Блог: Нескінченні сутички між дорослими зараз калічать душі і тіла дітей

21.06.2014, 10:00 Переглядів: 2 296

Блог: Нескінченні сутички між дорослими зараз калічать душі і тіла дітей

Анастасія Коваленко, випускниця полтавського обласного ліцею-інтернату для обдарованої молоді при кременчуцькому педучилищі імені А.С. Макаренка.

Доброго ранку, дня чи вечора.

 

Далі написаний текст адресований усім дітям, які цього року закінчили школу та вже обрали, ким стануть в майбутньому, але, можливо, цим мріям не судилося здійснитися через сьогоднішню ситуацію в країні. Я хочу звернутися до випускників, які проживають на Сході України.

 

Мене звати Настя, я живу в місті Кременчук, Полтавської області. Цього року я закінчила 11 клас і тепер хочу вступити до вузу і займатися улюбленою справою. А подобається мені допомагати людям. Лікарем стати мені не судилося, вчителювати я не досі не зважилась. Але за свої 17 років я усвідомила, що іноді людям так важлива моральна підтримка.

 

Сьогодні Україна стоїть на порозі війни, системно порушуються права звичайних українців й безпосередньо нашої держави. Це накладає неабиякий відбиток на долі маленьких громадян, які тепер стоять на роздоріжжі, бо обирають майбутній шлях. Здавалося, можна вирішити будь який конфлікт мирним шляхом і не вдаватися до крайнощів. Але нескінченні сутички між дорослими зараз калічать душі і тіла дітей. Нещодавно до мене по сусідству переїхала сім’я зі Слов’янська. У них маленький син, якого цькували у школі через те, що він розмовляє українською. Через таку «відмінну рису» його навіть вчителі не сприймали належно. І от як жити в таких умовах?

 

В Кременчуці активно обговорюються питання, щодо допомоги Сходу країни. Тут люди збирають продовольства і матеріальну підтримку, аби хоч якось зарадити в ситуації, що склалася. Ми хочемо, аби нарешті ранок приносив кожній людині України задоволення, а не страх перед новими терористичними актами. Зараз влада нашого міста вирішує питання розселення біженців зі східних регіонів. Але щоб вирішити проблеми сьогодення потрібна згуртована діяльність усіх разом, а не кожного окремо.

 

А як же майбутня освіта? Сьогодні ти можеш залишити дім, а через деякий час приїдеш і побачиш пустку. Нікому б цього не хотілося. Випускникам потрібна упевненість в завтрашньому дні. Єдиний варіант – переїжджати з родиною до іншого міста у пошуках кращого життя. Та це можливо лише за матеріальної забезпеченості.

 

Згадавши про навчання, одразу постає в пам’яті Микола Куліш з його «Миною Мазайлом». Це ж п’єса, що показує проблеми національної самосвідомості, почуття власної гідності, поваги до своєї мови і інших мов. От як буває, пишуть письменники для душі, для народу і, немов би, пророкують майбутнє цілої нації на сторінках своїх книг. Але чи є майбутнє у такої нації? Все частіше я ставлю перед собою таке питання.

 

В житті бувають моменти, коли тобі просто не вистачає сил рухатись далі, коли суспільство і навколишні ламають тебе, коли набагато простіше опустити руки, в такі моменти ти думаєш, що нічого не змінити, але це не так, бо все залежить від твоєї ж сили. Тільки людина може зупинити хаос, створений людиною. Сподіваюсь, що ми постанемо з національних руїн, бо маємо велику історію і великих пращурів, які спонукають нас думати над тим, хто ми є і для чого живемо на світі.

 

«Вигризай зневіру та безнадію», як говорить український поет Сергій Жадан, - «варто битись і підводитись варто, навіть якщо потому і доведеться впасти». Люди творять історію, а люди – це ми з вами!

Автор: Анастасія Коваленко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх