Кидаємо курити: кілька дієвих лайфхаків

17.01.2024, 13:30 Переглядів: 826 Р

 

Паління - одна з тих шкідливих звичок, які дуже легко виникають, але яких потім надзвичайно складно позбутися. У цьому матеріалі ми розкажемо про те, чому так відбувається і як максимально полегшити наслідки відмови від паління.

Кинути палити насправді важко, але це варто зробити. Адже за статистикою саме куріння є причиною 15% передчасних смертей у світі, воно вбиває більше людей ніж війни, СНІД та автокатастрофи.

Декому вдається позбутися шкідливої звички виключно завдяки силі волі та мотивації, інші вдаються до лікарських засобів. Звісно, людство ще не вигадало панацею, яка здатна цілком усунути залежність, але деякі заспокійливі препарати можуть полегшити симптоми синдрому відміни. Приміром, Бафазол відгуки має лише позитивні - тож якщо відчуваєте потребу, сміливо замовляйте його в аптеці. Але спочатку розберемося, чому позбутися залежності не так просто.

Синдром відміни

Якщо ви хоча б раз пробували кинути палити, вам знайомі симптоми синдрому відміни:

  • Тривожність, панічні напади;
  • Пригніченість та втома;
  • Проблеми зі сном;
  • Погіршення пам’яті та концентрації.

Усе це відбувається через те, що організму бракує дофаміну - так званого “гормону щастя”. Нікотин стимулює активне вироблення цього гормону, але з часом накопичується в організмі і його потрібно все більше, аби отримати бажане “задоволення”. Саме тому коли людина відмовляється прийняти чергову “дозу”, виникає синдром відміни.

Як полегшити симптоми

 

 Синдром відміни дається взнаки протягом перших трьох-чотирьох тижнів після того, як людина перестає курити. Існує кілька порад, які допоможуть полегшити цей етап:

  • Пийте більше води. Найкраще пити трохи теплу воду маленькими ковтками: вона виведе з організму токсичні речовини.
  • Не забувайте про так зване “правило 15 хвилин”. Гостре бажання викурити цигарку триває приблизно 3-5 хвилин. Тож якщо відчули бажання закурити, просто увімкніть таймер на 15 хвилин - цього часу буде цілком достатньо, аби потяг до сигарет зник.
  • Частіше виходьте на свіже повітря. Якщо мозок насититься киснем, організму буде значно легше пережити стрес, спричинений відмовою від сигарет.
  • Займіться спортом. Фізичні навантаження чудово відволікають від думок про цигарки, покращують настрій і додають впевненості у власних силах і можливостях.
  • Радимо вигадати спеціальний ритуал. Коли з’являється гостре бажання закурити, відволікайтеся на щось. Робіть відтискання, в’яжіть, малюйте, пограйтеся з собакою (якщо маєте) - це допоможе переключити увагу.
  • Частіше їжте овочі та фрукти, вони дійсно допомагають. Справа в тому, що наш мозок часто плутає потяг до цигарок з потребою в клітковині. Тож банальна морква або яблуко можуть переконати організм у тому, що він отримав бажане.

Якщо жоден з цих методів не спрацює, і безпідставна тривога не дає спати, а дратівливість заважає нормальному спілкуванню з людьми, варто звернути увагу на заспокійливі. Вони допоможуть подолати ті симптоми, які найбільше заважають утримуватися від куріння в перші тижні.

Якщо вирішили кинути курити, спробуйте уникати зайвих стресів і намагайтеся зайняти себе чимось цікавим. Адже радість від нового хобі або спортивних досягнень цілком здатна дати вам ту саму дозу “гормона щастя”, що й сигарета - але без негативних наслідків для здоров'я. І головне: не впадайте у розпач, якщо не вдасться кинути шкідливу звичку з першої спроби. За статистикою, мало кому вдається зробити це одразу. Поставте собі за мету пережити один день без паління - це ж зовсім небагато! А потім - ще один, і ще. І пам’ятайте, що з кожним таким днем ваше здоров'я покращується, а що може бути важливіше?





Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх