Велика «пасочка» на дитячому майданчику

12.07.2007, 17:07 Переглядів: 2 046
Мешканці вул. Московської обурені – на спортивній площадці між «хрущовками» огородили будівельний майданчик під багатоповерхівку. Вони буле впевнені, що депутати міськради прислухалися до їх скарг і не дозволили будівництво – у газеті про це читали..
Ніхто з міської влади так і не зміг поспілкуватися з обуреними мешканцями. Чекали – не дочекалися...

Прокинешся зранку, а поруч – багатоповерхівка 
Четвертого липня до редакції зателефонував читач – мешканець вул. Московської і повідомив, що дитячий майданчик будинку №21, поруч із дитячим садочком, оббивають парканом під будівництво багатоповерхівки. «Деякі мешканці настільки обурені, що власноруч намагаються розібрати те, що вже побудовано, переносять дошки, – казав пенсіонер. – Приїхала міліція і наводить порядок». Нікого, як виявилося згодом, правоохоронці не «забрали», але «безпорядки» з боку жінок та пенсіонерів припинили. О 20.00 мешканці сусідніх з будівництвом «хрущовок» об’явили зібрання. На ньому побував репортер «Телеграфа».

Обуренню немає меж...
– Ми у 2006 році збирали підписи й писали скаргу про недопущення будівництва багатоповерхівки, – розповідають журналісту найбільш активні жінки. – Ось вони (показують папери з підписами мешканців будинків 17, 19, 21 та 23). Ми передали їх через депутата Гриценка і він зачитав скаргу на сесії. Тоді, у березні 2006 року, міська рада не дозволила будівництво. А сьогодні зранку прокидаємось – а вони будують. Приїхали, як окупанти –За чотири години поставили огорожу, будку та навіть собаку прив’язали. І охорону озброєну... Ми ламали тут сьогодні огорожу, витягували дошки.
– Хто забудовник, ви знаєте?
- Так, – приватне підприємство «Енергосистема».
– Його представники проводили тут громадські збори?
– Нічого не проводили. Ми не можемо добитися, щоб хтось сюди прийшов. О пів на дев’яту ранку, коли всі люди пішли на роботу, вони привезли машину цих дров, дошок і швидко давай забивати. Я підходжу до хлопців і питаю документи на будівництво. Прораб показав... Показав туфту – він витягнув дві ксерокопії, ніким не підписаних. Я їх почитала уважно... «Слухайте, я таких тисячу можу надрукувати. Що ви мені мозки компостуєте?» Він – раз! – і замилився. Потім о 12.00 під’їхав начальник – посадив його у машину і повіз – бачить що тут почалося заворушення. Ми телефонуємо віце-меру Онищенку – він не приходить. Секретар каже – він на нараді. Сказали, що у 15.00 прийде. Депутату Сеню телефонуємо – кажуть, що теж зайнятий. Чекаємо – не можемо дочекатися. Ось зараз о 20.00 знову зібралися. Ну як можна добитися, щоб хтось прийшов та поговорив з народом? Вони ж повинні підписати з нами договір, що всі мешканці згодні з будівництвом, але ж ніхто не приходить!

«Всі підстави для будівництва є...»
Щоб дізнатися, на підставі чого ведеться будівництво, ми, перш за все, зателефонували до Державної інспекції архітектурного будівельного контролю. «Енергосистема» отримала дозвіл на будівництво у встановленому порядку, – каже начальник інспекції Олена Лазарєва. – 19 березня 2007 року було рішення сесії міськради про надання земельної ділянки для будівництва. Проект підписаний в управлінні архітектури, пройшов експертизу. Визначено підрядника». Також в інспекції нам повідомили, що на будмайданчику повинні вивісити всю інформацію стосовно того, хто відповідальний за будівництво, особи та контактні телефони. Коли верстався номер, то мешканці так і не побачили жодної вивіски. «ТелеграфЪ» намагався зв’язатися з ПП «Енергосистема» за телефоном, який дали в інспекції архітектурного контролю – марно. Приємний жіночий голос пояснив, що ми помилилися.

А як же права громадян?
Як відомо, згідно з чинним законодавством, при будівництві об’єктів необхідно врахувати думку громадян, що мешкають поруч. Чому дали дозвіл, не спитавши громаду, – не зрозуміло. «Якщо у дворах щось будують, то повинні зібрати людей і заспокоїти – розповісти що й до чого, спитатися думки мешканців, – каже керівник апарату міськради, депутат Валентин Стасюк. – У статті 5 Закону України «Про основи містобудування» сказано, що повинні враховуватись інтереси інших громадян, які знаходяться поруч з майбутнім будівництвом».

Коли верстався номер, мешканці повідомили, що зібрали підписи й направляють скарги, до міського голови, у прокуратуру, до Полтавської облдержадміністрації та «на Київ».



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх