«Обхідники» тендерів: хто у Кременчуці маніпулює із сумами закупівель за бюджетні гроші

12.03.2019, 08:23 Переглядів: 7 816 Коментарів: 9

 

Що роблять розпорядники бюджетних грошей, аби обійти тендери? Виставляють суму трішечки меншу за так званий поріг закупівлі. Так, КАТП 1628 уклало у 2018 році чотири прямі угоди, які відділяла всього 1 гривня від тендерів. Серед лідерів-«обхідників» за сумою угод лідирує «Кременчукводоканал», а за кількістю – міськвиконком

Понад 15 мільйонів гривень пустили «в обхід» торгів


Наскільки ефективно у Кременчуці витрачаються гроші платників податків – тобто наші з вами? ГО «Європейський клуб» відслідковує закупівлі 19 розпорядників бюджетних грошей. У центрі уваги – сфер інфраструктури та комунальні підприємства – тобто усе те, що в підсумку впливає на якість життя кременчужан. За 2018 рік 11 із 19 об’єктів моніторингу здійснили 39 закупівель, аналіз яких дає підстави говорити про уникнення торгів під час тендерів. Мова йде про закупівлі, близькі до порогів. Так, Закон України «Про публічні закупівлі»  дає право розпорядникам бюджетних коштів проводити без торгів закупівлі в одного замовника, якщо сума закупівель не перевищує пороги:

  • 200 тисяч гривень на товари та послуги і 1,5 млн грн – на роботи;
  • 1 млн грн та товари та послуги та 5 млн грн на роботи - для суб’єктів господарювання в окремих сферах, до таких, суб’єктів, зокрема, належать комунальні підприємства «Теплоенерго» та «Кременчукводоканал».

Проте є випадки, коли розпорядники бюджетних коштів зловживають правом прямої закупівлі: укладається угода на суму дуже близьку до порогів. Законодавство не порушується, однак розпорядники нехтують одним з ключових правил публічних закупівель – ефективністю витрачання бюджетних грошей. Якби сума сягала порогу, замовник товарів (робіт, послуг) мав би в обов’язковому порядку проводити конкурентні торги, а відтак - скористався б можливістю зекономити гроші. Натомість при закупівлях, близьких до порогів, гроші витрачаються без конкуренції і без економії. 

 

В цілому на закупівлях, близьких до порогів, 11 розпорядників бюджетних коштів витратили 15 680 126 грн. Дані отримані за допомогою системи DoZorro, де можна відстежити ризик-індикатори. Близькість до порогу – один з ризик-індикаторів системи ProZorro, за допомогою яких визначають підозрілі закупівлі. Крім неефективного витрачання бюджетних коштів, закупівлі, близькі до порогів, дають можливість залучати поза конкурсом «улюблених» замовників, а значить, збільшують корупційні ризики.


1 гривня як спосіб маніпуляції 

 


Яскравий приклад уникнення торгів – закупівля КП «Теплоенерго» на суму 999 999 гривень на «Розробку схеми оптимізації роботи централізованої системи теплопостачання», тобто у сумі укладеної угоди не вистачило усього 1 грн, щоб в обов’язковому порядку проводити торги. Приклади «мінус 1 грн» - тобто явного уникнення тендеру – маємо і з КАТП 1628: підприємство у такий спосіб в 2018 році купувало товари чотири рази на суму 199 999 грн: і паливо, і запчастини, і молоко.

 

Управління молоді та спорту виконкому Кременчуцької міської ради теж замовило послуги з оздоровлення дітей на 199 999 грн.


ТОП-5 лідерів з витрачання грошей на закупівлях, близьких до порогів

  • 6 943 489 грн – КП «Кременчукводоканал»
  • 1 997 941 грн – КП «Теплоенерго»
  • 1 384 667 грн – виконком Кременчуцької міської ради
  • 1 199 943 грн – КАТП 1628
  • 974 490 грн – КП «Міськсвітло»



Далі - хто ще й скільки витратив на закупівлях, близьких до порогів

  • 796 440 грн – КП ШРБУ
  • 792 757 грн – КП «Благоустрій Кременчука»
  • 594 800 грн – КЗК «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський»
  • 398 999  грн – управління молоді та спорту виконкому Кременчуцької міської ради
  • 397 600 грн – КЗКВ «Міський сад»
  • 199 000 грн – управління культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради.

Як уже сказано, два із замовників  - КП «Кременчукводоканал» та КП «Теплоенерго» (лідери за сумами) працюють з підвищеними порогами закупівель. Тож щоб мати повну картину того, хто і як уникає тендерів, доцільно подивитися ще й на кількість угод, близьких до порогів.


Лідери за кількістю закупівель, близьких до порогів

  • 7 (угод) - виконком Кременчуцької міської ради
  • 6 – КАТП 1628
  • 5 – «Міськсвітло»
  • 4 – ШРБУ
  • 4 – «Благоустрій Кременчука».
  • 3 – «Кременчукводоканал»
  • 3 – «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський». 


Крім цього, по дві такі закупівлі провели управління молоді та спорту виконкому Кременчуцької міської ради, КП «Теплоенерго», КЗКВ «Міський сад»; одну закупівлю - управління культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради.


Що найчастіше купують в обхід торгів

Аналіз показує, що найчастіше в обхід тендерів замовники купували у 2018 році пальне, запчастини, квіткову продукцію (від зрізаних квітів до розсади) та послуги з озеленення і благоустрою.

 

Витрачання допорогових сум завжди складніше контролювати: звіт про закупівлю розміщується у системі ProZorro, а договір – не завжди, все залежить від доброї волі замовника та його готовності звітувати перед платниками податків.

КП «Кременчукводоканал» - лідер із витрачання грошей  на закупівлях, близьких до порогів, не розмістив договори. Тож без запиту на інформацію неможливо дізнатися, за якою ціною купили труби та генератори.


«Квіточки» та зимові сакури…

Договорів на озеленення КЗК «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський» ми теж не бачимо у системі. Відповідно до звіту, 4.05.18 року було укладено одночасно дві прямі угоди на суми, близькі до порогів: на квіткову продукцію і на послуги з благоустрою клумб. Предмети закупівлі пов’язані один з одним, а за таких умов, доцільно було б проводити тендер, двома лотами.

 

Свого часу, коли депутати перетворили парки на комунальні заклади (юрособи), на депутатських комісіях говорилося, що вони матимуть господарів. І в майбутньому навіть зароблятимуть гроші. Поки що ж ми бачимо: парки воліють витрачати їх в обхід тендерів. Ще один приклад із паркового господарювання: дирекція «Міського саду» на закупівлях, близьких до порогів, у 2018 році придбала автомобіль за 199 000 грн, трактор за 198 600 грн. При цьому - жодної закупівлі на конкурентних торгах за весь час діяльності. 


 

Натомість за рахунок закупівель, близьких до порогів, парк озеленювали навіть взимку. Так, 21 грудня 2017 року керівник «Міського саду» Віталій Дедюрін уклав договір з ТОВ «Голландські троянди»  терміном дії до 31 грудня. Саджали японські вишні – сакури.  Принаймні так сказано в додатках до договору (хоча взимку саджають хіба що ялини з грудкою землі, а для теплолюбних сакур рекомендований квітень-травень).


 

(клікніть для збільшення)


Ми бачили висадку сакур в «Міському саду» у травні 2017 року. Але що ж тоді саджали за документами у грудні? Відповідно до даних з порталу публічних фінансів, 27 грудня  2017 року через казначейство пройшла оплата за зимове озеленення.


Як зупинити «обхідників»

Система Prozorro, яку використовують усі бюджетні замовники, пропонує чіткий алгоритм, як вийти на відкриті торги і поторгуватися, навіть якщо йдеться про невеликі суми коштів. У деяких містах депутати приймають рішення економити - і знижують поріг. Нагадаємо, курс на економію узяли Дніпро, Маріуполь, Вінниця та інші. У Дніпрі та Маріуполі було зафіксовано найнижчий поріг - 3 тис грн, у Вінниці - 50 тис грн. Свого часу Кременчуцька міська рада включала до порядку денного сесії розгляд питання про зниження порогів. На жаль, ініціатива не була прийнята.


 


- Аналіз використання сум, близьких до порогів, свідчить, що розпорядники бюджетних грошей навмисно уникають тендерів. А це не сприяє ні економії грошей платників податків, ні створенню конкурентних умов для малого і середнього бізнесу, а навпаки, створює непрозорі схеми та корупційні ризики. Відзначу також низьку якість договорів на допорогових закупівлях: часто немає специфікації або не вказана ціна за одиницю товару (наприклад, договори КАТП 1628 на закупівлю палива). Чим менше конкретики в угодах, тим більше простору для зловживань. Хочу просити слова на депутатській бюджетній комісії та говорити про ганебну практику уникнення тендерів. Депутати можуть це змінити, знизивши пороги закупівель, потрібна лише політична воля, - зазначає Лариса Гориславець, активістка ГО «Європейський клуб», яка спільно з однодумцями моніторить закупівлі.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Моніторинг закупівель зі сфери соціальної інфраструктури та комунальних послуг у Кременчуці». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 9

1 031
12 березня 2019 11:09

Одна из самых распространенных уловок заказчика: попытаться "спрятать" тендер, чтобы потенциальные участники не смогли его найти и подать свои предложения. Ну, а "доверенные" поставщики, конечно же, обо всем узнают вовремя. Для этого обычно пишут название тендера с грамматическими ошибками ,например "бИтон"или "асВальт" .(вместо бетон или асфальт)...Еще один способ привести в тендер только "нужных" подрядчиков....Также распространенный способ провести тендер сомнительной прозрачности — прописать в требования к участникам настолько дискриминационные условия, что им будут соответствовать всего 1-2 потенциальных подрядчика на рынке. И, конечно же, это будут исключительно "свои" компании.


18 1
236
12 березня 2019 11:20

Плохо, что есть такие "лазейки", которыми можно пользоваться. Всё вроде бы в рамках закона, но мы то все всё прекрасно понимаем про откаты или "свои" фирмы, с которыми заключают договора. И ещё хуже, что какого-то фига выбрали такую местную власть, которая очень активно пользуется этими лазейками. 


15 1
130
1
12 березня 2019 11:29

Но зато если написать пофамильно об *** руководителях в водоканале, мерии и других организациях, которые дерибанят бюджетные деньги, - то немедленно отправишся в бан. За название вещей своими именами отправишся в бан


21 1
0
12 березня 2019 11:46

в нормальной стране уже бы сидели все: от заказчика до организатора, у нас же - всё как есть.


12 1
0
12 березня 2019 13:14

Двічі виносила проект рішення на сесію "Про зменшення порогового значення вартості закупівель....товарів, послуг і робіт" (останній раз - 30 травня 2018р.), але після того, як мер двічі наполегливо попрохав "Прошу визначатись", лише 12 депутатів прогосувало "ЗА" (для прийняття рішення потрібно 22 голоси).

Проект рішення передбачав проведення тендеру на закупівлю: 
* товарів та послуг - на суму від 50 тис. грн.; 
* робіт - на суму від 200 тис.грн.

Мер прокоментував, що зменшення допорогової суми саботуватиме роботу (його та його підлеглих), але в результаті маємо .... СХЕМИ ВІД ВЛАДИ (на жаль, не тільки в закупівлях).


15 2
236
12 березня 2019 13:17

Цитата: Піддубна Оксана

Двічі виносила проект рішення на сесію "Про зменшення порогового значення вартості закупівель....товарів, послуг і робіт" (останній раз - 30 травня 2018р.), але після того, як мер двічі наполегливо попрохав "Прошу визначатись", лише 12 депутатів прогосувало "ЗА" (для прийняття рішення потрібно 22 голоси).

Проект рішення передбачав проведення тендеру на закупівлю: 
* товарів та послуг - на суму від 50 тис. грн.; 
* робіт - на суму від 200 тис.грн.

Мер прокоментував, що зменшення допорогової суми саботуватиме роботу (його та його підлеглих), але в результаті маємо .... СХЕМИ ВІД ВЛАДИ (на жаль, не тільки в закупівлях).

Шкода, що один в полі не воїн (це я про Вас)


9 0
1 031
12 березня 2019 13:23

Цитата: Піддубна Оксана

Двічі виносила проект рішення на сесію "Про зменшення порогового значення вартості закупівель....товарів, послуг і робіт" (...


Я правильно понимаю ? Появляется лазейка: госучреждение (заказчик) может купить у "нужного" поставщика или по завышенной цене, если сумма не превышает 199 999грн.99 коп. А если вдруг она все же больше , закупку могут попросту "раздробить".?


7 0
130
1
12 березня 2019 13:25

Цитата: Піддубна Оксана

Двічі виносила проект рішення на сесію "Про зменшення порогового значення вартості закупівель....товарів, послуг і робіт"

Слышал что вы приходитесь меру то ли родственницей, то ли кумой. И наверное на праздники встречаетесь, отмечаете, шутите и веселитесь как положено. Молодец.

Но только это наводит на определённые мысли касательно искренности вашей публичной критики работы мера и его аппарата. Как будто это делается показательно для необразованного и ничего не понимающего стада.


4 13
606
12 березня 2019 14:04

Зверніть увагу,що "лідери"безтендерних закупівель дерибанять бюджетні кошти.Причому роблять це цинічно,не звертаючи уваги на громадськість і ЗМІ.Тому,що переконані в своїй безкарності.Причому це ж вони постійно намагаються ще глибше залізти в наші кишені шляхом завищення тарифів на послуги.


15 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх