авжеж, тільки в мерії і в закладах освіти є фахівці, а серед батьків їх просто не може бути.

Для кременчуцьких батьків ненормально, коли місцева влада розповідає, що діти - це найбільша цінність, але гроші з бюджету спрямовує на закупівлю елітних сортів сакур або телепередач з порадами психологів.

Для кременчуцьких батьків ненормально, коли їм не повідомляють реальні перспективи для очного навчання в кожному дитсадку чи кожній школі, бо це ж секретна інформація під час воєнного стану! Якщо вже так не хочеться Віталію Малецькому робити офіційних заяв, то чому ж не скористатися вайбер-чатами, які є в кожній школі та дитсадку? Чому не повідомити реальні перспективи і не дати можливість молодим родинам планувати своє життя хоча б на кілька місяців наперед? Щоб ті, хто втратили роботу і сидять вдома з дитиною, могли подумати про працевлаштування?

Думаю, ці або подібні прояви ігнорування, зневаги, недовіри і змусили кременчуцьких батьків заявити про свої права. А ще - елементарне безгрошів’я і відсутність перспектив. А ще - родини живуть у постійній невизначеності та стресі. А ще - жінки кажуть, що добиваються відкриття садочків та шкіл, бо хочуть залишатися в Україні.

Невже ці причини недостатні чи мотиви погані?

Тому наостанок хочу процитувати уривок зі статті 26 Загальної декларації про права людини: “Батьки мають право пріоритету у виборі виду освіти для своїх малолітніх дітей”.

Теги:

ТОП-3 думок за тиждень

Статті автора

Стань блогером

Якщо Ви хочете вести свій блог на сайті Кременчуцький ТелеграфЪ, напишіть, будь ласка, листа на адресу:

rv.telegraf@gmail.com


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх