Аналіз на креатинін: показання та підготовка до здачі

29.09.2023, 10:20 Переглядів: 1 505 Р

 

Креатинін є кінцевим елементом розпаду креатину в організмі. Він бере участь в енергетичному обміні. Продукування креатиніну залежить від загального стану здоров’я організму, рівня фізичної активності і стану м’язової маси. 

Креатинін утворюється в м'язах як результат розпаду креатину, який використовується для забезпечення енергією м'язів, особливо за інтенсивних фізичних навантажень.

З організму креатинін виводиться нирками. Під час хвороб нирок знижується активність виведення креатиніну із сечею та збільшується його концентрація в крові. 

Призначення дослідження на креатинін

Пацієнту призначають дослідження на показник креатиніну під час профілактичних обстежень. Хвороби нирок мають яскраву симптоматику, що позначається на зовнішньому вигляді пацієнта. 

Проявляються сильними набряками в зоні під очами, опухлістю обличчя, важкістю в ногах. Це опосередковано вказує на низький рівень виведення креатиніну та високу концентрацію речовини в крові.

Лікарі призначають аналіз на креатинін у добовій порції сечі для визначення перебігу цукрового діабету, артеріальної гіпертензії і  васкуліту. Зробити аналіз для отримання точних результатів можна в медичній лабораторії «Ескулаб». Перед здачею біоматеріалу потрібно ознайомитися із правилами на сторінці https://esculab.com/kreatynin-v-sechi та дотримуватись їх для точності результату. 

Правила підготовки

Для точності результатів досліджень слід виконувати такі рекомендації:

  • Обмежити вживання спиртного за добу перед дослідженням. Відмовитися від солодощів і занадто солоної їжі.
  • За 12 годин до початку аналізу не вживати овочі і фрукти, що можуть змінювати колір сечі. У перелік забороненого входять буряк, морква та ягоди.
  • Вживання сечогінних препаратів впливає на концентрацію креатиніну й може зумовити похибку в дослідженні. Спеціалісти радять відмінити прийом таких ліків за дві доби до здачі аналізу.
  • Нервових напружень і стресів потрібно уникати, інакше аналіз буде неточним.

Насамперед підвищений показник вказує на хвороби видільної системи: хронічна ниркова недостатність, гломерулонефрит, інфекції або обструкція сечовивідних шляхів. Високий рівень креатиніну може свідчити про надмірне продукування гормону росту, активні фізичні навантаження, наявність гострих паразитарних інфекцій. 

Підвищений креатинін вказує на цукровий діабет і захворювання нирок. Деякі ліки, зокрема нестероїдні протизапальні препарати (парацетамол, ібупрофен тощо), можуть підвищити рівень креатиніну в крові, оскільки впливають на його фільтрацію нирками.

Низькі показники також сигналізують про проблеми в організмі:

  • анемію;
  • запалення м’язових тканин;
  • лейкемію;
  • променеву хворобу. 

Якщо показники нечіткі, треба повторно робити аналіз і лікувати першопричину проблеми. 

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх