Викрасти на замовлення чи покататись? Кременчуцькі викрадачі схильні до «романтики»

23.08.2007, 17:08 Переглядів: 1 410
У Кременчуці найчастіше викрадають «Жигулі» та «Москвичі». Головна причина – вони стоять покинуті біля під’їздів і не обладнані «протиугонними» засобами. Крадії ж, в основному, беруть їх щоб доїхати у село, або..

Цього року в Україні викрадено майже чотири тисячі автомобілів. Найбільше угонів скоєно на Донеччині, Львівщині, Дніпропетровщині та, звісно, у Києві. Правоохоронці склали хіт-парад найбільш «затребуваних» автомобілів. Серед них лідирує популярний останнім часом у кременчужан «Daewoo Lanos». «ТелеграфЪ» вирішив з’ясувати чи часто крадуть автомобілі у нашому місті та що робити, аби не залишитись без «залізного коня».

Хто, як і навіщо викрадає автомобілі у кременчужан, люб’язно погодився відповісти старший інспектор з розшуку Кременчуцького відділу ДАІ Олександр Ботош:
– Які марки автомобілів у Кременчуці найчастіше викрадають?
– Важко сказати, яким маркам віддають перевагу... Беруть усі автомобілі, що стоять без нагляду. Немає такої визначеної тенденції на якусь марку авто. Найчастіше викрадають машини вітчизняного виробництва – «Москвичі», «Жигулі». Спостерігається тенденція до викрадення автомобілів «Daewoo» («Lanos», «Sens»). Тому що кількість цих автомобілів збільшилася. Але тим не менш беруть легкодоступні машини – ті, які ставляться на ніч не на стоянку, а залишаються під будинком, під під’їздом.
За цей рік у Кременчуці викрадено 16 машин. Чотири залишаються у розшуку.
– Серед них є елітні автомобілі?
– Так, «Toyota RAV4», «Toyota Camry»... «Toyota Land Cruiser» та «Mazda 709». Останню машину було викрадено з гаража. А все тому, що господар повісив простий навісний замок – це й дало легкий доступ до гаража. Якби було два замки, наприклад, врізаний та навісний, то цього не сталося б.
– Викрадені автомобілі були обладнані сигналізацією?
– Ті, які ми знайшли, – ні. А з елітними авто інша ситуація... Там був напад на водіїв... Це трохи інша специфіка викрадення – людей силою викидали з машини, їм погрожували.
– Можна сказати, що відсутність сигналізації – це основна причина угонів?
– Не зовсім. Відсутність не сигналізації, а відсутність «протиугонного» пристрою є причиною викрадень. Це зовсім різні речі. Сигналізація просто дає сигнал, що машина в небезпеці, а «протиугонний» пристрій блокує ланцюг запалювання і не дає машині завестися.
– Що роблять з поцупленими авто? Перепродують чи здають на запчастини?
– Буває по-різному. Залежить від мети «угону». Бувають такі викрадачі, що їм просто проїхатися треба. Ось стоїть машина, а чоловіку кудись у село потрібно. Якщо нею можна легко заволодіти, то він цим і користується. Є викрадення з метою комусь помститися. Продати на запчастини – це доволі важко, оскільки люди, які працюють у цій сфері, цінують свою роботу, тому й не беруться розбирати підозрілі машини. Якщо й «уганяють» на запчастини, то хіба що самі й розбирають їх, а потім десь продають. Але це – рідкість.
– Тобто, в основному, викрадають щоб «покататися»?
– Так. Узяв і поїхав. Потім зняв магнітолу, чи ще щось, що зміг легко «скрутити». Кинув десь у полі і все. Буває, підпалюють машину – щоб слідів не залишати. Є випадок, коли неповнолітні поцупили авто та ночами по полях каталися...
– Яка відповідальність за викрадення автомобіля?
– У середньому до п’яти років можна отримати.

Особливості «угонів» у Кременчуці
– За 2007 рік у Кременчуці було викрадено 16 автомобілів;
– Жоден (окрім елітних) не був обладнаний протиугонним засобом;
– На елітні авто нападають професійні злочинці – вберегти може хіба що воєнізована охорона;
– Машини простих людей беруть, в основному, щоб покататися, а потім кидають... іноді підпалюють.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх