Ризики вступної кампанії 2011 року

11.02.2011, 10:19 Переглядів: 3 991
Український уряд економить на дітях. Чого чекати кременчуцьким абітурієнтам?.

2010 рік

Під час виборчої кампанії, майбутній президент України пан Янукович у своїй передвиборчій програмі «Україна – для людей!» (п.2.2) обіцяє: «На законодавчому рівні гарантую збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах до 75%.

 

6 січня, через рік після завершення виборчої президентської кампанії, міністр освіти і науки пан Табачник пропонує зменшити обсяги державного замовлення для ВНЗ на 42%.

2011 рік

Під час виборчої кампанії, 22 січня, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань науки і освіти пан Табачник пропонує збільшити норми державного замовлення для ВНЗ. Він реєструє у парламенті законопроект, згідно з яким гранична норма держзамовлення для ВНЗ має бути збільшена з 51% до 75%.


 


Чинний Президент пан Янукович  ніяк не реагує на заяву свого міністра про зменшення держзамовлення на 42%. Хоча пан Президент лише рік тому обіцяв виборцям   забезпечити 75% держзамовлення для їхніх дітей.

Абітурієнт

У будь-якій родині іноді трапляються фінансові проблеми. Тоді її членам доводиться економити і мінімізувати свої щоденні витрати.  Якщо родина нормальна, в ній відкладають купівлю автомобіля або меблів, відкладають ремонт, навіть відмовляються від сімейного відпочинку в Карпатах чи в Куршевелі.  Але намагаються ніколи не економити на дітях – на їхній їжі, розвитку, навчанні.  На жаль, Україну не можна вважати «нормальною родиною».  В країні дійсно складна економічна та фінансова ситуація. Про це нам щодня віщують урядовці – представники правлячої партії.  Ці ж самі урядовці налаштувалися «вирішити» фінансові та економічні проблеми України, зекономивши на  дітях та на їхній освіті.    

6 січня 2011 року Міністерство освіти і науки (МОН) розіслало ректорам державних ВНЗ лист № 1/9-3. Підписаний він міністром освіти паном Табачником.  В листі МОН пропонує ректорам  зменшити обсяги державного замовлення на підготовку бакалаврів на 42%.  Мотив чиновників – через демографічну кризу в 2011 році кількість українських випускників зменшиться на 42,1%.  Рівно ж настільки чиновники пропонують «урізати» обсяги держзамовлення, за яким студенти можуть вчитися безоплатно. Для урядового  листа аргументація, м’яко кажучи, дивна – бо суперечить нормам чинного Закону України «Про вищу освіту». Стаття 64 Закону чітко визначає, що «фінансування підготовки фахівців за рахунок видатків Державного бюджету України... здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні 10 000 населення навчання не менше як 100 студентів у вищих навчальних закладах І і ІІ рівнів акредитації та 180 студентів у вищих навчальних закладах ІІІ і ІV рівнів акредитації». Таким чином, за Законом, обсяги держзамовлення визначаються від загальної кількості населення України, а не від кількості випускників поточного року.  Чому міністерство не зважає на норму Закону?

Крім того, ст. 23 вищезгаданого Закону вказує, що «у ВНЗ державної та комунальної форм власності кількість студентів, прийнятих на перший курс на навчання за державним замовленням, повинна становити не менше, ніж 51% від загальної кількості студентів, прийнятих на перший курс».

Тобто, скорочення держзамовлення на 42% автоматично потягне за собою і скорочення загальної чисельності навчальних груп – щоб дотриматись норми Закону. Або ж, в порушення Закону, групи не скорочуватимуть. Просто «бюджетників» буде мало, а контрактників – багато. Тобто, уряд перекладе оплату за навчання дітей на батьків.  Це називається – «ми на вас зекономимо, а вам на нас зекономити не вдасться».

«Я сподіваюсь, що скорочення держзамовлення на 42% не буде!»

Чого чекати в такій ситуації кременчуцьким абітурієнтам?  Сподіватися їм на держзамовлення чи не варто?  В Кременчуці діє єдиний державний університет –  Кременчуцький національний.  Лише тут студенти можуть вчитися безоплатно – за державним замовленням. «ТелеграфЪ» отримав коментар ректора Кременчуцького національного університету (КНУ) професора Загірняка щодо обсягів держзамовлення на 2011 рік:

 

– Пане ректор, у листі №1/9-3 МОН пропонує керівникам державних ВНЗ зменшити обсяги держзамовлення на 42%.  Ви плануєте це робити?

– Ні.  По-перше, ми отримали лише лист – він носить рекомендаційний характер. Це ще не наказ міністерства, який треба виконувати без обговорень.  Дійсно, в листі міністерство пропонує не морочити йому голову  і скоротити обсяги  держзамовлення на 42%.  А далі вже кожен ректор діє на власний розсуд. Минулого понеділка я відвіз до міністерства плани КНУ щодо обсягів державного замовлення на поточний рік. Ми звернулися до міністерства з пропозицією все-таки не зменшувати університету обсяги держзамовлення на 42%. 

– Чим ви обгрунтували пропозицію не скорочувати  обсяги держзамовлення для КНУ? Адже міністерство посилається на загальне зменшення на 42% кількості випускників по Україні?

– Ну то й що?  По Україні кількість зменшилась на 42%, а в нашому регіоні цифри значно менші. Ми провели грунтовний аналіз демографічної ситуації в Кременчуці та в Кременчуцькому районі, отримали офіційну довідку з кожного району – Козельщинського, Кобеляцького, тощо. Проаналізували інформацію і побачили, що в місті Кременчуці кількість випускників зменшилась лише на 19,9% – було 1372, стало 1099. А по Кременчуцькому району кількість випускників взагалі збільшилась на 22,2%! Звісно, це крихти – бо дітей по району випускається небагато.  Але ж загалом це позитивна динаміка. То чому ж нам зменшувати обсяги держзамовлення саме на 42%? Тому ми пропонуємо цього року виділити КНУ 500 місць для підготовки бакалаврів  та 75 – для випускників коледжів, які навчатимуться за скороченою процедурою.  75 абітурієнтів – це діти, які вчилися в університетському коледжі, а також у вищому професійно-технічному училищі №7. 

– Чи сподіваєтесь ви отримати держзамовлення на такі популярні напрями, як «психологія», «право» та «будівництво»? Адже минулого року на ці напрями в університет набирали лише контрактників.

– Звісно, сподіваємось.  Як ви гадаєте, чому ми так уперто виборювали статус національного університету?  Тому, що лише він передбачає для класичних університетів відсутність обмежень держзамовлення  за будь-якими акредитованими напрямами. У листі МОН, про який ми з вами говоримо, прямо вказано: « пропозиції щодо обсягу держзамовлення на напрям «Право» розглядатимуться для юридичних академій та класичних університетів».  І пропозиції щодо держзамовлення на «фінанси і кредит», «облік і аудит», «економіку підприємств» теж розглядатимуться лише для класичних та профільних університетів. Іншим, як то кажуть, «не світить». 

– Пропозиція  МОН зменшити обсяги держзамовлення на 42% – це свідчення того, що уряд скорочує витрати на освіту?

– З цього приводу існують різні думки. Я сподіваюсь, що загального скорочення держзамовлення на 42% не станеться. Відбудеться обговорення питання, керівники держави посидять, подумають, врахують політичну ситуацію – бо політична складова зараз чи не найважливіша – і приймуть більш виважене рішення. Хотілося б, щоб воно було соломоновим і базувалося на здоровому глузді.

Ризики для абітурієнтів

Не зволікати з реєстрацією на ЗНО 

Цього року кременчуцькі випускники оформлюють заявку на зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) на відповідних сайтах Українського центру оцінювання якості освіти або Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти.  Реєстрація на ЗНО триває до 28 лютого.  В Кременчуці діє два консультаційних пункти, де можна оформити заявку за допомогою уповноваженого реєстратора. Пункти розташовані в Кременчуцькому національному університеті та Кременчуцькому педагогічному училищі. Наразі до консультаційних пунктів щодня приходить 10-25 старшокласників. Реєстратори кажуть, що «з трьох школярів двом доводиться допомагати оформити заявку». Реєстратори просять старшокласників не зволікати з оформленням документів, і не залишати цю справу на останній день.  Бо немає чітких розпоряджень МОН, як діяти в останній день реєстрації – коли за доброю українською традицією, під дверима консультаційних пунктів збереться натовп легковажних випускників. Тому невідомо, чи з ними писатимуть заяви до ночі, аж поки не напишуть усі – чи, навпаки, о певній годині пункти зачинять, і всі, хто не встиг отримати допомогу, метушитимуться перед домашнім комп’ютером самі. І не факт, що вони заповнять заявки без помилок. 

Виважено обирати дисципліни для ЗНО

  Випускники можуть зареєструватися на ЗНО з п’яти шкільних дисциплін (вступ – за сертифікатами ЗНО з трьох дисциплін). Предмети для тестування варто обирати виважено – так, щоб отримані сертифікати давали можливість вступити на іншу симпатичну спеціальність, якщо ви провалились на омріяну. Наприклад, для вступу на модну нині «психологію» потрібні сертифікати ЗНО з української мови та літератури, з біології, та – на вибір – з іноземної мови чи з історії України. Якщо вам не вдалося проскочити на «психологію» за держзамовленням, з такими сертифікатами ви зможете спробувати перебігти, наприклад, на «філологію». Бо там потрібні аналогічні сертифікати ЗНО – з української, з іноземної та з історії України. А от на «екологію» ви вже не проскочите – бо там треба мати сертифікати з української, математики та хімії чи географії (на вибір).

 Працівники регіональних центрів оцінювання якості освіти стверджують, що дуже незначна кількість випускників нині подає заявки на тестування з математики та фізики.  Між тим, міністр освіти пан Табачник заявляє, що в Україні бракує кадрів саме з інженерних спеціальностей – і саме вони матимуть преференції від уряду. Тож, цілком логічно очікувати цього року пристойні обсяги держзамовлення саме на інженерних спеціальностях.  Та ви не зможете скористатися преференцією, якщо не матимете сертифікату ЗНО з математики та фізики.

Врахувати несподіванки вступу на «модні» спеціальності

 Цього року освітяни очікують посилений ажіотаж навколо «модних» освітніх напрямів.  Хитрі випускники 2011 року знають, що їх буде мало, а університетам будь-що потрібні студенти. Тому, найвірогідніше, чимало абітурієнтів спробують вступити на модні спеціальності до брендових столичних університетів.  Тим самим вони посилять конкуренцію при вступі. За таких умов – навіть в ситуації нестачі абітурієнтів – не кожен зможе втовпитися на стильну спеціальність до стильного університету.  І тут знову варто згадати про сертифікати ЗНО – обирайте дисципліни для тестування грамотно, так, щоб у вас залишилась свобода маневру під час пошуків теплого бюджетного місця для навчання.

Продовження теми в наступних номерах ’’Кременчуцького Телеграфа’’



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх