Вибори для лінивих

14.01.2010, 15:58 Переглядів: 2 891
Цьогорічні вибори відрізняються від попередніх – тепер «замовити» дільничну комісію додому може кожен, незалежно від того, хворий він чи ні. А внести своє прізвище до списку виборців прямо на виборчій дільниці можна ще 14 січня..

Проголосувати можна й удома, а внести прізвище у список виборців не пізно ще сьогодні

Кілька тисяч кременчужан не отримали запрошення на вибори. Однак вони зможуть проголосувати, якщо прийдуть на дільницю з паспортом
Фото: Дмитрий Бабец

Вибори 2010 вже на носі. 17 січня відбудеться перший тур виборчих перегонів – українці обиратимуть нового президента. Цьогорічні президентські вибори мають свої особливості. Так, якщо раніше за кілька тижнів до дня виборів вже не можна було внести своє прізвище у список виборців, що голосуватимуть у першому турі, то тепер це дозволено:

– Щоб отримати право голосувати у першому турі, потрібно до 14 січня включно звернутись на свою виборчу дільницю. Для цього потрібно мати паспорт громадянина України, ксерокопію, а також написати заяву про включення до списку. Після 14 січня рішення про включення приймає суд або окружна комісія, – пояснює голова окружної виборчої комісії Кременчука Олександр Крижановський.

Однак на виборчих дільницях про це «ноу-хау» не дуже знають, тому людей, що прохають включити їх до списків, посилають у держреєєстр, звідти – до окружної комісії, а там їх знову ж таки направляють до виборчих дільниць. Лише за півгодини до окружної комісії прийшло 3-4 обурених, яких «футболять» по інстанціях:

– Мені вже набридло ходити. Я вже була у трьох інстанціях і тепер знову посилають, більше нікуди не піду!

– Із 93-го року прописаний, п‘ять виборів пройшло – і кожного разу ходжу, аби мене включили до списку.  І тепер кажуть, що я зможу проголосувати лише у другому турі. Ви що, з людей знущаєтесь? – лаявся виборець на незлагоджені дії членів дільничної комісії.

17 січня 99 виборчих дільниць у Кременчуці працюватимуть з 8.00 до 20.00.
Тел. для довідок: 74-29-23, 2-11-01, 2-12-71


Бюлетень занесуть додому

Ще одна новинка – голосування на дому. Якщо раніше для цього була потрібна меддовідка, тепер «замовити» дільничну комісію додому може кожен. Для цього потрібно до 20 години 16 січня написати відповідну заяву і віддати у ту дільницю, де ви зазвичай голосуєте. Однак чи не відкриває це шлях до фальсифікацій?

– Я не бачу тут поля для фальсифікацій.  Визначається маршрут пересування, який знають спостерігачі. Скринька опломбована, при голосуванні на дому присутні члени дільниць, що представляють різних кандидатів, – каже пан Крижановський і додає, що вважає це правильним, адже раніше не всі, хто погано почувається, могли голосувати дома: для цього була потрібна довідка ЛКК, за якою необхідно було добряче побігати.

Очікується, що бажаючих поставити галочку у бюлетені вдома побільшає утричі. Члени виборчих комісій діставатимуться до них на автівках. Щоправда, грошей на бензин немає, так само, як і на папери та канцтовари – фінансування на січень не надійшло. Немає за що й закупити нові урни – їх потрібно близько 50-ти штук. Але обходитимуться тим, що є – у дільницях ставитимуть менше, ніж зазвичай. Членів виборчих комісій теж поменшало:  багато хто відмовляється, бо деякі штаби кандидатів у президенти заманювали людей обіцянками, яких потім не виконали.

Можливі фальсифікації на виборах і за рахунок скасування відкріпних талонів. Раніше, аби проголосувати не за місцем прописки, потрібно було заздалегідь подбати про їх наявність. Тепер це непотрібно. Тож якщо якась «екскурсія» раптово нагряне на виборчу дільницю, допускати прибульців до голосування чи ні,  вирішуватиме комісія. А якщо вона проголосує проти, то її рішення можна буде оскаржити аж у Полтаві.

– Тому  я сподіваюсь, що цих «каруселей»,  як на минулих виборах, або не буде взагалі, або вони будуть обмежені і не вплинуть на результат.


Тисячі запрошень, що зникли

Мешканці більше ніж 30-ти будинків залишились без запрошень. Люди, які мали їх рознести, десь загубили папірці. Тобто, на вибори не запрошені приблизно шість тисяч кременчужан..

– У цьому я вбачаю технологію, однак не знаю, чия вона. Людина, що не отримала запрошення просто не піде на вибори – такий у нас  менталітет. Однак, щоб проголосувати, не обов‘язково мати запрошення. І люди, що їх не отримали, зможуть прологосувати, якщо прийдуть із паспортом до дільниці. Хто хоче голосувати зробить це у будь-якому разі, – каже голова виборчої комісії Кременчука і додає, що  із тими, хто «загубив» запрошення розбираються, а за друк нових вони мають заплатити самостійно.


Потрібен паспорт? Без проблем!

З  12 по 17 січня паспортні столи працюватимуть у посиленому режимі –з 7.00 до 20.00. Це роблять для того, аби кременчужани, які ще не встигли отримати паспорт, загубили його, здали в обмін тощо, мали змогу отримати дійсний документ, з яким могли б проголосувати на виборчій дільниці.
Як не втратити свій голос читайте на стор. 7.



 
Автор: yaremko
Теги: вибори
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх