За відмову від будинкових лічильників кременчужанам виставили норму 9,8 кубів газу замість 4,4. Наскільки це законно?

4.08.2016, 14:35 Переглядів: 12 522

За відмову від будинкових лічильників кременчужанам виставили норму 9,8 кубів газу замість 4,4. Наскільки це законно?

Юрист Олена Дмитриченко вказує, що окремий споживач не відповідає за будинковий облік газу – він відповідає тільки за квартирний. Тобто відмова побутових споживачів не є підставою для завищених рахунків.

ПАТ «Кременчукгаз» застосовує новий спосіб боротьби з мешканцями, які не дають встановити будинкові лічильники. Днями на будинках, де люди використовують газ лише для плит, почали з’являтися оголошення про те, що в разі відмови, мешканці отримають рахунки на 9,8 кубометрів газу на одну особу (замість чинної норми 4,4, передбаченою Постановою КМУ №203 від 23.03.16 р.).

 

За відмову від будинкових лічильників кременчужанам виставили норму 9,8 кубів газу замість 4,4. Наскільки це законно?

 

«ТелеграфЪ» отримав шквал повідомлень від кременчужан: зокрема, від мешканців будинку на просп. Лесі Українки, 74, Молодіжній 21, Воїнів-Інтернаціоналістів, 3. Люди пишуть, що вже за липень отримали завищені рахунки.

 

За відмову від будинкових лічильників кременчужанам виставили норму 9,8 кубів газу замість 4,4. Наскільки це законно?

 

Наскільки це законно? Запитують кременчужани.

 

Так, Людмила Ковтун, мешканка будинку на вул. Воїнів-Інтернаціоналістів, звертає увагу на Закон «Про комерційний облік природного газу», яким для споживачів із газовими плитами передбачений термін для переходу на обов’язковий облік до 1 січня 2018 року. А зараз 2016 рік, до того ж, у законі не сказано про встановлення саме будинкових лічильників, а люди наполягають на квартирних. Про це мешканці написали у колективному листі до «Кременчукгазу», відповідь поки що не отримали.

 

Богдан Оксененко, голова правління ПАТ «Кременчукгаз», вважає, що підприємство Закон «Про комерційний облік…» не порушує.

 

– Відповідно до ст. 2 цього Закону, з 1 січня 2018 року споживачі взагалі не мають права споживати газ без обліку. Тобто ми повинні їм відключити газ. Нині ж ми газ не відключаємо, але виставляємо рахунки за нормою, передбаченою Кодексом газорозподільних систем.

 

Пан Оксененко послався на той самий пункт, на який посилається міськгаз у своїх оголошеннях:

 

«Якщо побутовий споживач, який не забезпечений лічильником газу, відмовляється від його встановлення за рахунок Оператора ГРМ (що підтверджується актом про порушення, складеним відповідно до вимог глави 5 розділу ХІ цього Кодексу), фактичний об’єм спожитого (розподіленого/поставленого) природного газу по побутовому споживачу за відповідний календарний місяць визначається за граничними об’ємами споживання природного газу населенням, визначеними у додатку 10 до цього Кодексу».

 

Цим же кодексом передбачено, яким чином фіксується відмова: складається відповідний акт, якщо його не підписує споживач, достатньо двох підписів оператора ГРМ (тобто представників міськгазу), а також додаються відеоматеріали. Акт розглядає комісія – така комісія уже запрацювала при «Кременчукгазі», розповів керівник підприємства.

 

Коментар юриста:

Наскільки законно виставляють завищену норми газу?

 

За відмову від будинкових лічильників кременчужанам виставили норму 9,8 кубів газу замість 4,4. Наскільки це законно? Юрист Олена Дмитриченко звертає увагу на те: хто ж відповідає за встановлення будинкового лічильника? На цьому будує свою відповідь.

 

- Із Кодексу газорозподільних систем вбачається, що загальнобудинковий вузол обліку природного газу встановлюється за ініціативи балансоутримувача (управителя) або Оператора ГРМ та за їх рахунок, при цьому балансоутримувач (управитель) не може відмовити Оператору ГРМ в організації та встановленні загальнобудинкового вузла обліку природного газу, якщо ці заходи здійснюються за рахунок Оператора ГРМ.

 

Тобто згоди окремого мешканця  на встановлення загальнобудинкового приладу обліку не потрібно – це відповідальність голови ОСББ (якщо в будинку створене ОСББ) або керуючої компанії.

 

Натомість пункт Кодексу, на який посилається міськгаз, застосовуючи норму 9,8 кубометрів газу, регламентує відповідальність побутового споживача (тобто конкретного споживача, а не їх групи), який не забезпечений лічильником газу та при цьому відмовляється від його встановлення за рахунок Оператора ГРМ.

 

Тож треба уважно вивчити питання: на кого саме «Кременчукгаз» складає акт про порушення? Якщо це – побутовий споживач, то він є відповідальним за відмову від встановлення лічильника у квартиру, але не на будинок. От якщо побутовий споживач не дає встановити лічильник у квартиру, у цьому випадку дії «Кременчукгазу» щодо рахунків на 9,8 кубометрів газу будуть цілком правомірними.

 

- Тобто як діяти людям, якщо їх викликають на комісію та ознайомлюють зі складеними актами?

- Уважно подивіться, на кого складений акт. Якщо акт складений на конкретну людину, раджу писати свою незгоду із цим актом, при цьому вказуючи, що ви є побутовим споживачем і не відмовляєтесь від встановлення лічильника газу у своїй квартирі, а питання встановлення будинкового лічильнику не належить до вашої компетенції (при цьому посилатися на розділ 9 главу 5 Кодексу газорозподільних систем). Питання встановлення будинкового лічильника – це питання управителя та міськгазу. Не передбачено відповідальності окремого побутового споживача за відсутність загальнобудинкового приладу обліку. І на цій підставі можна оскаржувати виставлені рахунки по 9,8 кубометра газу на людину у суді.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх