Банк «Фінанси та Кредит» пішов у нормальне життя…але під пильним наглядом Нацбанку

10.09.2015, 15:38 Переглядів: 3 350 Р

Банк «Фінанси та Кредит» зараз намагається подолати серйозну кризу - за його порятунок ведуть боротьбу і власник Костянтин Жеваго, і вкладники, і Національний банк. Для стабілізації ситуації та поліпшення ліквідності банку використовуються всі доступні методи.

Банк «Фінанси та Кредит» пішов у нормальне життя…але  під пильним наглядом Нацбанку

Але найгірше уже позаду,як запевняють у банку. Банк виконує програму фінансового оздоровлення і головне – має підтримку Нацбанку.

17 серпня відбулися збори акціонерів банку «Фінанси та Кредит», на яких прийнято рішення докапіталізувати установу на 2,5 млрд. грн., що дозволить збільшити статутний капітал банку «Фінанси та Кредит» на 46,4% - з 5,388 млрд. грн. до 7,888 млрд. грн. «Таке рішення дозволить підвищити фінансову стійкість Банку і одночасно поліпшить, як нормативи адекватності капіталу, так і ліквідності відповідно до вимог регулятора», - зазначив Олег Лисак, директор Придніпровського РД Банку «Фінанси та Кредит».

 

Рішення банку «Фінанси та Кредит» про докапіталізацію вітала глава Національного банку України Валерія Гонтарєва. За її словами, в НБУ є «задокументовані наміри акціонера про продаж частини його активів, які будуть спрямовані виключно на поліпшення ліквідності банку відповідно до погодженого графіка». Затверджена акціонерами докапіталізація банку повинна пройти за рахунок публічного розміщення акцій, при якому 1 млрд. гривень зобов'язався внести власник, а докапіталізація на решту 1,5 млрд. гривень буде проводитися за рахунок продажу акцій тим клієнтам, які висловили бажання стати акціонерами. «Останні 1,5 місяці активно велися переговори з клієнтами, в першу чергу з великими вкладниками, про входження в капітал банку. І вже є попередня домовленість із клієнтами про входження в акціонерний капітал банку на суму понад 1 млрд. гривень», - розповів Олег Лисак.

 

Коментуючи сьогоднішній стан справ у банку «Фінанси та Кредит» одному із Інтернет- видань, глава Нацбанку Валерія Гонтарєва сказала: «Банк пішов в нормальне життя. Тепер він повинен тримати резерви, платити Нацбанку, розібратися з усіма кредиторами. Фінансову програму оздоровлення банк виконав, закінчив і відпущений в вільне життя». При цьому додала, що Нацбанк постійно слідкує за ситуацією у банку.

- Питання, яке виникає у більшості клієнтів. Чому ви опинилися в такій ситуації і де кошти вкладників?

 

- Так, це саме те, що запитує нас кожен вкладник сьогодні. Вважаю, що тут не треба наводити складних алгоритмів і пояснень. Вся банківська система працює за простим принципом – банк отримує від клієнтів депозити і направляє на кредитування клієнтів фізичних і юридичних осіб. Ті, в свою чергу, погашають кредитну заборгованість з відсотками, частково за рахунок яких потім і відбувається нарахування відсотків та повернення депозитів вкладникам. Такий собі кругообіг. Зараз, через значне падіння економіки і воєнні дії, значна кількість позичальників не в змозі повертати кредити. Це зумовило виникнення дефіциту коштів у всій системі, в тому числі і у нашому банку. Так само не виплачують кредити і підприємства, на яких працює велика кількість людей, які розмістили депозити. Але ж при цьому банк не банкротить компанії, а йде їм назустріч - пропонує реструктуризувати кредитну заборгованість, враховуючи форс-мажорність обставин. Дуже важливо, щоб цю просту схему розуміли наші вкладники, які часто вважають, що їхні гроші лежать у банківських сейфах і ми просто не хочемо їх повертати. Це не так. Кожна гривня вкладника працює на економіку країни.

 

- Свого часу був затверджений план фінансового оздоровлення банку на 2014-2015 рік. Чи виконаний він?

- Так, виконаний. 19 серпня Національний банк України зробив офіційну заяву про те, що банк «Фінанси та Кредит» виконав План капіталізації банку в рамках раніше затвердженої програми фінансового оздоровлення І надалі всі зобов'язання, які ми на себе беремо, будуть виконані в повному обсязі та у встановлені терміни.

- На початку червня банк отримав стабілізаційний кредит НБУ на 750 млн. грн. На що витрачені ці кошти?

- Вони витрачені виключно на виконання зобов'язань банку за вкладами фізичних осіб на суму до 200 тис. грн. Усі виплати проходять під контролем куратора.

- Які у вас внутрішні нормативи видачі коштів вкладникам – фізичним особам?

- У банку є певні проблеми з ліквідністю, які, до речі, мають на сьогодні багато українських банків Тому будь-які видачі зараз відбуваються за рахунок 3-х основних джерел: отриманого стабкредиту (і на умовах, на яких був отриманий цей кредит), коштів отриманих від погашення кредитного портфеля та внесків від акціонера та пов’язаних з ним компаній. Вчасно нараховуються та виплачуться проценти за вкладами. З метою якнайшвидшого відновлення роботи банку ми пропонуємо вкладникам - фізичним особам продовжити свої вклади і разом пережити кризовий проміжок часу. Більшість вкладників розуміють форс-мажорні ситуації в країні в цілому і в банку зокрема. І ми вдячні всім їм за таке розуміння і терпіння. Якщо ж у клієнта виникає нестандартна ситуація, що вимагає фінансових витрат, банк завжди йде назустріч і розглядає такі ситуації індивідуально.

- Вкладники на нервах. Яку роботу ви проводите з ними, щоб їх заспокоїти?

- Справді, вкладники натерпілися достатньо, оскільки були введені обмеження на видачу готівки. Цей вимушений захід лякав і не давав їм можливості приносити кошти в банк. Зараз ситуація заспокоюється. Адже для вкладників головне, щоб банк вистояв, виконав усі зобов'язання. Я щиро вибачаюсь перед усіма вкладниками, які зараз відчувають незручності в доступі до своїх коштів. Але під час кризи не буває інакше.

Ми вже переживали кризи 2008 та 2010 років, всі вкладники отримали свої кошти. У Банку є необхідний досвід, підтримка акціонера і Національного банку, щоб впоратися і з ситуацією. Очевидно, що банк не може зробити одномоменто всі виплати. Для того, щоб вийти на нормальний ритм роботи, нам потрібно близько 1 року - року довіри з боку вкладників. Для прикладу, людині після серйозної травми також потрібно реабілітаційний період і банку також потрібен час, щоб перезапустити бізнес.

- Якщо до вас почнуть приходити нові вкладники, коли ви зможете відкрити їм депозити?

- Розраховуємо, що в найближчі місяці. Упевнений, що цей кризовий час ми подолаємо. Інакше бути не може.

 

Банківська ліцензія № 28 від 06.10.2011 р.

 

На правах рекламы

Автор: reklama
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх