Пів-Кременчука отримує субсидії

12.12.2015, 09:00 Переглядів: 9 524

Пів-Кременчука  отримує субсидії

Як оформити субсидію через інтернет? Чому в деяких випадках надання субсидій затримується і як його прискорити? Про це розповіли «Телеграфу» в управліннях праці та соцзахисту населення.

Є дві новини, одна погана, інша добра. Погана новина: половина мешканців міста не може самостійно оплатити захмарні рахунки за комунальні послуги. Добра новина: держава надає допомогу, і люди нею користаються.

 

За сумарними даними управлінь праці та соцзахисту Автозаводського та Крюківського районів станом на 1 грудня, 41 342 кременчуцькі родини вже користуються субсидіями (більш детально – в інфографіці). Якщо врахувати, що у місті 224 тисячі мешканців, а в середньому родина складається з трьох осіб, то виходить, що субсидію отримує практично кожна друга кременчуцька сім’я. Кількість тих, хто отримує цей вид допомоги, збільшилася у 4,2 раза порівняно з 2014 роком.

 

В управліннях праці та соцзахисту витримали нечуваний наплив людей – і досі стоять черги, хоча пік призначення субсидій зазвичай припадає на жовтень (початок опалювального сезону). Але кременчужани у грудні отримали рахунки за теплопостачання за повний місяць (листопад) і жахнулися, тому по субсидії пішли навіть ті, хто раніше ніколи не розраховував на милість від держави.

 

- Люди йдуть кожного дня, кількість звернень сягає понад тисячу на тиждень. У листопаді був пік - за один тиждень ми прийняли 1409 чоловік, хоча минулого року на початку опалювального сезону зверталося максимум до 300 чоловік на тиждень, - розповідає Лідія Глоба, начальник управління праці та соцзахисту Автозаводського району. - Через таку рекордну кількість звернень працівники УПСЗН змушені працювати понаднормово.

 

Чому призначення субсидій затримується?

 

Це питання просили поставити фахівцям читачі «Телеграфа», а також з’ясувати, чому, крім декларації про доходи та заяви (як це передбачає спрощений порядок призначення субсидій), у людей все одно вимагають довідки?

 

Фахівці УПСЗН наголошують: часто при заповненні декларацій кременчужани припускаються помилок. Особливо це стосується тих випадків, коли люди надсилають документи поштою. У кожному такому випадку працівнику УПСЗН потрібно уточнити інформацію: він шукає заявника, викликає його, і тому призначення субсидій затягується в часі.

 

Але найпроблемніше питання сьогодні – це взаємодія УПСЗН із фіскальною службою, звідки органи соцзахисту отримують довідки про доходи громадян. Розповідає Наталя Герасименко, заступник начальника УПСЗН Крюківського району:

 

- Є затверджений урядом порядок взаємодії. Відповідно до нього, людина ідентифікується за трьома видами даних: ПІБ, ідентифікаційний код та адреса. Ідентифікаційні коди людям видавали наприкінці 90-х років. Зустрічаються некоректно перекладені прізвища або помилки, помилки в назвах вулиць – тобто паспортні дані людини не співпадають із даними у податковій. Є випадки, коли людина міняє прізвище. Податковий кодекс зобов’язує сповіщати про це органи податкової служби. Та люди цього не роблять. Дуже часто не співпадає адреса: за цей час людина могла її змінити і, знову ж таки, не совістити податкову. В усіх перерахованих випадках УПСЗН не можуть отримати довідки про доходи людей: на наші запити приходять відповіді «некоректна інформація». Органи праці та соцзахисту стали заручниками цієї ситуації. Ми вже написали листи до Головного управління праці та соцзахисту населення з проханням звернутися до уряду, щоб спростити порядок взаємодії: ідентифікувати людину лише за паспортом і кодом (виключити адресу).

 

А поки що ми викликаємо людей і просимо звернутися до податкової для внесення змін у базу даних. І щоб прискорити призначення субсидій, просимо принести з податкової довідки про доходи (на запит людей вони такі довідки надають).

 

Хочу заспокоїти людей: субсидія нараховується з моменту подачі заяви. І якщо ви заплатили без урахування субсидії, ці кошти вам повернуться - за певний час покриють обов’язкову частку вашого платежу.

 

Отримуючи субсидію, вигідно економити компослуги

 

Серед споживачів поширена думка, що тим, хто отримує субсидію, не вигідно утеплювати житло, бо їм немає сенсу економити. Наприклад, у приватному секторі дали субсидію на 500 кубометрів газу, то хіба буде людина «прикручувати» опалення? Про це пишуть читачі на сайті telegraf.in.ua.

 

Проте фахівці УПСЗН пояснили нам, що економити вигідно. Бо порядок надання субсидій змінився (порівняно з попередніми роками), і тепер нарахована субсидія не пропадає.

 

Сума субсидії, яка не використана внаслідок економії послуг, зараховується як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу, на наступні розрахункові періоди. Про це сказано в нормативнних документах для призначення субсидій.

 

Тобто, якщо ви зекономили на компослугах – це економія ваших власних коштів – ви заощадите на обов’язковій частці платежу. Багато хто з мешканців приватного сектору, які економили газ взимку, потім не платили за нього влітку – усе покривала нарахована субсидія.

 

 

* Нульова субсидія – термін, який використовують органи соцзахисту. Коли доходи родини дозволяють оплачувати комунальні послуги самостійно, родина не отримує субсидію. Але якщо вартість компослуг підвищиться протягом року, таким родинам автоматично зроблять перерахунок, оскільки їхні документи вже є у базі даних УПСЗН. Тобто повторно звертатися за призначенням субсидії вже не потрібно.

На відміну від «нульової субсидії», якщо в наданні її відмовлено, але обставини в родині змінилися, слід звертатися по субсидію повторно. В управліннях праці та соцзахисту кажуть: найпоширеніша причина відмови – коли у житловому приміщенні ніхто не зареєстрований. У цьому випадку (відповідно до норм законодавства) субсидія не призначається.

 

Корисні телефони

 

77-29-95, 77-32-28 - гаряча лінія по субсидіях в Автозаводському районі.

 

6-02-60, 6-13-63 – гаряча лінія по субсидіях у Крюківському районі.

 

Керівництво УСПСЗ просить звертатися безпосередньо до управлінь у районах, а не через «гарячу лінію» Мінсоцполітики, бо все одно звернення переадресують на місця, а відтак, якщо ви починаєте «згори», надання відповіді лише затягується.

 

0-800-501-007 – телефон податкової служби, за яким можна дізнатися, чи оброблений запит щодо надання доходів на субсидію (треба назвати свій ідентифікаційний код).

 

Субсидія відтепер і через інтернет

 

Як наголосила Лідія Глоба, заяву на призначення субсидії можна не лише надіслати поштою, але й через інтернет. Слід заповнити спеціальну форму на сайті Міністерства соціальної політики:

1 Заходимо на сайт

mlsp.gov.ua.

2 Знаходимо ліворуч кнопку «онлайн реєстрація документів для призначення житлової субсидії».

3 Вибираємо спосіб реєстрації «подання документів в електронному вигляді» та дотримуємось інструкцій.

Лідія Глоба підкреслює: електронну заяву можна подати лише через сайт міністерства. Не треба надсилати електронні листи на адреси місцевих УПСЗН: така форма подачі заяв не передбачена. І людей все одно викликають на особистий прийом.

До речі, на сайті Мінсоцполітики можна скачати й бланки паперових заяв, щоб надіслати до УПСЗН звичайним листом, через пошту.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх