Роль дорогих коней у формуванні ціни на газ

16.07.2016, 08:30 Переглядів: 2 486

Роль дорогих коней у формуванні ціни на газ

Чому газ такий дорогий

Роль дорогих коней у формуванні ціни на газ

 

Олександр Онищенко, народний депутат двох скликань – VII і VIII. Першого разу пройшов до Ради за списками Партії регіонів, наступного – по мажоритарному округу. Forbes оцінює статки Онищенка у 29 млн. доларів. Онищенко спеціалізується на конях – у стайнях в Німеччині утримує десяток породистих скакунів. Каже, утримання одного скакуна коштує 500 євро на місяць. Має можливості використовувати зірок світового рівня. Наприклад, у його виборчій кампанії брав участь Жан-Клод Ван Дамм (агітував за Онищенка).

 

Українці в шоці від зростання ціни на газ для побутових потреб. Вони не розуміють, чому їм продають такий дорогущий газ і чому не можна продавати громадянам свій, дешевший український газ? Уряд переконує українців, що так треба, що український газ теж дорогий, і інакше не можна, бо йде відчайдушна боротьба з корупцією. Та українці знову не розуміють, чому все-таки український газ такий дорогий? Невже через боротьбу з корупцією? А чом би й ні? Деякі форми боротьби з корупцією, мабуть, таки дорого коштують платникам податків.

 

Як відбувається боротьба з корупцією у газовій галузі, українці побачили минулого тижня, коли Верховна Рада позбавляла недоторканності газового магната, народного депутата Онищенка, члена групи «Воля народу».

 

Серйозні підозри

 

Народний депутат Онищенко підозрюється в оборудках з газом державної компанії «Укргазвидобування». Контрольовані Онищенком приватні компанії отримували газ від «Укргазвидобування» за договором про спільну діяльність, а потім реалізовували його кінцевому споживачу. Наразі слідство вважає, що підконтрольні Онищенку компанії спершу продавали отриманий газ за заниженими цінами своїм же фірмам, а потім реалізовували його кінцевим споживачам уже за ринковими цінами. За даними слідства, сума заподіяних державі збитків становить 1 мільярд 663 мільйони гривень (інші джерела називають цифру 3 мільярди).

 

На сайті Генеральної прокуратури зазначено, що нардеп Онищенко підозрюється у створенні злочинної організації, до якої входили 20 осіб, зокрема і з числа співробітників державної компанії «Укргазвидобування». Далі йдеться, що «мета діяльності цієї злочинної організації – незаконне заволодіння коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого за угодами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

 

Драматичне голосування

 

16 червня Генпрокурор вніс до Верховної Ради подання про позбавлення народного депутата Онищенка недоторканності, затримання і арешт.

Через 20 днів, 5 липня, Верховна Рада дала на це згоду.

 

За зняття недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності проголосували 275 нардепів, за затримання – 265, за арешт – 263.

 

Шаповалов і Жеваго не голосували

 

Роль дорогих коней у формуванні ціни на газ Роль дорогих коней у формуванні ціни на газ

 

Кременчуцьких народних депутатів Шаповалова (група «Воля народу») і Жеваго (позафракційний) серед тих, хто голосував, не було. Електронна система «Рада» зафіксувала їхню відсутність.

 

На думку «Телеграфа», немає підстав вважати випадковістю відсутність кременчуцьких нардепів на такому знаковому голосуванні в Раді. Тут варто навести коментар експерта Фонду Демократичні ініціативи, політичного аналітика Марії Золкіної. В день голосування в Раді вона в прямому ефірі на радіо «Ера» зазначила, що, «скоріше за все, під час голосування по Онищенку чимало депутатів будуть відсутніми в залі – бо це найпростіший шлях ухилитися від проблемного голосування». А голосування дійсно проблемне. Онищенко – впливова фігура в українській політиці, мільйонер, нарешті, він член тієї ж парламентської групи «Воля народу», що й нардеп Шаповалов. До речі, більшість членів «Волі народу» були або відсутніми на голосуваннях по Онищенку, або ж «не голосували».

 

Ой, а де ж Оніщенко

 

А зараз про найцікавіше – в день голосування в Раді всі зацікавлені сторони вже знали, що Онищенка ще з 2-го липня немає в Україні – арештовувати нікого. Він втік – як Янукович, як брати Клюєви, як Льовочкін та ін. Олександр Онищенко безперешкодно залишив Україну, адже він нардеп, недоторканний. І лише після його від’їзду депутати героїчно позбавили колегу недоторканності. Звісно, дехто обурювався з того політичного цирку. Та всім незадоволеним і тим, хто натякав, що Онищенку на державному рівні дозволили втекти, дав відповідь Генеральний прокурор Луценко. З трибуни Ради він пояснив, що втечі Онищенка сприяли Регламент Верховної Ради і чинне законодавство України. 

 

Виходить, винні закони? Що ж, Генпрокурору видніше.

 

Втім варто нагадати, що рік тому ані Регламент ВРУ, ані законодавство України не завадили Генпрокуратурі добитися позбавлення депутатської недоторканності і затримання просто в залі Верховної Ради нардепа Мосійчука (Радикальна партія Ляшка). Чому так? Чому ті самі закони у цих двох випадках спрацювали по-різному?

 

Можливо, справа не лише в Регламенті ВРУ і законодавстві, а й у різних статусах (найперше, фінансових) цих двох нардепів.

 

«Ви де? А я – в Австрії!»

 

Щодо Онищенка, то він ще в день голосування в Раді вийшов на зв’язок у Фейсбуці. У 14.26 на своїй сторінці в Фейсбуці Онищенко повідомив, що наразі перебуває в Австрії. Також газовий магнат повідомив, що побоюється за своє життя, що в Україні діє вибіркове правосуддя і дехто з влади дуже не зацікавлений у тому, щоб він заговорив.

 

Судячи з тексту повідомлення, повертатися в Україну нардеп не збирається.

 

Він на своїй сторінці у Фейсбуці розмістив інтерв’ю, яке дав СТРАНА.ua. Онищенко заявляє, що «теперь я 24 часа в сутки буду помогать народу бороться с этой безумной и преступной властью! Такого беспредела я ещё не видел! Впрочем, о том, какое будет решение, я знал ещё утром, поэтому я не в Киеве».

Крім того, в інтерв’ю озвучене дуже цікаве запитання, ось воно:

 

– Лидер Радикальной партии Олег Ляшко располагает информацией, что за день до отлета из Украины вы встречались с президентом Петром Порошенко и о чем-то говорили. О чем?

 

– Это Ляшко сказал? А какое я имею отношение к Ляшко? У меня с ним нет отношений. Нет, с Порошенко я не встречался.

 

Отже, що ми маємо? Підозрюваний у газових оборудках Онищенко втік. Генпрокурор пояснив нам, що цьому сприяло (закони). Хто повертатиме 1,6 мільярда гривень збитків наразі не зрозуміло. Тож ми повертаємось до головного питання: чому ж український газ такий дорогий? Невже через таку боротьбу з корупцією? Відповідь на це запитання залежатиме від подальших подій. Якщо Онищенка привезуть до українського суду, у нас з’явиться шанс сподіватися, що в Україні триває реальна боротьба з корупцією. Якщо ж ми більше не побачимо нардепа Онищенка в Україні, це дасть нам підстави вважати події з ним результатом перерозподілу газового бізнесу, а не задекларованою боротьбою з корупцією у газовій галузі. У цьому випадку в нас практично не залишиться шансів дочекатися такої ціни на український газ, яка б не містила такі складові, як «відкати» та «неправомірно отримана вигода».

 

Анекдот «в тему»:
– Боротьба з корупцією 
в Україні нагадує рибалку на каналі Discoverу – впіймали, показали і відпустили.

 

Коли верстався номер!
Повідомлення про підозру Онищенку досі не підписане Генпрокурором. У середу, 13 липня, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив про це «Українській правді». Поки підозра не підписана, Онищенко не набуває офіційного статусу підозрюваного, відповідно, його не можна оголошувати в офіційний розшук.  Нагадаємо, 5 липня, в день голосування в Раді, Генпрокурор Луценко обіцяв підписати повідомлення про підозру Онищенку найближчим часом. Відтоді минув тиждень.

 

Далі буде

 

"Кременчуцький Телеграф" від 14 липня 2016, №28

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх