Закони без Януковича

9.03.2014, 08:32 Переглядів: 5 364

Закони без Януковича

Новопризначений уряд України та переформатований парламент розпочали законодавчу реформу. Перш за все – «урізали» повноваження Президента. Наступні кроки спрямовані на економію бюджетних коштів.

Конституцію відновили, Президента усунули Верховна Рада повернула Конституцію України до редакції 2004 року, ухваливши Закон «Про відновлення дії окремих положень Конституції України».

 

Депутати скасували зміни до Конституції, які діяли з 2010 року та суттєво розширювали повноваження Президента України порівняно з тими, які надавалися при обранні його на посаду. Цікаво, що дані зміни не затверджував парламент – у 2010 році вони були внесені за рішенням Конституційного Суду. І нині Верховна Рада відсторонила суддів КС, які «перебрали» на себе повноваження парламенту, ухвалюючи рішення про зміни до Конституції. У відмінностях двох редакцій Основного Закону (див. таблицю) нам допоміг розібратися політолог Олександр Урін.

 

Змінюються тільки норми, пов’язані з виконанням владних повноважень. Не пов’язані з цим права і свободи громадян залишилися без змін. Ухвалений парламентом законопроект про повернення до Конституції 2004 року був переданий на підпис Януковичу (ще до того, як він зник з України). Він документ не підписав, хоча угода між ним та опозицією про врегулювання кризи (від 21 лютого) його до цього зобов’язувала. 22 лютого, коли Янукович де-факто перестав виконувати обов’язки Президента та зник, Верховна Рада ухвалила Постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України». Зміст постанови – у її назві. Нові вибори відповідно до цієї Постанови призначені на 25 травня. Слідом за цим парламент уповноважив новообраного голову ВР Олександра Турчинова виконувати обов’язки Президента України та надав йому право підписувати Закони, прийняті з 21 лютого 2014 року – до того часу, як новий Президент не набуде повноважень.

 

Конституція України передбачає 4 причини для дострокового припинення повноважень Президента: відставка, хвороба, імпічмент, смерть.

 

Янукович на прес-конференції у Ростові-на-Дону заявив, що і досі вважає себе чинним Президентом України. Ми поцікавилися думкою юристів з приводу його відсторонення Постановою.

 

Давайте проведемо аналогію: якщо слюсар або сантехнік не виходить на роботу, його звільняють. Президент не вийшов на роботу, і це теж прогул, який фіксує ухвалена Верховною Радою Постанова, – висловлюється адвокат Олена Дмитриченко.

 

Президент своєю діяльністю і бездіяльністю поставив себе поза Законом – поза межами Конституції, відповідно до якої став Президентом. Він поставив себе поза її межами ще раніше (з моменту нелегітимної зміни Конституції 2010 року), коли привласнив собі розширені повноваження, які йому не належали при обранні. І якщо Президент нелегітимний з 2010 року, то чому Верховна Рада має приймати спеціальні закони для його відсторонення? Виконувачем обов’язків призначений голова ВР – це відповідає Конституції України в редакції 2004 року і чинній нині, – такі аргументи наводить адвокат Максим Василишин.

 

Нардепів позбавили пільг

 

Верховна Рада внесла зміни до Закону про статус народного депутата України, обмеживши пільги народним обранцям. Ось основні привілеї, які тепер скасовані:

• зарахування до стажу роботи часу, коли нардеп тимчасово не працював у зв’язку з неможливістю надати йому попередню або рівноцінну роботу;

• зарахування до загального трудового стажу перерви в роботі дружини (чоловіка) народного депутата, якщо вона (він) не могли працевлаштуватися за місцем проживання «другої половини»;

• виплата (після звільнення з роботи нардепа) матеріальної допомоги у розмірі зарплати з усіма доплатами і надбавками, а якщо екс-нардеп не може працевлаштуватися – збереження за ним матеріальної допомоги в розмірі 50 % заробітної плати з урахуванням всіх доплат та надбавок до досягнення ним пенсійного віку;

• при виході на пенсію – грошова допомога в розмірі 12 місячних посадових окладів працюючого народного депутата за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності ВР;

• одноразова грошова допомога у трикратному розмірі місячної зарплати нардепа у разі дострокового припинення повноважень; • виплата матеріальної допомоги на оздоровлення нардепа в розмірі подвійної зарплати за місяць;

• право безплатного проїзду транспортом нардепам-пенсіонерам на території України;

• депутати позбулися права на отримання житла, але їм надаватимуть щомісячну компенсацію для оренди житла або готельного номера.

 

Міндоходів ліквідоване, а Кабмін наказав економити

 

Кабмін за рекомендацією ВР ліквідував Міністерство доходів та зборів, створене минулого року урядом Януковича. Поновлена діяльність Державної податкової служби та Державної митної служби (тепер вони не мають «надбудови» зверху у вигляді міністерства). Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) адмініструватиме податкова служба.

 

Першого березня Кабмін ухвалив Постанову «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету». Її мета – скоротити витрати на чиновницький апарат управління. Так, у міністра має бути не більше 4 заступників, у голови облдержадміністрації – не більше 3, у голови райдержадміністрації – не більше 2.

 

Без спеціального дозволу уряду забороняється створювати нові установи, збільшу- вати чисельність співробітників, заповнювати вакантні посади, видавати одноразові грошові винагороди.

 

Обмежується використання коштів на святкові заходи, на відрядження чиновникам.

 

Вводиться заборона на придбання форменого одягу, автотранспорту, мобільних телефонів і мобільного зв’язку, ноутбуків, проведення ремонтів, оплату чартерних рейсів. Чиновників хочуть позбавити й елітного відпочинку: передбачається проведення інвентаризації державного «добра»: резиденцій, дач, будинків відпочинку, оздоровчих установ.

 

Одразу зауважимо: для органів місцевого самоврядування дана постанова має рекомендаційний характер.

 

Тобто прямо не впливає ні на кількість чиновників у кременчуцькому міськвиконкомі, ні на економію ними коштів на преміях на інших витратах. Хіба що меру самому стане соромно, і він теж захоче зекономити.

 

Закони без Януковича

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

 

…пенсійну реформу не скасують, заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Зокрема, він сказав, що «новий український уряд ніяких популістських рішень приймати не буде» та пояснив, що казна – порожня, зовнішній борг України сягає 75 млрд грн.

 

«Не може сьогодні стояти на порядку денному питання як скасування пенсійної реформи, так і інших рішень. Тому що це буде брехня, а людям ми брехати не будемо», – цитують Яценюка всеукраїнські видання.

 

…медичну реформу не скасують, але лікарні заборонили закривати. Новий міністр охорони здоров’я Олег Мусій заявив, що реформа «продовжуватиметься після того, як буде проведений аналіз щодо методів її введення». Нагадаємо, реформа передбачає укрупнення закладів надання медичної допомоги, створення так званих госпітальних округів. А це несло загрозу скорочення низки медзакладів, зокрема – у селах, що викликало невдоволення людей. Проте на даний час Верховна Рада ухвалила Закон «Про введення мораторію на ліквідацію закладів охорони здоров’я». Закон встановлює мораторій на ліквідацію поліклінік, лікарень, амбулаторій, сільських ФАПів та скорочення працівників цих закладів.

 

…скасований Закон про регіональні мови. Закон (автори Ківалов і Колесниченко) передбачав функціонування в Україні, крім державної, ще й регіональних мов. Але фактично надавав «зелене світло» російській.

 

уряд може підвищити тарифи на газ для населення на вимогу МВФ. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан допускає підвищення тарифів на газ, якщо така домовленість буде досягнута з Міжнародним валютним фондом. Наразі тарифи на газ в Україні для населення не змінювалися 3,5 роки. На думку МВФ, вони є занизькими і вигідні скоріше багатим, ніж бідним. Логіка МВФ полягає в тому, що бідні отримають державні субсидії, а багатих держава перестане дотувати через низькі тарифи.

 

Було Ваше – стало наше

 

В Януковича відібрали «Межигір’я»

 

Депутати ухвалили Постанову «Про повернення урядової резиденції «Межигір’я» у державну власність», Турчинов її підписав – тобто формально вона є чинною. Проте нардепи, обговорюючи документ, пропонували анулювати відповідний договір про оренду або вирішити дане питання в судовій площині. Сам Янукович під час прес-конференції з Ростова-на-Дону заявив, що купив будинок за 3 мільйона доларів, поскаржившись, що для цього продав усе, що міг.

 

Юристи, з якими спілкувався «ТелеграфЪ», скептично ставляться до націоналізації майна постановами.

 

– Постанова – це політичне рішення, і відбирати власність постановою – незаконно. Може бути прийнятий спеціальний Закон, який накладає обов‘язок на певне коло осіб передати майнові права. Але й тут виникає питання, наскільки такий закон буде правовим, адже право власності охороняється Конституцією, міжнародним правом. Якщо право власності хтось оскаржує, треба це довести в суді: або в рамках кримінальної справи, або визнати угоди, за якими «Межигір’я» відійшло приватній особі, недійсними – коментує адвокат Максим Василишин.

 

Використана інформація сайтів rada.gov.ua, kmu.gov.ua, liga.net, unian.net. lb.ua

Теги: законы
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх