Хочеш миру? Готуйся!

6.12.2015, 10:24 Переглядів: 4 174

Хочеш миру? Готуйся!

У Кременчуці група волонтерів безкоштовно проводить навчання для всіх бажаючих опанувати ази військової справи та медичної допомоги. Ярослав та Роман вважають, що ці знання у наших реаліях необхідні кожному громадянину, як повітря.

Хочеш миру? Готуйся!
У польових умовах із реальною екіпіровкою знання даються набагато краще, ніж із книжкою чи комп’ютером

 

«Хочеш миру – готуйся до війни». Ця фраза давно стала суворою реальністю в нашому суспільстві. Відчувши на собі агресію з боку РФ (економічну, політичну, військову, інформаційну), багато хто зрозумів – ворог нападає лише тоді, коли жертва не очікує цього або просто не готова чинити опір. Кожен, хто це усвідомив, шукає знання – аби стати сильнішим та більш захищеним, аби мати можливість боронити себе, сім’ю, місто, країну. А хто володіє знаннями – ділиться ними з тими, хто їх потребує.

 

У Кременчуці з осені група волонтерів (8 чоловіків) допомагає людям, передусім – молоді, опанувати ази військової справи та медичної допомоги. Безкоштовно. «ТелеграфЪ» зустрівся з найактивнішими учасниками руху – Ярославом та Романом.

 

Хлопці з вересня проводять заняття для учнів шкіл, ПТУ. Директори закладів завжди йшли їм назустріч. Уроки складалися з двох частин. У першій розповідали про дії під час артилерійського обстрілу та як себе поводити, якщо війна прийшла у твоє місто. У другій частині давали основи медичної допомоги. Вже більше місяця волонтери проводять заняття «у полі» – навчаються стріляти (на страйкбольному обладнанні), працювати групами, евакуювати поранених та робити рейдові переходи.

 

– Все абсолютно безкоштовно, якщо є якісь витрати, то ми беремо їх на себе, – каже Ярослав. – Нам подобається цим займатися. Ми хочемо, щоб війна не дісталася сюди. Самі досвіду бойових дій не маємо, але запрошуємо таких людей. Були інструктори з «Азову», 95-ї бригади, з Національної гвардії.

За словами хлопців, юнаки та дівчата, які до них приходять після шкільних занять із допризовної підготовки, деякі речі знають і розуміють, але цього недостатньо.

 

– Я на жодному занятті ДПЮ в школі не був, але з чим я зіткнувся – матеріальної бази в школі немає, все на рівні плакатів, – каже Ярослав. – Навчити людину стріляти з автомата, показуючи йому картинки, не реально.

 

Головне – дисципліна!

 

– Перше, що ми хочемо привити – це поняття дисципліни. У мене є власна система мотивації з віджиманнями, – сміється Ярослав.

 

– Недостатньо людину підготувати фізично, – пояснює Роман. – Необхідно підготувати морально, дати розуміння того, що любити Батьківщину – це не берізки цілувати і на кожному кроці кричати «Слава Україні!».

 

– Зараз перейшли до практичних занять. Поки погода дозволяє – навчаємося у лісі, – каже Ярослав. – Тут ми розглядали стійки зі зброєю. Для активних учасників влаштовуємо страйкбольні навчання.

 

– У нас молодь, коли приходить, завжди питає: «коли будемо стріляти?» Але перед тим як навчитися стріляти, ми навчаємо їх культурі поводження зі зброєю, безпеці.

 

Хто приходить?

 

На навчання приходять люди різного віку, найстаршому – 42 роки, а наймолодшому – 16. Їх розділяють на групи так, щоб ровесники спілкувалися між собою.

 

– Є ті, хто приходить лише на одне заняття, інші – щоб убити час, – каже Роман. – А є дійсно ті, хто приходить за знаннями. Для молоді це як тусовка, люди старші більш адекватно до цього ставляться.

 

– Ми не намагаємося зробити з них мегаспецназ, щоб вони однією рукою стріляли, а іншою перев'язували пораненого, – пояснює Ярослав. – Ми даємо базові знання, які можна отримати вдома через Інтернет або книгу. Знання доступні всім. Ми їх об'єднали, взяли найголовніше і даємо це на практиці.

 

«Для більшості було відкриттям, що людину на ношах треба нести ногами вперед»

 

– Перше питання, яке мені постійно ставлять: «Чи є в мене медична освіта», – розповідає Роман. – Відповідаю: «Ні! За освітою я інженер». Ті знання, що я даю людям – елементарні і є долікарською допомогою. Це поради, які допоможуть зберегти життя до прибуття лікарів.

 

Волонтери показують речі, які можуть знадобитися, якщо людині стане зле на вулиці або у ДТП, під час військових дій, якщо ти знаходишся під обстрілами – щоб мати можливість зберегти своє життя та життя свого товариша в екстреній ситуації.

 

– Для більшості було відкриттям, що людину на ношах необхідно нести ногами вперед. Якщо несеш саме так, то, якщо перечепишся, вона вдариться ногами, а не головою, – пояснює Роман. – Геть усі забобони!

 

За його словами, на Заході, та й в Україні, тактична медицина є даниною моді.

 

– Я бачу по людях, що вони, цікавляться, – каже Роман. – Після занять підходять і питають, де взяти певні речі, а потім купують собі до автомобільної аптечки. Бо та чи інша річ можуть врятувати життя.

 

Про час та місце проведення вишколів дізнавайтесь за телефоном 
(097) 910-60-14 або у соціальній мережі: vk.com/legiondnipro. Участь у вишколах безкоштовна.

 

Хочеш миру? Готуйся!


Хочеш миру? Готуйся!

 

У реальних умовах життя пораненого залежить від правильних дій товарищів. Час йде на хвилини та секунди.

 

Недостатньо людину підготувати фізично. Необхідно дати розуміння того, що любити Батьківщину – це не берізки цілувати і на кожному кроці кричати «Слава Україні!».

 

Недостатньо людину підготувати фізично. Необхідно дати розуміння того, що любити Батьківщину – це не берізки цілувати і на кожному кроці кричати «Слава Україні!». Роман Бутрімов, волонтер

 

Ми не намагаємося зробити спецназ. Ми даємо базові знання, які можна отримати вдома через Інтернет або книгу. Знання доступні всім. Ми їх об'єднали, взяли найголовніше і даємо це на практиці. Ярослав, волонтер

 

 

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх