Прибрати не можна залишити

30.11.2014, 08:30 Переглядів: 5 576

Прибрати не можна залишити

Незважаючи на бюджетну скруту, кременчуцькі комунальники витрачають сили та гроші на боротьбу з опалим листям у парках та скверах міста. Влада переймається, аби було чисто. Це суперечить не лише науковій думці, а й Правилам благоустрою, які наша влада сама й затверджувала.

Прибрати не можна залишити

 

В листопаді Кременчук засипає опалим листям, і місцеві двірники «вішаються», коли кожен ранок бачать подвір’я, які вони лише вчора прибрали. Деякі з них просто звільняються. В цю гарячу пору комунальникам треба вигребти листя, завантажити  в машину, відвезти. Роботи на цілий місяць. Левова ж частина листя опадає у кременчуцьких парках та скверах. Комунальники, не дивлячись на рекомендації науковців, завзято вигрібають із них листя, позбавляючи дерева поживних речовин та порушуючи грунт. Вони звітують про кубометри вивезеного листя, але чи варто це витрачених коштів та зусиль? Може, треба дослухатися до науковців та зекономити бюджетні гроші? Наприклад, у нині ворожій Москві двірників навмисно контролюють, щоб вони не сміли вигрібати листя з-під паркових дерев, і штрафують.

 

Прибрати не можна залишити


– Я думаю, що листя потрібно вивозити, інакше воно перетвориться на компост та буде гнити, – пояснив позицію влади перший віце-мер Кременчука Віктор Калашник. – Якщо не прибирати, то, окрім листя, там  накопичуватиметься й інше сміття і його тоді буде складніше прибирати. Парки та сквери використовуються і в зимовий період – там гуляють кременчужани, наші діти. Тому ми будемо прибирати листя в парках та скверах.  Робитимемо так, як робили і раніше. Так буде правильно.


Позицію влади підтримують і санітарні лікарі: на їхню думку, в парках має бути чисто, а чистота, як відомо – запорука здоров’я. 

 

– Листя прибирають, щоб наступного сезону не утворився шар сміття, щоб територія не була засмічена перед відкриттям парку, – пояснила в. о. начальника Кременчуцького управління Держсанепідслужби Лариса Стеценко. – Це палка з двома кінцями. Можна не прибирати, але в наших умовах за зиму, за три місяці, листя не встигне перегнити. По суті, утвориться компостна яма. Тому ми стоїмо на тому, що всі парки та сквери мають бути прибрані.
Прибираючи листя в парках, міська влада порушує власні Правила


У Кременчуці прибирати листя в зелених зонах, як це роблять наші комунальники, заборонено. Заборона передбачена пунктом 5.2 Правил благоустрою території міста Кременчука, які були затверджені сесією міської ради 27 квітня 2010 року, та відповідають типовим правилам утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженим у 2006 році. Цитуємо:


«Збір листя на території парків, рекреаційних зон, садів, зон зелених насаджень, скверів здійснюється лише на головних алеях, доріжках, майданчиках для відпочинку, партерних газонах, галявинах, квітниках. Збирати листя з-під угруповань дерев та чагарників у парках, скверах, садах, зелених зонах забороняється, оскільки це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту. Спалювати листя забороняється».

 

За та проти


Користь опалого листя


Опале листя – не сміття. Розкладаючись у грунті, воно насичує його мінеральними та органічними речовинами, накопиченими за літо. Жилки та черенки листків розкладаються повільніше і структурують собою грунт, покращуючи його якість. Поступове розкладання листя сприяє розвитку ґрунтових мікроорганізмів, які переробляють його та перешкоджають розвитку патогенних для дерев грибків, бактеріальних захворювань. В лісі ніхто не удобрює грунт – природа творить його сама з опалого листя.

 

Небезпека опалого листя


Листя дерев, особливо біля магістралей, накопичує у собі цілий комплекс забруднюючих речовин. В комплексі з сіллю, якою взимку посипають тротуари, навесні під деревами утворюється дуже небезпечна кірка, нафарширована букетом небезпечних хімічних сполук. Це лише негативно впливає на дерева та чагарники, зменшуючи їх стійкість до хвороб та шкідників, та скорочуючи життя насаджень.
Опале листя дуже швидко може стати «прихистком» для різноманітного побутового сміття, яке багато містян кидають під дерева і чагарники, особливо в парках, в яких дуже багато людей. Пластикові пакети, недоїдки, собачі екскременти – все це змішується з листям і створює середовище для розвитку інфекцій.


Газон, на якому залишили листя на зиму, випріває і втрачає свої якості. Тобто в сквері ім. Бабаєва листя прибирати просто необхідно задля збереження зеленої трави.

 

КОМЕНТАР

 

Надія Гальченко, кандидат біологічних наук, доцент КрНУ
– Це наша совдепівська звичка. У тій же Польщі ніхто не прибирає з парків все листя, а у нас залишається після прибирання гола земля. Так робили раніше, щоб «було гарно», а чи корисно це для дерев, ніхто не думає. Працюють на якусь міфічну чистоту. А якби листя залишали, то весною під деревами могли б і проліски з’явитися та інші першоцвіти. Необхідно провести зонування зелених насаджень і визначити, де треба проводити прибирання листя, а де – ні. Зараз же в нас все роблять під одну лінійку.

 

З усіх цих «за» і «проти» випливає логічний висновок – кожний парк і сквер у Кременчуці заслуговує на індивідуальний підхід щодо прибирання. Якщо у сквері ім. Бабаєва опале листя прибирати просто необхідно, навіть до ворожки не ходи, то сенс вигрібання листя з усього Придніпровського парку дуже сумнівний.

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх