БІЛЛАми по парку

1.11.2007, 15:11 Переглядів: 2 115
У Кременчуці з’явиться ще один супермаркет – «Білла». Його зводитимуть у парку «Ювілейний», де зараз ростуть дерева.

Супермаркет «Білла» розташують біля Міського палацу культури (на розі вулиць Воровського та Пролетарської, за кінцевою зупинкою тролейбуса №3). Під будівництво загребуть 0,7 га. Зараз на цій ділянці ростуть дерева. До 23 вересня цього року документи свідчили, що ця територія перебувають у природнозаповідному фонді, а, отже, не можуть бути знесені, тому будівництво на цій території неможливе. Однак усі ці роки кременчуцькі фахівці помилялись – ця ділянка такого статусу не має… «Свіженьке» рішення видали обласні фахівці.

Оце так фокус!
Будівництво «Білли» виносять на розгляд сесії уже втретє. Попередні два рази забудовники «залишились з носом»: то служби розводили руками, мовляв, природоохоронна зона, рубати не можна, то прокурор виступав проти будівництва. Любителі забудовувати парки не здались. І «уточнили» статус цієї ділянки. Після «уточнення» висновки служб зовсім змінились. «Три місяці тому ми давали висновок про те, що вся ця площа (0,7 га) знаходиться в охоронній зоні. Потім уточнили, глибоко вивчили питання. Тож з цієї ділянки 5,6 га – не природозахисна зона, а 1,5 сотки – природозахисна», – зазначив начальник управління земельних ресурсів Віталій Надоша. Раніше міський прокурор заявляв, що будівництво в парку незаконне, бо це є порушенням закону «Про природнозаповідний фонд». Прокуратура звернулась до обласного управління навколишнього природоохоронного середовища, аби там провели службове розслідування. Адже саме їхній підлеглий у Кременчуці надав згоду на розташування «Білли». Обласні фахівці глибоко вивчили питання. І постановили, що ділянка не є складовою Придніпровського парку і не відноситься до його охоронної зони. «Заказняк», – сумно зітхає депутат міськради Володимир Стасюк, який кілька місяців поспіль стукав в обласні та столичні двері, аби не допустити будівництва «Білли» у парку. Однак, немає статусу, немає і проти чого протестувати…

Не відає ліва моя, що робить права моя…
Поміж тим самі депутати, приймаючи рішення про будівництво «Біли», своїм же рішенням непрямо затвердили статус цієї ділянки як природнозаповідної. «Запропонувати управлінню земельних ресурсів забезпечити підготовку матеріалів по вилученню земельної ділянки на розі вулиць Пролетарської та Боровського із земель природозаповідного фонду…», – значиться в одному з пунктів рішення. Якщо вилучають, виходить, ділянка таки природозаповідна?!

У петлі
Поруч із «Біллою», навпроти магазину «1000 дрібниць», уже з нового року зводитимуть супермаркет АТБ. «Поміж ними втулять автостоянки. На Пушкінському бульварі будуватимуть торговий центр. Мешканці вулиці Воровського взагалі опиняться у петлі супермаркетів. А по Пролетарській взагалі неможливо буде проїхати через потік транспорту!» – каже депутат Валентин Стасюк.

Єх, БЮТ…
Лобіює питання будівництва «Білли» фракція БЮТ (голова фракції нардеп Олег Бабаєв), каже комуніст Володимир Шапран. «Депутати мають свої інтереси, їм вигідно там будувати. БЮТ та «регіони», від вас багато залежить. Комуністи цю справу не підтримають», – звернувся він до колег. Даремно. Проти будівництва «Білли» проголосувало всього 7 депутатів – комуністи та два «нашоукраїнці». БЮТ, регіони та соціалісти були «За».

Коментар
– Що з «Білли» «обломиться» місту?
– «Білла» погодилась попередньо виділити мільйон гривень на будівництво стадіону, і ще 8% в інфраструктуру міста, – каже міський голова Микола Глухов. – Є два варіанти розташування стадіону: у Міському саду та у парку Комсомольський. Однак у першу чергу будівництво стадіону у Міському саду. У 2000 році я був ініціатором будівництва «Білли» на цьому місці. Тоді відмовили, тому що це забере роботу у наших підприємців. Ми тоді ще дійшли до висновку, що споруда має вписуватись в архітектуру того місця, де її зводять. А ситуація з транспортом на цій ділянці не така страшна.
– Є висновок, у якому зазначено, що дерева, які ростуть на цій ділянці, можна пересадити. Що з ними буде?
– Дерева, які там посаджені, не дуже старі, їх можна пересадити. Залежить від того, яке дерево: якщо це можливо, перенесемо. У тій зоні достатньо місця, куди можна пересадити.

Забудовником стадіону на території Міського саду виступає клуб «Ворскла», директором якого є Олег Бабаєв. Це той самий пан Бабаєв, фракції якого закидають лобіювання інтересів «Білли». Тобто, мільйон гривень, отриманий від «Білли», допоможе бютівцю у будівництві стадіону у Міському саду. 

P.S. По місту блукає такий собі привід супермаркета з сокирою. Якщо йому в око впаде ласий шматочок землі, нехай навіть парк, стережіться: дерева підуть під зрубування. Бо після того, як фахівці «уточнять» статус земельної ділянки, їх уже ніхто не врятує.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх