«Ріжемо по живому», - про економію електроенергії у закладах освіти у Кременчуці

19.08.2016, 08:52 Переглядів: 2 758

Покроково у місті замінять освітлення у комунальних закладах туризму, спорту, сім'ї та молоді та закладах охорони здоров'я

Відділ енергоменеджменту та енергетики закликав заклади освіти заощаджувати електроенергію. На засіданні штабу з підготовки до опалювального сезону в.о. начальника відділу енергоменеджменту та енергетики Тетяна Андрієвська розповіла що на кременчуцькі заклади освіти склали 82 паспорти.

 

За її словами, відділ енергоменеджменту та енергетики міськвиконкому складає рейтинг енергоефективності закладів освіти. Для усіх закладів розроблять паспорт енергоефективності (енергопаспорт). Паспорт визначає питому вагу споживання енергоресурсів на 1 квадратний метр. В ідеалі для складання енергопаспорту використовуються дані про споживання тепло- електро- водо- та газовикористання за 3 останніх роки на опалювальну площу будівлі. 

 

Максимальний показник споживання енергоресурсів для визначення класу енергоефективності будівлі, збудованої в минулі роки, в Україні становить 150 кВт*год/кв.м. Для нових будівель цей показник становить 70 кВт*ч/кв.м.

 

- При розробці паспортів ми вжахнулися. Норма споживання енергоресурсів закладами освіти міста Кременчука становить від 118 до 397 кВт*год/кв.м. Щоб хоч якось вплинути на норму споживання світла, ми спочатку зменшимо ліміт користування до 220 кВт енергоспоживання. Ріжемо по живому і шукаємо компроміси, - зауважила Тетяна Андрієвська. - З метою зниження споживання енергоресурсів будуть знижуватись ліміти використання енергоресурсів у 2017 році для закладів освіти. Споживання енергоресурсів в яких перевищує норму 220 кВт*год/кв.м (показник питомої ваги споживання енергоресурсів взагалі). У 2018 році - для закладів зі споживанням енергоресурсів вище 200 кВт*год/кв.м. З 2019 року будуть знижуватись ліміти для усіх закладів, фактичне споживання яких буде перевищена за норму. Ліміти ми встановлюємо окремо на кожен вид енергоресурсів, виходячи із середнього споживання за останні 3 роки та враховуючи оновлення, які мали місце в поточному році (це може бути придбання енергоємного обладнання або, навпаки, модернізація системи опалення, яка призведе до значно нижчих показників енергоспоживання).

 

Керівників закладів освіти прохають використовувати на своїх підприємствах засоби для зменшення енерговитрат.

 

- Заклади позашкільної освіти приймають школярів в основному з 16 до 21 години. У цей час всі наші заклади завантажені. Ви хочете, що ми з 20 лампочок залишили 10? Щоб на ринзі спортсмени помацки шукали свого суперника, - зауважив керівник відділу з фізичної культури й спорту Олександр Мазур. - Для того, щоб заощаджувати необхідно спочатку вкласти.

 

Заступник мера Валерій Декусар зауважив, що для економії електроенергії не обов'язково вимикати світло.

 

- Необхідно розуміти специфіку кожного закладу. Є спеціальні технології, які дозволяють економити не вимикаючи світла. Так, дійсно необхідно вкладати, ми зараз працюємо в цьому напрямку.

 

Тетяна Андрієвська зазначила, що покроково замінять освітлення у закладах туризму, спорту, сім'ї та молоді та закладах охорони здоров'я.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх