Їдемо до Криму!

17.06.2012, 08:28 Переглядів: 8 611


«ТелеграфЪ» з‘ясовував, почому нині море: ми цікавилися варіантами відносно недорогого відпочинку

Їдемо до Криму!

У червні на Масандрівському пляжі у Ялті ще можна примоститися. Міські пляжі безкоштовні, та у практиці приватних орендарів – заставити більшу частину лежаками: хочеш не хочеш, а плати від 20 до 40 грн

 

Чи можливий економний відпочинок у Ялті?

 

Імідж курортної столиці Криму настільки ж приваблює відпочивальників, наскільки й лякає: витратами на відпочинок. Склався стереотип, що в Ялті ну просто все набагато дорожче, причому не тільки порівняно з кременчуцькими цінами, але й з пропозиціями інших курортних міст.

Але це не зовсім відповідає істині. Представники тур-операторів кажуть, що, в принципі, по Ялті можна судити про загальний рівень цін у Криму. А найдорожчі для відпочинку в цьому сезоні — Місхор, Форос та Гурзуф, що на південному узбережжі.

 

Житло і море


– Неодноразово бувала в Ялті і переконуюся, що у червні тут доволі прийнятні ціни, – ділиться своїм досвідом кременчужанка Олена. – Навіть про житло можна заздалегідь не турбуватися – завжди знайдеться економ-варіант, навіть недалеко від моря. Вже на автовокзалі підходять тітоньки і пропонують житло – від економ-варіантів до люксу. Та можна піти безпосередньо у центр міста і пошукати там: маклерів усюди зустрінеш.

 

Побувавши в Ялті на початку червня, на власному досвіді переконуюся, що пропозиції житла перевищують попит. Сама я шукала його через інтернет. Кімната-квартира «від хазяйки» на двох з окремим входом, пристойним санвузлом (туалет і душ), кухнею-верандою коштувала 150 гривень на двох. Хоча за потреби там можна було б розміститися і втрьох, щоправда, третє місце – на надувному матрасі. Вода цілодобово, гаряча – теж, у квартирі бойлер, телевізор і кондиціонер, на кухні – газова плитка, мікрохвильова піч. Єдиний недолік – дещо незавершений ремонт: не було шпалер на стінах. Але він з лихвою компенсувався близькістю до моря: квартира – на вулиці Дражинського, що йде паралельно Масандрівському пляжу в Ялті. До набережної – хвилин 20. До моря і пляжу – буквально 5 хвилин, хоча побачити його можна було прямо з подвір'я будинку, якщо спуститися сходами вниз. Але прохід із двору «замурований» іншими надбудовами, що туляться до пляжу. Сам будиночок 1911 року. Осучаснений господарями, він трохи нагадує вулик: із вулиці тут один поверх, а коли спустишся сходами, то бачиш, що вниз уходить ще два. Тобто перший поверх з вулиці – це третій, а сама будівля зведена ніби по східцях літерою Г. Таких будинків тут багато, «поверховість» на Дражинці поступово росте: власники «метрів до моря» прагнуть заробляти гроші на його близькості. У червні ще можна знати й інші квартири зі зручностями за 150 гривень на добу. Якщо двір з мангалом, житло більш просторе, вихід до моря прямо із двору – буде удвічі дорожче.

Пляжі безкоштовні, хоча іноді бачимо таблички, що їх орендує приватна фірма. Один сектор фактично платний: тут не дозволяють примоститися зі своїми простирадлами чи килимками, тож доводиться брати напрокат лежак – 40 гривень, не вистачить місця під навісом – ще зонт за 25 гривень. У VIP-секторі – барна стійка прямо на пляжі (не треба підніматися по східцях), а офіціантки пропонують напої та «перекус», витіснивши торговок пахлавою медовою та трубочками. В усьому іншому – звичайнісінький пляж, і якщо просто хочеш скупатися – ніхто не братиме з тебе гроші у цьому особливому секторі. До речі, у сусідньому секторі, де між відпочивальниками не бігають офіціанти, «забронювати» лежак можна на 10 гривень дешевше – за 30 гривень – або скористатися своїм простирадлом. У червні всунутися з ним ще можна, але людей щодня прибуває, і, схоже, у липні це вже буде проблематично – типова картина для Ялти.

 

Менше галасу та шуму – у районі Лівадії, де розташований палац російського царя Миколи ІІ та великий парк. У червні квартиру під ключ тут можна винайняти теж за 150 гривень. Та доведеться витратитися на пляж, точніше за спуск до нього ліфтом, прорубаним у горі. Усього 2 підйоми, по 3 гривні кожен. Тобто з‘їздити туди-назад коштуватиме 12 гривень на одного відпочивальника. Можна дійти пішки: хвилин 15 з гори через лісовий масив. Із пляжу нагору навряд чи захочеш лізти у спеку, тож доведеться платити за ліфт.

 

Житло у кількох кроках від набережної коштуватиме у червні від 200 гривень. У липні від 400.

 

Їдемо до Криму!

Харчування


Поїсти в Ялті можна теж більш-менш економно. Якщо, звичайно, обираєш не VIP-заклади, як, наприклад, ресторан «Білий Лев», де чайник чаю на двох обійдеться в 25 гривень, не кажучи вже про інше. Цінову категорію закладу можна визначити одразу за кількістю відвідувачів за столиками. За 35-40 гривень на людину можна взяти повноцінний обід у їдальні на набережній Ялти, неподалік від готеля «Ореанда»; у їдальні на бульварі Пушкіна; у кафе-підвальчику «У Солохи», теж на набережній; у їдальнях «Крим» та «Сирень», що у районі порту та Графського проїзду. Є ще стандартні піцерія «Челентано» на набережній та, звичайно, «МакДональдс».

Хочете харчуватися самостійно – будь ласка. Є мережеві супермаркети: «Фуршет» (у районі ялтинського міськвиконкому, недалеко від набережної), АТБ – ближче до автовокзалу та у Лівадії. Тож везти їжу з собою немає сенсу.

 

Ціни на місцевому овочевому ринку не набагато відрізняються від кременчуцьких. Овочі-фрукти на ятках, що ближче до «пляжних» районів, коштуватимуть на 2-3 гривні дорожче. Так, у червні молода картопля у точці прямо біля нашої квартири була по 10 грн/кг, тоді як на ринку –

8 грн/кг, а ціна на полуницю фактично не відрізнялася від базарної.

 

З‘їсти велетенський чебурек у кафе на березі моря можна за 10-12 гривень, якщо не боїтеся за свій шлунок :)

На чому точно можна зекономити, так це на воді: її не слід купувати в районі пляжу – вона може бути майже вдвічі дорожча, ніж у магазині. Так само і з пивом.

 

Культурна програма


На набережній в Ялті завжди щось відбувається: можна абсолютно безкоштовно потрапити на концерт зірок або на якийсь фестиваль. Хочете подивитися визначні місця – дешевше буде «своїм ходом», тобто без екскурсії.

 

• Ай-Петрі, підйом та спуск на канатці – 120 грн на одну людину (для порівняння: за екскурсію беруть 165).

• Нікітський ботанічний сад: на дорослого – 26 грн (дитині – 13 грн) плюс 10 гривень дорога з Ялти і назад.

• На канатці на холм Дарсан, найвищу точку центру Ялти – 60 грн.

• «Поляна казок», музей під відкритим небом – 35 грн (дітям – 15 грн).

• Зоопарк «Казка» – 100 грн (дітям від 3 до 10 років – 50 грн), є знижки 50% для студентів, багатодітних, пенсіонерів – при пред‘явленні документа.

• Дельфінарій – від 60 до 100 грн (в залежності від сектору, діти до 3 років – на руках безкоштовно).

• Крокодилярій (відкрився відносно нещодавно) – 50 грн, дітям знижки, вхід без батьків до 13 років заборонений.

• Лівадійський палац – 65 грн дорослий; 30 – дитячий, студентський

• «Ластівчине гніздо», морська прогулянка: 60 грн/2 год – без висадки на березі, 80 грн – з висадкою на годину.

 

Їдемо до Криму!
Винайняти бунгало на Масандрівському пляжі у Ялті коштує 150 гривень на добу. Як варіант для невибагливих туристів, які подорожують Кримом і хочуть просто переночувати. У бунгало – топчан на двох (простирадло чи постіль – ваші), два лежаки. Так що, за бажанням, можна розміститися компанією з чотирьох осіб. Туалет та літній душ – звичайно ж, на пляжі.

 

 

Відправляючись у відпустку, заздалегідь сплануйте культурну програму


Обирайте місця для поїздок, максимально наближені до того міста чи селища, де житимете. Інформацію про ціни практично на всі визначні місця можна знайти в інтернеті. Не намагайтеся охопити все й одразу, враховуйте відстані між кримськими містами. Колись ми спостерігали, як гості з Білорусі їздили на екскурсію з Феодосії до Ялти: витратили на це цілий день – із 5 ранку до 23 вечора, коштувала поїздка великих грошей (за рахунок дороги), а дивитися на визначні місця довелося «галопом по Європі». Щоправда, екскурсантів з Феодосії звозили на Ай-Петрі. Хоча можна було б з меншим фінансовим «напрягом» сходити на Кара-Даг пішки (від Феодосії до Курортного, звідки водять екскурсії – півгодини автобусом) або оглянути ці величні гори з моря.

 

Їдемо до Криму!
Найбільше шансів підібрати економний відпочинок та співвідношення ціна/якість – у Феодосії. Тут дуже великі пляжі, місця вистачає всім навіть у розпал сезону, і багато житла неподалік від моря. Найдешевше – кімната у приватному секторі з платою за місце

 

Кемпінги у Криму

 

Тим, хто подорожує машиною і хоче поставити намет, можна розміститися у кемпінгу. Продивившись пропозиції на сайтах та зв‘язавшись із кількома кримськими представниками, що надають такі послуги, ми з‘ясували – вони не набагато відрізняються від житла економ-класу. Зручності, які надаються у кемпінгах, крім можливості поставити авто, це зазвичай літній душ, туалет, користування привозною водою, кухнею, можливість підзарядити телефон, а також організатори легальних кемпінгів включають в оплату рекреаційний (курортний) збір. Ось деякі:

 

• Алушта, туристичний притулок «Вимпел» – 40 грн/чол

• Морське, «Чабан-Кале» (4 км від селища) – 40 грн/чол

• Бухта «Батілиман», «Куш-Кая» (гірський Крим під Севастополем) – 45 грн/чол

• Алупка, «Белая Русь» – 100 грн/палатка

 

ПО ТЕМЕ:

В Кременчуге пока нет ажиотажа с билетами в Крым и Одессу

За сколько кременчужане могут доехать до Крыма

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх