У 2016-му «корупція» обійшла «офшор», «банкопад» та «зраду/перемогу»

5.01.2017, 17:31 Переглядів: 2 860

У 2016-му «корупція» обійшла «офшор», «банкопад» та «зраду/перемогу»

Словник «Мислово» оголосив слово року – 2016

Словник неологізмів та сленгу сучасної української мови «Мислово» визначив лексему року. Словом, яке найкраще підсумовує суспільну дискусію минулого року, стала «корупція», згадувана упродовж 2016-го у різних контекстах.


«Корупція» витіснила з топів рейтингу «блокаду» окупованого Криму (2015), відважних «кіборгів» з Донецького аеропорту (2014) та «Євромайдан» (2013).
Двома іншими словами з короткого списку «переможців»-2016 стали «офшор» та «е-декларація», які упродовж року підігрівали інтерес громадськості до корупційних тем.

 

Серед інших важливих слів минулого року також:

  • брекзит — вихід Великої Британії з ЄС
  • банкопад — масова ліквідація Національним банком проблемних банків
  • безвіз — скорочення від словосполучення «безвізовий режим»
  • зрада/перемога — лексична пара, що використовується користувачами соцмереж для оцінки політичних подій.

Цьогоріч «Мислово» вперше визначили антислово року — слово чи вираз, які отримали широкий суспільний резонанс та є дискримінаційними чи нелюдяними. Ним стала фраза міністра культури України Євгена Нищука «немає там ніякої генетики», вжита щодо мешканців сходу та півдня України.

 

- Той факт, що посадова особа такого рівня може безкарно використовувати націонал-соціалістичну термінологію в публічному просторі викликає в нас нерозуміння та тривогу, – зазначають автори проекту.


«Мислово» є молодим проектом, нині словник має понад дві тисячі визначень. За словами редактора «Мислова», лише за останні півроку їхня кількість поповнилася на понад 500 нових визначень. Топові ж слова мають доволі схожий контекст.

 

- Складно сказати, який відсоток слів прийшов через війну. Є слова, які належать саме до військового сленгу, такі як «зеленка», «сушка», «двохсотий» чи «гібридна війна». Це не нові слова, просто вони актуалізувалися у зв’язку з війною. Хоча, напевне, вони відсутні у традиційних словниках. Є слова, які пов’язані з російською агресією, але не обов’язково з війною: «сепари», «скримздити», «окупендум», «вата», «Луганда». Але навіть якщо об’єднати ці дві категорії, то не думаю, що вони займуть більше ніж 20% від нових надходжень, – коментує Борис Петренчук порталу «Читомо».


Серед визначень «Мислова» є слова «укроп», «майданутий», «вишиватік», проте вони написані з проукраїнських позицій.


- Думаю, це пов’язано з тим, що ватніки не надто цікавляться українськими словниками. А ті антиукраїнські визначення, які надходять, часто написані або російською мовою, або містять прямі образи. Ні те, ні інше не вписується у наші умови користування, – додає Борис Петренчук.

 

Маємо надію, що 2017 рік принесе нам більш життєствердні смисли.

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: ck.dsp.gov.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх