Своя ТЕЦ у кожну хату!

21.04.2006, 14:04 Переглядів: 4 565
Обігріти квартиру можна не лише батареями. Існують і альтернативні джерела опалення вашої оселі, що дозволяють регулювати температуру повітря та гарячої води в крані, починати опалювальний сезон, коли забажаєте, та економити ваші гроші. На зміну централізованому опаленню можуть прийти індивідуальні котли та “тепла підлога”..

Сплачуючи за теплопостачання, ми платимо не лише за тепло в оселі, але й за його транспортування, втрати у трубопроводах, експлуатаційні витрати, технічне обслуговування... Країни Західної Європи від цієї системи поступово відмовляються – у них вже років 30 діє система локального опалення, коли джерела тепла встановлюються безпосередньо у користувача. Про те, які існують автономні системи опалення і як можна обігріти оселю, “Телеграфу” розповів ведучий спеціаліст фірми “Стімекс-С” Костянтин Трофіменко.
– Які автономні системи опалення використовуються частіше?
– Найбільшою популярністю зараз користуються котли. За їх допомогою можна регулювати температуру в оселі. Невеликі навісні котли чіпляються до стін, тому їх можна розташувати так, щоб не псувати інтер’єр. Котли можна встановити і в багатоповерхівці. Там роблять міні-котельню на весь будинок, або розташовують навісний котел у кожній квартирі окремо. В приватних будинках та котеджах, використовують навісні або стаціонарні котли. Останні мають деталі з чавуну, служать довше, але до них потрібне додаткове обладнання.
– Чи можна за допомогою автономного опалення отримувати ще й гарячу воду?
– Для цього є котли, які суміщають “два в одному”. Якщо ви придбали його, слід звернутись до міськводоканалу, щоб опломбувати гарячий водопровід і сплачувати лише за холодну воду.
– Які котли краще використовувати?
– Газові, бо поки що газ дешевший за електроенергію. Якщо немає газу, доцільно використовувати котли, що працюють на гасі чи солярці або електричні з високою тепловіддачею.
– Чим вигідне ідивідуальне опалення?
– Насамперед це – економія коштів, бо ви самі регулюєте температуру і використовуєте пальне за потребою на відміну від обов’язкової сплати за тарифом. По-друге – економите на гарячій воді. Економність котла залежить від ступеню утеплення приміщення. Вітчизняні котли коштують дешевше, але вони менш довговічні. Втім, вони відрізняються енергонезалежністю, простотою у використанні, і їх дешевше ремонтувати. Імпортні ж котли дають змогу повністю автоматизувати регулювання температури, менше забруднюють повітря, більш надійні та економічні. Це Junkers, Wiessman, Herman, Sanier Dival, Protherm.
– У чому мінуси використання котлів?
– Ви залежите від постачальників газу та електроенергії. До того ж імпотрні котли не розраховані на перепади напруги або тиску газу. А в наших електромережах не завжди напруга сягає 220В. Втім можна додатково встановити спеціальні фільтри та стабілізатори. Але, якщо електроенергію чи газ відключать, ви залишитесь взагалі без опалення.
– Який нагляд потрібен котлу?
– Кожного року необхідне технічне обслуговуваня котлів. З дня його встановлення вам дається гарантія – один рік. Після техобслуговуваня цей термін продовжується ще на рік.
– У скільки обійдеться встановлення котла?
– Сам котел може коштувати від 3,5 до 10 тисяч гривень, а монтаж котельного обладнання десь 10-15 % від його вартості.
– Який, на ваш погляд, найефективніший спосіб обігріву?
– З точки зору теплозбереження – “тепла” підлога на основі електичних кабелів або теплоносіїв. Це вигідніше, ніж встановлення звичайних батарей, які гріють підлогу сусіду зверху. Бо від батареї тепло піднімається вгору і найвища температура знаходиться біля стелі. А коли встановити підігрів у підлозі, тепле повітря знаходиться знизу, а прохолодніше – вгорі. Підігрів можна встановити у будь-якій кімнаті чи у ванній, а також, наприклад, у дзеркалі.
– У скільки обійдеться „тепла” підлога?
– Квадратний метр такої підлоги коштує приблизно 550 гривень. За годину роботи 10м2 “електрична підлога” споживає приблизно стільки ж електроенергії, скільки одна праска. Якщо мати багатотарифний лічильник на електроенергію, “тепла” підлога стає вигіднішою. Вночі енергія дешевша, ніж вдень. Ви можете прогрівати кімнату вночі, і таким чином економити
– Які існують альтернативні джерела тепла?
– Використовують інфрачервоні стелеві обігрівачі. Їх кріплять на стелю над поверхнею, яку необхідно нагріти. Від цієї поверхні нагрівається і все приміщення. Можна використовувати електричні конвектори, які зовні нагадують радіатор, але їх ставлять переважно там, де неможливо встановити інше обладнання. Ще є сонячні панелі, вітрогенераторні системи, електрична енергія яких перетворюється в інший вид енергії. Але їх вигідніше ставити у великих приміщеннях, на підприємствах, бо вони дуже дорогі, і окуповуються років за дванадцять.
– Як зекономити тепло та гроші, якщо ви живите у приватному будинку?
– Для цього потрібно утеплити всю оселю в цілому. Зовнішні стіни, наприклад, можна обкласти садінгом або вагонкою. Під цим шаром прокласти утеплювач – це може бути скловата, ізувер, пінопласт або інше. Всередині стіни можна утеплити гіпсокартоном. Звичайно ж, поотрібно утеплити вікна та двері. Тепло в оселі залежить і від радіаторів – вони мають бути вироблені з матеріалу з підвищеною тепловіддачею. Наприклад, сталеві, алюмінієві. Чавунні радіатори хоча й довговічні, але мають меншу тепловіддачу. До того ж, дуже часто на них нанесений товстий прошарок фарби, яка також заважає “працювати на повну”.

“Автономне опалення – не таке вигідне, як здається”

Тетяна, мешканка Кременчука

“Я мешкаю в багатоповерхівці, в якій за проектом при будівництві було встановлено індивідуальне опалення у кожній квартирі. Перше, з чим довелось зіткнутись – важко знайти гарного фахівця. Та людина, що мала наглядати за моїм котлом, взяла з мене гроші за обслуговування та зникла, а котел зламався – згоріла автоматика. Коли я встановила другий, мені порадили придбати для нього стабілізатор, тому що, як виявилось, перепади напруги та тиску газу псують котли. Через це до шести тисяч, які я заплатила за котел та 200 гривень, які сплачую щорічно за технагляд, довелось додати ще 500 гривень. Цієї зими, аби зберегти котел, нам довелось ставити його на мінімальну температуру і користуватись звичайними нагрівачами. Взимку позамерзали димохідні труби з котла, тому були проблеми з димовідведенням. Коли сталась аварія і  на 2-3 години відключили електроенергію, котел перестав працювати, і квартира швидко охолола. За чотири роки ремонт котлів у нашому будинку робили принаймні шість сімей. Ще одна незручність – без газового лічильника платити дуже дорого. Нам на 10 днів довелось його зняти, і за цей час ми заплатили 105 гривень, тому що без лічильника “Кременчукгаз” нараховує гроші за спожитий газ за іншим тарифом. А так в середньому при площі 115 кв. метрів взимку ми сплачуємо близько 120 гривень”.

“Через котельню мою оселю залило гарячою водою”

Олена, мешканка Кременчука

“Я мешкаю в будинку, в якому котельня встановлена одна на весь будинок. Її розташували нагорі. В котельні виникли якісь проблеми, і гаряча вода стала виливатьсь на підлогу. Через те, що покриття не було зроблено відповідним чином, кип’ятком залило кілька поверхів”.

Як встановити індивідуальне опалення

Щоб відрізатись від  теплової “труби”, потрібно отримати дозвіл від влади. Раніше встановлювати автономне опалення можна було не у всіх багатоповерхових будинках. З лютого умови від’єднаня від централізованого опалення пом’якшились. Про те, яким чином можна втановити індивідуальне опалення розповів начальник управління житлово-комунального господарства Микола Польщиков.
– Куди потрібно звернутись, аби отримати дозвіл на встановлення автономного опалення?
– Треба написати заяву до відділу УЖКГ на відключення від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання із зазначенням причин відключення. Якщо мешканці багатоповерхівки встановлюють індивідуальне опалення на весь будинок, секцію, або під’їзд, вони мають подати колективну заяву про надання дозволу на відключення. До заяви необхідно додати копію протоколу загальних зборів мешканців, засвідчену ЖЕДом або ОСББ. Комісія у місячний термін ухвалює рішення. Ви маєте право бути присутнім на її засіданні.
– У якому випадку комісія може відмовити?
– Якщо при відокремленні житла від мереж неможливо забезпечити безперебійну роботу інженерного обладнання сусідніх приміщень або будинку.
– Якщо комісія винесла позитивне рішення, куди потрібно звертатить далі?
– Треба отримати технічні умови для розробки проекту індивідуального опалення. Ви маєте звернутись до “Кременчукгазу”, “Полтаваобленерго” або “Теплоенерго”, “Кременчукводоканалу”, санстанції, пожежного держнагляду та ЖЕДу або ОСББ. Потім  на основі виданих техумов розробляється та узгоджується проект. Відключення виконується у міжопалювальний період. Після цього ви звертаєтесь до “Теплоенерго” або “Полтаваобленерно” щоб змінити умови договору про надання послуг.

Держкредит на котли поки що не дають

Наприкінці лютого міськвиконкому запропонували впровадити у місті державну програму з енергозбереження, яка передбачає встановлення  індивідуального опалення для всіх бажаючих. Дочірнє підприємство НАК “Нафтогаз”, що виконує роботи,  запропонувало встановлення газових котлів, як для будинків, так і для квартир у розстрочку на п’ять років. Крім того, програмою передбачено зміну обладнання радянських часів на імпортне, встановлення склопакетів, дверей та радіаторів. У міськвиконкомі кажуть, що вартість запропонованого обладнання приблизно складає 6 тисяч гривень. До міськвиконкому із заявами вже звернулось 25 кременчужан та більше ніж 30 бюджетних установ. Втім, чи буде місто працювати за цією програмою, досі невідомо. Начальник управління житлово-комунального господарства Микола Польщиков каже, що поки що влада лише розглядає цю пропозицію. “Не врегульована закондавча база, немає потрібних нормативних документів. Я думаю, що поки на державному рівні не врегулюють відповідні документи, програма не працюватиме на місцях”. Чи можна звертатись кременчужанам з питань надання кредиту прямо до “Нафтогазу”, головний комунальщик міста поки що не знає.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх