Їзда п'яним за кермом може здорожчати до 40 тисяч гривень

12.04.2016, 08:45 Переглядів: 4 601

Їзда п'яним за кермом може здорожчати до 40 тисяч гривень

Парламенту пропонують посилити відповідальність за керування авто у нетверезому стані. Тепер п'яних водіїв не тільки штрафуватимуть, але й позбавлятимуть права керування транспортом вже за перше "нетверезе" порушення

В Україні пропонують суворіше карати водіїв, що сіли за кермо у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. З такою пропозицією виступив нардеп "Народного фронту" Андрій Тетерук, який 5 квітня зареєстрував законопроект №4373 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції)".

 

Депутат пропонує внести зміни до ст. 130 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за керування авто в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

 

Так, згідно з проектом Закону, штраф може вирости з 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 грн) до 600 таких мінімумів за перше порушення.

 

Також передбачається, що штраф у випадку керування автомобілем нетверезим водієм, застосовуватиметься разом з позбавленням права керувати транспортним засобом строком на 1 рік. Максимум – права керувати ТЗ зможуть позбавити на 10 років.

 

Окрім того, повторним буде вважатись правопорушення, вчинене протягом 2 років з дня попереднього (наразі цей строк становить один рік).

 

Горе-водій, що протягом двох років знов попадеться на "п'яному" водінні, ризикує заплатити вже 1200 неоподатковуваних мінімумів - 20 400 грн, і бути позбавленим права керувати транспортним засобом на 3 роки.

 

Якщо ж і після цього він не зрозуміє, що сідати за кермо п'яним не слід і втретє буде впійманим за аналогічне порушення протягом 5 років, то заплатити доведеться 2 400 неоподатковуваних мінімумів. А це вже 40 800 гривень. І прав його позбавлять аж на 10 років.

 

При чому за "рецидиви" можуть також покарати оплатним вилученням транспортного засобу, а можуть обійтися і без нього.

 

В пояснювальній записці автор аргументує необхідність таких жорстоких покарань тим, що на сьогодні Україна посідає одне із найперших місць в Європі за смертністю та травматизмом на дорогах. А більшість дорожньо–транспортних пригод трапляються через перебування водіїв у нетверезому стані.

 

"Якщо в європейських країнах рівень смертності внаслідок ДТП становить в середньому четверо людей на 100 тисяч населення, то в Україні цей показник дорівнює близько 18. Щоб осягнути масштаб даної проблеми, досить усвідомити той факт, що Україна за рік в ДТП втратила стільки ж громадян, скільки й під час проведення антитерористичної операції на Сході країни", - наводить сумну статистику А. Тетерук.

 

За його розрахунками, прийняття законопроекту сприятиме підвищенню дисципліни водіїв і рівню безпеки на дорогах та, як наслідок, зменшенню кількості ДТП та матиме безпосередній вплив на збільшення доходу державного бюджету України.

 

З повним текстом законопроекту можна ознайомитись тут.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх