Платять «від фонаря»: у Кременчуці 326 будинків досі не обладнані будинковими лічильниками тепла

2.11.2018, 10:30 Переглядів: 3 881

У мерії й не збираються найближчим часом встановлювати будинкові лічильники: нам відповіли, що це – клопіт самих споживачів, а в бюджеті нема грошей. У місті вже порушується закон про комерційний облік, бо термін обладнання тепловими лічильниками минув.

Уряд весь час повторює, що українці повинні платити за реально спожиті послуги; тарифи на опалення та гарячу воду у Кременчуці зростають. Проте у Кременчуці 326 будинків і досі не обладнані будинковими лічильниками тепла. Про це «ТелеграфЪ» дізнався з відповіді на інформаційний запит, отриманої від департаменту житлово-комунального господарства.

Так, ми запитали, скільки будинків обладнано (і не обладнано) лічильниками по абонентах КП «Теплоенерго» та по абонентах «Полтаваобленерго».


«На початок опалювального періоду 2018-2019 років стан оснащення вузлами комерційного обліку теплової енергії у м. Кременчуці становить:

  • 186 будинків обладнано приладами обліку тепла, потребують обладнання 26 будинків (КП «Теплоенерго»);
  • 596 будинків обладнано приладами обліку тепла, потребують обладнання 300 будинків (Кременчуцька філія ПАТ «Полтаваобленерго»)», - йдеться у відповіді департаменту ЖКГ.

Отже, трохи менше третини абонентів у Кременчуці платять «від фонаря», а точніше – від температури зовнішнього повітря, з урахуванням якої коригуватимуть оплату (тариф) теплопостачальні підприємства. Бо саме такий порядок передбачає Кабмін для тих, хто платить без лічильників. Такий порядок оплати – як «російська рулетка» - ніколи не знаєш, у який бік буде відхилення і скільки заплатиш у наступному місяці.

 

Також ми попросили надати інформацію, у які терміни будуть обладнані лічильниками тепла всі будинки у Кременчуці, бо, дійсно, це важливо – платити за реально спожите і розуміти, скільки ти споживаєш. Це перший крок до економії та усвідомлення того, що будинкам потрібне енергозбереження.

 

Департамент ЖКГ відповіді на питання про терміни не надав, проте надав розлоге пояснення, суть якого полягає в тому, що тепер мешканці будинків, яким «не перепали» безкоштовні лічильники в попередні роки, мусять встановити їх своїм коштом. Точніше, обов’язок встановити лічильники покладений на операторів мереж з подальшим відшкодуванням витрат споживачами. Бо так тепер передбачає Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».


 

 

За чинним законодавством – усе логічно: власники квартир є співвласниками будинку, тобто й теплового лічильника також. Тож і  мають самі подбати про облік. Але мешканці 326 будинків у Кременчуці фактично опинилися в дискримінаційних умовах, бо в попередні роки лічильники встановлювали і за рахунок бюджету, і за рахунок інвестпрограм теплопостачальних підприємств. У департаменті визнають, що Закон не забороняє встановлювати лічильники за рахунок бюджету, та кажуть – нема грошей.

 

«Рішенням Кременчуцької міської ради Полтавської області від 22.12.2016
затверджено міську Програму оснащення загальнобудинковими вузлами обліку теплової енергії житлових будинків в м. Кременчуці.

 

На жаль, у зв’язку з обмеженим фінансуванням у міському бюджеті, влаштувати вузли комерційного обліку споживання тепла одразу в усіх будинках немає можливості.

Основними проблемними питаннями щодо недостатнього рівня оснащеності будівель вузлами комерційного обліку є відсутність у підприємств достатнього обсягу коштів, необхідних для здійснення заходів із встановлення вузлів комерційного обліку», - цитуємо відповідь департаменту.

 

У департаменті також повідомили, що з метою стовідсоткового оснащення будівель вузлами комерційного обліку теплової енергії розробили проект Програми оптимізації та розвитку системи теплозабезпечення та гарячого водопостачання м. Кременчука на 2019-2021 роки. «Вказану програму можливо буде виконати за умови достатнього фінансування», - сказано в листі.

 

Отже, двічі за рік підвищивши тарифи на тепло комунальному підприємству «Теплоенерго» та ПАТ «Полтаваобленерго», міська влада навіть  не подбала про облік тепла. Нагадаємо, нові тарифи вступлять у дію з 17 листопада.



За Законом про комерційний облік, усі будинки мали бути обладнані приладами обліку тепла до 2.08.18 року (на обладнання давався рік з дня набуття чинності законом).




Термін уже минув, закон порушується. Кодекс України про адміністративні правопорушення (стаття 103) передбачає штраф на посадових осіб за порушення вимог комерційного обліку – від 1700 до 3400 гривень (100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Втім, хто ж складе адмінпротоколи на керівників «Теплоенерго» та «Полтаваобленерго»?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх