Коли краще шукати роботу: Як не дивно, найкращі пропозиції «випливають» у період відпусток

17.02.2008, 00:10 Переглядів: 3 208
У радянські часи одним із головних чеснот професіонала вважалося те, що він пропрацював на одному робочому місці
багато років. «Літунів» вважали несерйозними людьми. Але все тече та міняється. І тепер, коли говорять про зміну роботи, все частіше вживають прислів‘я: «Риба шукає, де глибше, а людина – де краще».
На ринку праці сьогодні більше вакансій, ніж бажаючих працевлаштуватися

На заході до зміни роботи вже давно ставляться як до способу самореалізації. Відчуваєш «застій» - зміни роботу. Одна за західних
компаній ВВС спеціально звільняє працівників і кожні два роки переводить на інші посади – для більшого ефекту. Українців до пошуку нової роботи підштовхує, насамперед, бажання вигідніше «продати» себе на ринку праці. При цьому сучасна молодь виявляє навіть більші амбіції, ніж старше покоління, розповіла Людмила Кузнєцова, заступник директора Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості. Сьогодні у нашому місті шукачі роботи зазвичай не «ведуться» на пропозицію із зарплатою менше півтори тисячі гривень. Про дану «планку» говорять і у кадрових агентствах.

Зарплата – головний фактор при зміні роботи для 98,2% українців, такі дані наводить соціологічна служба УНІАН. Інші причини: 63% не задоволені умовами праці, а 14,2% кидають своє робоче місце, бо колектив «дістав» Загалом же, за даними цих досліджень, 64% людей один чи два рази за останні 15 років змінили роботу (було опитано півтори тисячі киян). Зазвичай охочих шукати роботу стає більше наприкінці лютого та у березні.

- Мабуть, дається взнаки емоційна напруга: хочеться змін після довгої зими. Хтось змінює колір волосся чи зачіску, а хтось – роботу, - ділиться спостереженнями Наталя Василенко, керівник кадрового агентства «Спеціаліст».

Наступний «сплеск» на ринку праці спостерігається приблизно у жовтні та листопаді. Він якраз припадає на сезон після відпусток

та «альтернативного працевлаштування» на власних дачах і городах. У центрі зайнятості «сплесків» на ринку праці останнім часом не спостерігається, каже заступник директора. Кожного дня є від 2100 до 2400 вакансій. Характерно, що це більше, ніж бажаючих працевлаштуватися: за останніми даними, безробітних у Кременчуці 1970 осіб. Чому ж їм не завжди можуть підшукати роботу? По-перше, зарплати, які пропонують роботодавці, зазвичай усе ж таки  менші за бажані півтори тисячі. По-друге, 70% безробітних – жінки. А пропоновані вакансії із гідним рівнем зарплати, в основному, чоловічі: зварювальники, токарі, фрезерувальники.

Шукайте – і знайдете

У кадровому агентстві «Спеціаліст» упевнені, що за місяць людині цілком реально знайти роботу, якщо вона застосує всі можливі
методи пошуку: відділи кадрів на підприємствах, державна служба зайнятості, кадрові агентства, оголошення у газетах та Інтернеті. Але Наталя Василенко, керівник агентства, порадила шукати роботу, як не дивно, у період відпочинку:
— Краще усього шукати роботу влітку. Всі хочуть відпочивати, а не працювати. І тут ви можете натрапити на найвигіднішу для себе
пропозицію. Доки ваші потенційні конкуренти лежать на пісочку на пляжі, можна «проскочити» на вигідну роботу, навіть якщо ви трішки не дотягуєте до «планки». Період новорічних свят – теж сприятливий. У нашому агентстві з восьмого січня роботодавці  «стояли у черзі» за працівниками, а народ припинив святкувати і потягнувся працевлаштовуватися десь із 21 січня.

Сергій Качковський, керівник кадрового агентства «Пошук», зауважив, що влітку і у грудні (перед новорічними святами) багато вакансій продавців і торгових агентів. Тоді як виробничі вакансії роботодавці «викидають» на ринок праці у січні-лютому (з початку нового фінансового року, коли затверджуються нові виробничі плани та колективні договори з персоналом).

— Роботу слід шукаи заздалегідь, а не тоді, коли ви її втратили, - дає універсальну пораду пан Качковський. – Якщо ж ви вже звільнилися і не змогли знайти роботу із бажаним для себе рівнем оплати, погоджуйтеся на нижчу оплату, хоча б тимчасово, доки не підшукаєте щось інше. Бо якщо людина не працювала три-чотири місяці, у роботодавців виникає запитання, чому її не брали на роботу.

МИ запитали: Як часто треба міняти роботу?

«Слід не боятися шукати»

Людмила Кузнєцова, заступник директора центру зайнятості:
— Я не прихильник того, щоб міняти роботу, сама змінила її один раз – коли на КрАЗі було скрутно. Але, з іншого боку, людина
повинна підвищувати свій рівень, кваліфікацію і шукати кращого: гідної зарплати, ліпших умов праці, соціальної захищеності. Поки людина молода, слід не боятися шукати.

«Не варто змінювати роботу часто»

Надія, юрисконсульт:
— Не варто змінювати роботу часто. Якщо будеш часто змінювати роботу, роботодавці обов‘язково звернуть на це увагу, виникнуть певні сумніви щодо людини, котра працевлаштовується. Я особисто змінила роботу, бо хотілося «рости», а на попередній роботі перспектив росту не було.

«У кожної людини є свій цикл...»

Валентина Осадча, психолог:
— Для одних робота – це як хобі, і якщо є можливості росту, міняють лише посаду. Якщо ж людина потрапила «не в тему» за освітою – тоді треба шукати себе. Для інших людей зміна роботи – це як розлучення. Важливо, з якої причини ти це робиш. Я  помітила: у кожної людини є свій цикл: зміна роботи через певний проміжок часу: приблизно це 5-10 років.

«Навіщо міняти?»

Володимир Сергійович, начальник збуту:
— Якщо робота нормальна, зарплата нормальна, навіщо її міняти? Чим більше людина працює на одному місці, тим краще знає свою роботу, з‘являється більше досвіду. Тож часто змінювати роботу немає резону. Мені доводилося міняти роботу – обставини  мушували, інакше б не міняв.

«Літунів» не дуже поважають»

Ігор, охоронець:
— Я - противник того, щоб міняти роботу. Знаєте, про людину, якщо вона бігає з місця на місце, складається погане враження. У колективі, мені здається, таких «літунів» не дуже поважають. Але інколи до зміни роботи примушують обставини – і таку людину можна зрозуміти.

Рейтинг попиту на фахівців

За допомогою центру зайнятості, кадрових агентств і рубрики «Робота» у «Приватній газеті» «ТелеграфЪ» склав рейтинг професій, які користуються попитом на ринку праці у Кременчуці, і навпаки. Не користуються попитом
1. Екологи
2. Менеджери-економісти та бухгалтери без досвіду роботи (характерно, що на досвідчених бухгалтерів, головних бухгалтерів, навпаки, великий попит на ринку праці).
3. Педагоги, вихователі.

Користуються попитом

1. Робітничі професії: зварювальник, газорізальник, фрезерувальник, токар, робочі будівельних спеціальностей. Пропонований середній рівень зарплати у Кременчуці для них коливається від 1500 до 3500 грн.
2. Торгові представники і продавці. Рівень зарплати торгових представників – від 2000 до 3500, продавців-консультантів: від 1000 до 2500 грн.
3. Інженери на виробництві (інженери-конструктори, технологи). «Коливання» по зарплатах дуже великі, починаючи від 900 грн і до 3500 грн.

 

 



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх