«Увага! Шкільна їжа». Комісія шокована харчуванням сиріт у ПТУ-6

19.04.2016, 08:30 Переглядів: 11 999

«Увага! Шкільна їжа». Комісія шокована харчуванням сиріт у ПТУ-6

Чай для сироти коштує в 5 раз дорожче

У Кременчуці триває перевірка харчоблоків міських навчальних закладів. Перевірку здійснює комплексна комісія, створена з представників департаменту освіти, відділу охорони здоров’я, Держсанепідслужби, депутатів міськради та батьків учнів. Спершу комісія перевіряла харчоблоки у школах, розташованих в центрі міста (№№19; 20; 4;).

 

Наразі комісія дісталася професійно-технічного училища №6, розташованого на Раківці.

 

 

Хоча був якраз обідній час, директор училища повідомила, що обід для вихованців перенесено на годину, бо зараз учні висаджують посадковий матеріал на подвір’ї училища. Керівник закладу сказала, що в училищі навчається 22 вихованця-сироти, наразі училище забезпечує лише харчування сиріт. Із 22-х сиріт половина наразі роз’їхалась на виробничу практику.

 

Їдальня

Комісія не побачила їдальню училища. Директор пояснила, що в приміщенні після снігу та дощів затекла і обвалилася стеля, його готують до ремонту. Члени комісії поцікавились, чи не сьогодні обвалилася стеля? Директор училища сказала, що це сталося не сьогодні, а ще взимку, і зазначила, що приміщення не завжди було таким непридатним. Після цього показала членам комісії на моніторі фотографію ошатного приміщення з прикрашеними столами, зауваживши, що це «правда, моя свадьба».

 

Представник Держсанепідслужби зауважила, що училище дійсно мало пристосоване для організації харчування приміщення з плитами та іншим кухонним інвентарем.

 

Кухня

Кухню, на якій готують їжу вихованцям-сиротам, члени комісії теж не побачили. Директор училища пояснила, що постачальник – ПП «Комбінат харчування» – готує їжу на своїй території і привозить страви в училище.

 

Міні-їдальня

Члени комісії дочекалися обіду і пройшли до їдальні, облаштованої замість тієї, де обвалилася стеля. Їдальнею виявилось малесеньке приміщення буфету. Третину його займала відокремлена буфетна вітрина. Крім неї, у приміщенні під стінами стояли 4 столика кожен на три місця. Тобто, одночасно тут може сісти 12 учнів.

 

Рукомийник у приміщенні один, він знаходиться за склом буфетної стійки. Вільного доступу туди учні не мають. «ТелеграфЪ» запитав, де вихованці миють руки перед їжею? Директор пояснила, що для цього існує туалет.

 

Миття посуду

«ТелеграфЪ» запитав, де миють посуд, з якого їли діти? Адже у буфеті, де розкладують порції, є лише один невеличкий рукомийник – це не стандартна чотирикамерна мийка для посуду. Керівництво училища пояснило, що ПП «Комбінат харчування» забирає посуд і миє його на своїй території. Як з’ясувалося, постачальник щодня привозить тарілки, ложки та кружки для певної кількості учнів, а потім їх забирає.

 

На виробничі площі «Комбінату харчування» комісія не потрапила. Тож як миється посуд, з якого їдять вихованці ПТУ-6, члени комісії не побачили.

 

А ось і шок

Порція чаю для сироти (200г) в училищі коштувала 2,00 гривні. Для порівняння: порція чаю (200г) для школяра – 0,44 грн.

 

 

У приміщенні буфету члени комісії побачили меню на день. Воно викликало дуже бурхливу реакцію.

 

Виявилось, що рибна котлета вагою 50 грамів (плюс 25 г підливи) коштує для сироти 7 гривень. Для порівняння: у стандартному меню для кременчуцьких шкіл шніцель рибний натуральний вагою 50г коштує 4,15 грн.; січеники м’ясо-рибні (50г) – 4,15 грн.; котлета, наприклад, з яловичини (50г) – 3,99 г.

 

Картопляне пюре (200г) для сироти-вихованця училища коштує 4,50 грн. Для порівняння: картопляне пюре (150г) для школяра коштує 2,28 грн.

 

Макарони (200г) для сироти-вихованця училища коштують 3,00 грн., макарони (150г) для школяра – 1,25 грн.

 

Суп ячневий (250г) для сироти в училищі коштує 3,80 грн. Аналогічна порція супу (250г) для школяра пільгової категорії коштує 1,24 грн (суп картопляний з гречаною крупою) або 1,43 грн. (суп гороховий).

 

Представник від батьківської громади пан Андрій сказав: «Это что за цены, я не понял?! Это что, килограмм рыбы по 140 гривен? Это просто шок! Что тут ещё говорить?!». Депутат міськради Тетяна Сідерко запитала: «Объясните, пожалуйста, почему у вас рыбная котлета стоит 7 гривен? В ней 50 грамм, выходит, килограмм этой рыбы стоит 140 гривен? Так у нас же не 100% наценка, как же так?»

 

Представники департаменту освіти погодились, що ціни зависокі. Представник адміністрації ПТУ-6 заперечила: «Але ж людям треба і кухарям заплатити, і привезти, і якусь копійку заробити!».

 

Отже, виходить, що вихованець-сирота у ПТУ-6 на обід вартістю 25,74 грн. отримує м’ясну або рибну страву (50г), суп (250г), гарнір (200г), чай (200г) хліб (120г), салат (75г) і здобну булку.

 

Для порівняння: учень пільгової категорії у школі отримує на обід вартістю 7,50 грн. таку ж порцію супу (250г), м’ясної чи рибної страви (50г), чаю (200г) та дещо меншу порцію гарніру (100г), хлібу (51г) та салату (25г). Булка для школяра-пільговика не передбачена.

 

 У відповідь на зауваження та запитання членів комісії щодо цін директор училища сказала: "Для мене простіше ні з ким не зв’язуватися, а як у 29-му та 26-му училищі роблять – гроші на руки віддали і роби, що хочеш!". Водночас трохи раніше вона розповідала, що сироти, які приходять до училища з інтернатів, не вміють раціонально користуватися грошима і витрачають стипендію за один день.

 

А де ж тендери?

«ТелеграфЪ» запитав, як з такими цінами ПП «Комбінат харчування» виграв тендер на харчування сиріт у ПТУ-6? Директор училища відповіла, що останні два роки тендери не проводять, бо сума лоту менша за 200 тисяч гривень (мало дітей сиріт харчується). «ТелеграфЪ» запитав, чому для харчування сиріт обрали саме ПП «Комбінат харчування»? Директор відповіла: «Комбінат харчування» виграв останній тендер і ми переуклали з ними договір».

 

Документація

Документацію у запитуваному обсязі члени комісії не побачили. Депутат міськради Сідерко хотіла подивитися накладні на харчові продукти та зразки меню за попередні місяці. Директор ПТУ-6 пояснила, що меню в училищі не зберігають, а накладних на продукти немає, бо училище не замовляє продукти, училище замовляє послуги – «сніданок», «обід», «вечерю». Членам комісії показали акти прийому-здачі робіт, в яких зазначено, що постачальник за певний період часу поставив 160 сніданків, 191 обід та 160 вечерь. Все. Калькуляція на ці сніданки та обіди в акті відсутня.

 

Буфет

Буфет знаходиться у тому ж маленькому приміщенні, де й міні-їдальня. Членам комісії показали друкований, затверджений відповідними інстанціями асортимент буфетної продукції – фрукти, молоко, чай, вода, соки, пиріжки – все, що не забороняють нормативи шкільного харчування.

 

 

Втім, комісія побачила в буфеті (на фото) палички з беконом, які жодним чином не вказані у затвердженому асортименті буфетної продукції.

 

«Увага! Шкільна їжа». Комісія шокована харчуванням сиріт у ПТУ-6

Автор: Лариса Артеменко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх