Міна у конверті

8.11.2007, 16:11 Переглядів: 2 870
 Вам платять зарплату у «конверті»?  Ні?!  Ну, тоді ви, мабуть, іноземець. Бо в Україні переважна більшість населення отримує саме «конвертовану» зарплату – тобто, її основну частину виплачують нелегально, у так званому «конверті».  Відповідно, з цієї суми не сплачуються  жодні податки.
 «Конверти» мають свої плюси і свої мінуси.

Через виплату зарплат у «конвертах» Кременчук довго буде неохайним та бідним

 Вам платять зарплату у «конверті»?  Ні?!  Ну, тоді ви, мабуть, іноземець. Бо в Україні переважна більшість населення отримує саме «конвертовану» зарплату – тобто, її основну частину виплачують нелегально, у так званому «конверті».  Відповідно, з цієї суми не сплачуються  жодні податки.
 «Конверти» мають свої плюси і свої мінуси.  Роботодавець, офіційно виплачуючи  робітникам  мізерну зарплату,  ухиляється від сплати сили-силенної  податків та економить собі  гроші.  Для нього це плюс.  Робітник, навпаки, багато  втрачає.  Виходячи з його мізерної офіційної  зарплати, йому нарахують мізерну пенсію, мізерну суму допомоги по безробіттю ( у разі втрати роботи) та ще й нізащо не дадуть кредит на квартиру – бо, на думку банків,  таким голодранцям немає з чого виплачувати кредити.  Власне, ці підводні камені відомі кожному робітнику.  Але існують ризики, про які мало хто з нас здогадується.
 Ви колись думали, чому кременчуцькі поліклініки такі обідрані, а у кременчуцьких лікарнях  всі ліки треба купувати лише за ваші кошти?  Або чому  дільничний терапевт (якого ви чекали добу)  заявляє, що за таку зарплату, як йому платять, він міг би взагалі не приходити на виклик?
 
Це - дуже сумно!
  Можемо розповісти, чому так.  Справа в тому, що кременчуцький  бюджет  на 80 %   формується за рахунок податку з доходів фізичних осіб.  У цьому році навіть на 83,1 %.  Відповідно до ст. 64  Бюджетного Кодексу  України, у Кременчуці залишається  аж 75 % від загальної суми зібраного у місті  податку на доходи фізичних осіб.  Саме з цих коштів формується так званий перший бюджетний кошик.  З нього фінансуються медична та освітня галузі міста, а також культура.  Отже, зібрали податки – є фінансування. Не зібрали – немає. 
 За даними податкової інспекції, у Кременчуці зареєстровано 13 тисяч суб’єктів господарювання – фізичних осіб (СГД-ФО).  90 %  з них займаються торгівлею.  Протягом року податкова інспекція разом з відповідними службами провела перевірку 337 таких СГД-ФО.  У цих 337-ми  суб’єктів господарювання  виявлено цілих 360 не оформлених відповідно до закону найманих робітників.  Самі розумієте - всю платню  «неоформлені» отримували виключно у «конвертах».  І жодних податків з тих сум ніхто не  сплачував. Але ж нещасних 360 найманців – це лише верхівка айсберга.  Є всі підстави вважати, що таких «неоформлених» у Кременчуці працює  набагато більше.  Податківці також привертають увагу до того, що більшість громадян, оформлених на роботу  у системі СГД-ФО,  офіційно отримують найнижчу зарплату – дозволений законом мінімум (400-430 грн.).  Цілком зрозуміло, що за такі кошти мало хто працюватиме в торгівлі або деінде  по 12 годин.  Отже, знову є підстави вважати, що платять «конвертами»,  а місто  через це не добирає  податків.   А, відповідно, у нас немає коштів на придбання, наприклад, медтехніки  для безкоштовної  ультразвукової  діагностики  вагітних – саме так «Телеграфу» нещодавно заявили у міському відділі охорони здоров’я.     

Це – дуже смішно!
 Враховуючи  серйозність ситуації, кременчуцькі податківці винайшли нестандартний хід – вони звернулися до кременчуцьких депутатів  з пропозицією прийняти Звернення кременчуцької міської  ради до роботодавців  Кременчука.  Депутати радо відгукнулись.  30 жовтня, на сесії міськради, вони дружно прийняли Звернення. У ньому сказано таке:
- Депутати міської ради,  звертаючись до роботодавців, відзначають, що в місті продовжується відверта та цинічна експлуатація найманих працівників. Вимагаємо припинити використання праці найманих працівників без оформлення трудових договорів та трудових книжок – адже отримання заробітної плати у «конвертах» негативно впливає на стаж роботи та на пенсію, яку найманий робітник буде отримувати у майбутньому!
Погодьтесь, звучить  патетично.  Це взагалі  було б страшенно зворушливо, коли б не було страшенно  смішно.  Справа в тому, що на днях, як стало відомо «Телеграфу»,  податківці перевіряли  маршрутників.  І знову-таки  звернули увагу на те, що значна кількість  водіїв офіційно отримує  просто-таки мізерні зарплати – узаконений мінімум.  Зазвичай, за такі кошти баранку не крутять.  Тож є підстави  підозрювати, що й тут можуть ходити «конверти».  А тепер варто пригадати, скільки разів преса та посадовці різних рангів шепотіли про те, що чималу кількість маршрутів у місті контролюють  конкретні  депутати міськради.  Тут весь фокус у слові «контролюють».  Це значить - напряму причетність не доведеш, але ті, хто у грі, знають.  Якщо ж знає чимало осіб, інформація все одно десь протече.  От вона і протікає.  Тому  і смішно.  Виходить, депутати  самих себе соромлять?
Круто. Тоді нам залишається лише процитувати останні слова їхнього Звернення до себе:
 - Пам’ятайте, що від Вас залежить добробут і процвітання  Кременчука!  Лише ваша принципова позиція може стати серйозним підгрунтям у боротьбі з виплатою заробітної плати в «конвертах»!

Звернення
Кременчуцької міської ради до роботодавців, суб’єктів господарювання та громадян Кременчука
Враховуючи те, що цьогорічний загальний фонд бюджету Кременчука на 83,1 % формується за рахунок податку з доходів фізичних осіб, заробітну плату у «конвертах» можна назвати найбільшою перешкодою у його формуванні. Завдяки цьому приховуються величезні суми податку з доходів фізичних осіб, які не надходять до міського бюджету. (фрагмент)

 



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх