Чи готовий Президент почати деолігархізацію з себе

5.06.2015, 09:06 Переглядів: 4 211

Чи готовий Президент почати деолігархізацію з себе

Чим означився рік Президента

7 червня мине рік від інавгурації Петра Порошенка. 25 травня 2014 року українці обрали його президентом, причому зробили це в один тур – поспішали, бо кандидат Порошенко переконував, що затягування виборів та другий тур вигідні Володимиру Путіну – президенту країни-агресора Росії. Кандидат Порошенко дав українцям надію на те, що зможе швидко закінчити війну, розв’язану Росією в Україні. Також він обіцяв, що країна «житиме по-новому».

 

Відтоді минув рік, тож маємо підстави подивитися, що за цей рік зробив Президент Порошенко.

Коли справа стосується політики, про що б ми не говорили, ми завжди говоримо про гроші. Новітня історія України слугує тому наочним підтвердженням. Тому «ТелеграфЪ» починає аналіз першого року правління Президента Порошенка з аналізу його доходів. Вони зросли, причому суттєво.

 


368 млн 943 679 грн. становить сукупний дохід Петра Порошенка у 2014 році
 
51 млн 837 681 грн. становив сукупний дохід Петра Порошенка у 2013 році

 

Як бачимо, сукупний дохід Петра Порошенка лише за один рік збільшився майже в сім разів. У 2014-му в країні тривала війна, розв’язана Росією. Економічна ситуація була критичною для бізнеса. Тож виникає цілком логічне запитання: як пану Президенту вдалося так непогано заробити в той час, коли вся країна катастрофічно біднішала? Петро Порошенко – успішний, талановитий бізнесмен, це доводять його «допрезидентські» статки. Втім, ми не маємо підстав вважати, що саме у 2014-му він став ще талановитішим та ефективнішим бізнесменом. Зате він став Президентом. І це співпало зі збільшенням його річного сукупного доходу.

 

Порівняльні таблиці доходів пана Порошенка за 2013 та 2014 (дані офіційних декларацій про доходи: 2013-й – сайт ЦВК, 2014 – сайт Президента):

 

2013-й рік
51 837 681 грн. – сукупний дохід
13 535 818 грн. – дивіденди, проценти
114 014 623 грн. – сума вкладів у банках та інших фінустановах
11 007 970 грн. – кошти, вкладені у звітному році (2013)
240 338 грн. – заробітна плата

 

2014-й рік
368 943 679 грн. – сукупний дохід
345 670 008 грн. – дивіденди і проценти
451 925 060 грн. – сума вкладів у банках та інших фінустановах
101 752 395 грн. – кошти, вкладені у звітному році (2014)
158 881 грн. – заробітна плата

 

Як бачимо, у 2014-му році зросли не лише сукупні доходи пана Порошенка, а й по окремих статтях маємо значне зростання. Зменшилась лише офіційна зарплата пана Порошенка.


Важливий розділ «дивіденди, проценти». У 2014-му пану Порошенку набігло 345 мільйонів гривень дивідендів та процентів, що майже у 25 разів більше, ніж надійшло у 2013-му – тоді він отримав 13 мільйонів дивідендів та процентів.
На офіційному сайті Президента дали цьому пояснення. За версією, озвученою на президентському сайті, «рішення про нарахування та виплату дивідендів Петру Порошенку було прийнято компанією з управління активами інвестиційного фонду ще на початку 2014 року, до його участі у президентських виборах. Дивіденди обчислено за результатами діяльності інвестфонду в 2013-му та в попередні роки».


Яка це компанія та який це інвестиційний фонд, на сайті Президента не уточнюється.


Втім у природі існує інвестиційний фонд, власником якого виступає Петро Порошенко (вказаний як єдиний засновник зі статутним внеском у сумі 10 375 000 грн.) – це ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм ессетс кепітал». Серед його активів велика кількість підприємств, у тому числі розгалужена мережа кондитерських фабрик Roshen. Керівник інвестфонду – Олексій Іванович Порошенко (батько Президента).


Повертаючись до доходів Президента, маємо нагадати своє попереднє запитання: як пану Президенту вдалося так стрімко збільшити свій сукупний дохід за таких несприятливих економічних умов в країні, якою він керує?

 

Недоторканний

 

І тут, за версією «Телеграфа», виникає ще одна важлива проблема: преса не ставить Президенту запитань щодо зростання його сукупного доходу у 2014 році. Чому так? Навіть пані Тимошенко не питає пана Порошенка, чому так зросли його заробітки у 2014 році. Складається враження, що ставити такі питання або нечемно, або небезпечно.

 

Грунтовний матеріал про активи пана Порошенка подала «Українська правда» – «Чому за цілий рік Порошенко не продав свої активи?». В цілому ж, на думку «Телеграфа», тему доходів Президента обходять. Хоча навіть за часів правління Януковича журналісти ризикували питати його про надміру розкішне Межигір’я. Прізвища цих журналістів – Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Щоправда, наразі обидва – народні депутати, члени Блоку Петра Порошенка. Минулого року, перед парламентськими виборами, журналісти свідчили, що йти до Блоку Петра Порошенка – це їхній власний вибір. Зараз, коли минув рік, маємо підстави припустити, що то був не лише особистий вибір двох найяскравіших викривальників країни, а й вдала стратегічна комбінація з боку пана Порошенка.

 

Варто також зазначити, що до річниці виборів Президент не провів загальнонаціональну прес-конференцію, де можуть пролунати будь-які запитання. Натомість суспільство отримало годинне інтерв’ю Президента з Ольгою Герасим’юк – 1-м заступником голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Інтерв’ю транслювали провідні телеканали. Про статки Президента та його так і не проданий бізнес там не згадували.

 

Натомість, за версією «Телеграфа», про доходи та бізнес Президента маємо говорити у першу чергу. Бо Президент публічно декларує непримириму боротьбу з тотальною корупцією та з олігархами, які нищать країну. В Україні дійсно створене Національне антикорупційне бюро. І Президент призначив його керівника. Та про яку реальну боротьбу з корупцією може йти мова, доки Президент залишається власником великого бізнесу?

 

Він не виконав передвиборчу обіцянку продати через рік корпорацію Roshen. Наразі навіть розмови про це припинилися. Нагадаємо, до складу корпорації входять: київська, маріупольська, кременчуцька та вінницька кондитерські фабрики, Bonbonetti Choco Kft (Угорщина), а також липецька (Росія) та клайпедська (Литва) кондитерські фабрики.

Крім того, активи інвестфонду Порошенків не обмежуються лише корпорацією Roshen, серед активів фонду суднобудівні заводи, агропромислові підприємства, підприємства з виробництва скла та крохмалю, страховий бізнес та Міжнародний інвестиційний банк. За рейтингом Forbes-Україна, у 2015 році пан Порошенко посів 8 місце у списку топ-100 найбагатших українців. Його статки оцінені у 750 млн. доларів. Петро Порошенко збудував потужну бізнес-імперію. І доля її до цього часу не визначена.

 

Натомість Президент публічно заявив: «У нас в країні не буде олігархів. Олігархи повинні бути відсторонені від влади і стати, якщо вони конкурентоздатні, представниками великого бізнесу» (29 квітня 2015 року). Чудова заява. Варто лише уточнити, хто такі олігархи – а це бізнесмени, власники потужного бізнесу, який дає можливість впливати на владу. Використовуючи зв’язки у владі, олігархи отримують можливість сприяти розвитку свого бізнесу. Хіба Президент наразі не підпадає під стандартне визначення олігарха?

 

За версією «Телеграфа», олігархи в Україні не будуть відсторонені від влади, доки її Президент залишатиметься власником великого бізнесу. Якщо ж якихось олігархів відсторонять, а Президент таки залишиться власником великого бізнесу, він стане Єдиним олігархом. До того ж, недоторканним, бо має президентський імунітет. І що тоді робитиме призначений Президентом голова Національного антикорупційного бюро?

 

Про схеми


У найвищому ешелоні української влади спостерігається цікаве співпадіння схеми отримання сукупного доходу. За декларацією про доходи (сайт Президента), голова Адміністрації Президента Борис Ложкін отримав у 2014 році сукупний дохід у сумі 92 358 800 грн. З цих 92 мільйонів зарплата пана Ложкіна склала лише 60 622 грн. А 92 100 984 грн. становлять дивіденди та проценти, отримані ним у 2014 році. Зовсім, як у Президента, який теж більшу частину свого сукупного доходу отримав саме дивідендами.


Нагадаємо, Борис Ложкін, призначений головою Адміністрації Президента, – його давній бізнес-партнер. Працювати спільно вони почали у 2007 році. У 2011-му спільно придбали компанію КР Media, куди входив журнал Корреспондент, його однойменний сайт, а також кілька жіночих журналів та ще низка ЗМІ. У 2013-му пан Порошенко продав свою частку в КР Media Борису Ложкіну. А далі КР Media та медіагрупу Ложкіна УМХ продали юному олігарху часів Януковича Сергію Курченку.

 

При підготовці матеріалу використана інформація з відкритих джерел: офіційний сайт Президента України, офіційний сайт Центральної виборчої комісії, Держреєстр юросіб, INSIDER, ЛІГАбізнес Досьє, Українська правда, Економічна правда, Дзеркало тижня, УНІАН, Українські новини

 

 

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх