Весь Крим у гаманці: як і за скільки можна відпочити цьогоріч на морі

26.06.2011, 11:01 Переглядів: 13 919
Із сонячного Криму повернулися перші відпускники.
Валентина Олексіївна 21 червня повернулася з Криму потягом

Із сонячного Криму повернулися перші відпускники. «ТелеграфЪ» поцікавився у кременчужан свіжими враженнями  та цінами на відпочинок. Ми також проаналізували варіанти відносно недорогого житла в місцевих туроператорів-підприємців, які розміщають людей по квартирах.

«Якщо їхатимете в Новий Світ, беріть обов’язково воду з собою»

- Ми відпочивали в Новому Світі, – розповідає Валентина Олексіївна. –  Погода чудова, море тепле! Місця там дуже красиві. Відпочили добре, сервіс хороший. Я їздила з дітьми та онуками, вони зараз ще там залишилися. Ми зняли котедж за 700 гривень на добу на трьох дорослих та двох дітей. Готували самі. Ринок там дорогий. Різниця в ціні за фрукти та овочі  5-6 гривень. М’ясо коштує так само, як і в нас. І якщо їхатимете в Новий Світ, беріть обов’язково воду з собою. Бо в нас маленька пляшечка води коштує 2 гривні, а там — 7.

Не така дорога Ялта, як її «малюють»

Сергій Черних на Ай-Петрі (фото з його особистого альбому «Вконтакте»)

Сергій Черних, відпочивав у Ялті  чотири дні:

 

- Добиралися поїздом до Сімферополя, далі тролейбусом до Ялти (2,5 години - 12 гривень). Автобусом швидше на дві години, але дорожче на 50 гривень. Наймали двомісний будиночок в Ялті в 100 метрах від Масандрівського пляжу - з меблями, невеличкою кухнею, холодильником, телевізором, душем, санвузлом.  Це коштувало 130 гривень на добу на двох. Є номери і дешевші, і дорожчі.

Ціни на пляжі і на набережній приблизно в півтора-два рази вищі за наші. Але якщо пройдешся пішки 5-10 хвилин углиб міста, або на ринок - ціни нічим не відрізняються від звичних.  

Канатна дорога на вершину Ай-Петрі коштує так само,  як і проїзд туди ж мікроавтобусом  - 50 гривень в один бік. На горі враження незабутні, хоча були і не перший раз. Краса, свіже повітря - настільки, що й словами не передати. До речі, там цілий рік, окрім зими, гриби ростуть. 

Дуже гарно в самій Ялті, на набережній. Сподобалося і в Лівадійському палаці. А от вода у морі ще трохи прохолодна була. 

За чотири дні на двох ми витратили трохи більше 2 тисяч гривень.

 

Коктебель: «У липні підвищать ціну, навіть удвічі»

Ніна Володимирівна з чоловіком зараз на відпочинку.  Тож із «Телеграфом» пані Ніна розмовляла прямо з пляжу: 

- Найкраще, що тут є ,– це море! Незважаючи на дощі, воно тепле. У Коктебелі ми не вперше. Місто будується, багато нових гарних будинків на узбережжі.

Спочатку ми зняли номер на двох за 225 гривень — з телевізором, душем, кондиціонером, але далеко від моря. Потім пошукали та знайшли дешевше житло ближче до моря, у районі аквапарку. Платимо 140 гривень на двох (70 за місце). Будиночок на 4 сім’ї, два душі, два туалети. Але ми приїхали, коли людей було ще мало. Зараз за ці номери господарі вже просять по 100 гривень з людини, а в липні, казали, суттєво підвищать ціну, навіть удвічі. 

Дуже багато місць, де можна поїсти – і кафе, і їдалень, на будь-який смак та гаманець. Хороше обслуговування, готують смачно. Ми особисто вподобали кафе «Рибка»  на набережній. Добре пообідати тут можна за 70-80 гривень на двох. Можна і дешевше, тарілка борщу коштує близько 6 гривень. Та ми дуже любимо рибу і беремо її. Вона тут смачна, але дорожча за інші страви. А ще у «Рибку» можна приносити із собою вино, яке продають тут же на розлив на набережній у фірмовому магазині вин «Коктебель».  Непогано і в кафе «Ложка» - ціни теж доступні. У кафе ми зазвичай ходимо в обід, вранці їмо бутерброди — суху ковбасу, каву та деякі продукти привезли з собою. На вечір купуємо піцу або те, що можна приготувати нашвидкуруч. 

Розраховуємо, що за тиждень на двох нам вистачить на все (включно з дорогою) 5 тисяч гривень. Це при тому, що ми собі особливо ні в чому не відмовляємо. Купуємо і пиво, і вино.

Рибаче: «Ніби на якомусь острові»

Марина Передня ділиться враженнями від відпочинку великою сім’єю: 

- Ми були у селищі Рибаче. Море, сонце. Відпочиваєш від міста — краса! Ніби на якомусь острові. Місця там дуже гарні, гори! Хоча трохи потрапили під дощик, і море було прохолодним. Їздили  сім’єю, нас було шестеро. Винайняли будиночок — дві кімнати. Коштувало це 40 гривень з однієї людини. Їсти готували самі, нашою великою родиною невигідно було харчуватися в кафе. Ціни на продукти,  у тому числі овочі та фрукти, практично такі самі, як і в Кременчуці. Пару разів ходили у кафе — нам на шістьох це обходилося гривень у 200. Їздили на екскурсію на водограй Джур-Джур, у дельфінарій. Екскурсії дуже дорогі від 200 до 300 гривень на людину. Але ми їздили самі маршруткою. За два тижні на шістьох ми витратили разом з дорогою близько 11 тисяч гривень, але особливо ні в чому собі  не відмовляли. 

Сімеїз: «Місць на пляжі вистачає всім»

Тетяна Василівна нещодавно повернулася з відпочинку разом із чоловіком:

- Ми ще в минулому році їздили до Сімеїзу, дуже сподобалося, поїхали й цього року. Особисто я їхала просто купатися й засмагати, але в Сімеїзі є на що подивитися: Гора Кішка, гора Діва. За горою аквапарк. Ми відпочивали 9 днів, дуже задоволені. 

Туди ми їхали потягом до Сімферополя, потім автобусом до Сімеїза, квитки на двох  від Сімферополя трохи більше 75 гривень. А назад уже добиралися маршруткою із Сімеїза прямо до Кременчука – дуже зручно возить наш туроператор, забирає прямо з квартири. 

Мені подобається у Сімеїзі: чистий пляж, там галька і видно гори. Місць на пляжі вистачає всім. Раніше я була в Судаку, там на пляжі лягти ніде, і це мені не сподобалося. Житло коштує по-різному, залежно від зручностей. Є кімнати на двох і по 100 гривень (тобто 50 гривень з людини), є 70-80 гривень з людини. Ми з чоловіком якраз платили 100 гривень за кімнату в приватному секторі в центрі Сімеїза. У кімнаті диван, стілець, телевізор. Туалет, душ, кухня – у дворі. До моря 15-20 хвилин, але ринок поряд. Ми, в основному, готували собі самі, тож це було для нас зручно. Якби жили ближче до моря, довелося б далі на ринок  вертатися. Овочі, фрукти коштують практично так само, як і в нас. А інші продукти трохи дорожчі. Наприклад, «Миргородська» вода в нас 4 гривні, а там і 5 і 6. Ковбаса трохи дорожча.

НА ЗАМІТКУ:

Найдорожчими місцями відпочинку залишаються Форос, Гурзуф та Місхор

Поспілкувавшись із місцевими туроператорами, ми з’ясували, почому нині економ-варіанти житла. А також поцікавилися цією ж інформацією на сайті www.more.ua. До речі, з власного досвіду: за допомогою цього сайту, де розміщуються і фото кімнат або номерів, у минулому сезоні ми підшукали недороге та доволі пристойне житло у Феодосії. Результати наших досліджень — на «ціновій» карті Криму. До речі, якщо порівняти з червнем минулого року, то ціни на оренду житла в Криму або не змінилися або подорожчали на 10-15 гривень за людину. Щоправда, як відзначають туроператори, ціни на «місце під сонцем» в липні підвищаться на 10-25 гривень.

На дитячому курорті в Євпаторії ціни на житло в липні зазвичай піднімаються вдвічі. Зараз же за 50 гривень за місце можна знайти кімнату в 20 хвилинах до моря.

Дешевшим є житло там, де його більше: в Алушті, Феодосії. Це стосується економ-варіантів у приватному секторі та окремих кімнат у квартирах. Проте в Алушті в липні житло теж значно дорожчає, інколи вдвічі. У Феодосії — на 10-15 гривень. 

Найдорожчими містами є Форос, Гурзуф та Місхор. У Форосі немає житла в приватному секторі, можна найняти квартиру або кімнату в квартирі. Тому якщо вже туди їхати, то вигідніше компанією чоловік 5-6, щоб винайняти 2-кімнатну квартиру гривень за 500. А їхати у Форос удвох дорогувато.

Ще не всі квитки «полетіли» на південь

Якщо ви не хочете півдоби трястись у хвості потяга, вдихаючи аромати туалету, то із придбанням квитка краще поквапитись. Адже хоча самі квитки поки що є, проте найкращі місця розбирають швидко. Хоча будуть і везунчики, які всього за 3-5 днів до відправлення поїзда зможуть придбати квитки на зручні місця. Це пов’язано із тим, що у разі, коли поїзд «переповнений», до нього чіплятимуть додаткові вагони.

- Із 16 червня  додались білоруські потяги, що через Кременчук їдуть на Сімферополь, - розповідає начальник вокзалу Олена Ольшанська. - Також по непарних числах курсує наш состав, тож  кожного дня є поїзд, що прямує до Сімферополя.  Усі потяги доповнені додатковими вагонами, як купейними, так і плацкартними. Попит на квитки вже є, цього року рано розпочались поїздки до моря,  вже у червні люди поїхали на відпочинок, адже цьому сприяють погодні умови. Проте не можу сказати, що спостерігається ажіотаж і немає місць у вагонах. Місця є,  можливо, не найкращі, однак ми будемо поступово додавати вагони. Рішення про це приймаємо за 3-5 діб  залежно від кількості проданих квитків, адже на кожне число свій пасажиропотік. 

«Білоруські» потяги для поїздок до моря зараз найвигідніші - вони і коштують трохи дешевше, і дістаються до Сімферополя швидше, за кременчуцький поїзд. Адже потяг «Кременчук-Сімферополь» робить «гак» і їде через Харків і Полтаву - це пов’язано із проведенням ремонтних робіт на коліях. Рухається  він десь на 40 хвилин довше ніж зазвичай і загалом дорога займає годин 16-ть.

Для поціновувачів перлини Чорного моря, окрім фірмового потягу «Чайка», сполученням «Одеса-Харків», у червні додатково до запустили поїзд№431 «Одеса-Харків». Дістати на нього квитки легше, ніж на «Чайку» - він не такий комфортабельний та швидкий, тож попит менший. 

Дістатись до південного узбережжя можна і маршрутками – кожного дня від залізничного вокзалу вони відправляються на Крим. Якщо пасажирів у рейс набереться багато, вам пощастить - будете їхати у великому автобусі. Якщо ж попутників у вас  небагато - доведеться розміщатись у «Mercedes Sprinter». Поки що такими перевезеннями займається лише одна фірма, з липня «підключиться» ще один перевізник.

Великі комфортабельні автобуси, що підбирають кременчуцьких пасажирів на автовокзалі, заїжджають до Кременчука щодня. Суттєва незручність — на ці рейси квитки відпускають лише за 2-3 години до приїзду автобуса. Тож якщо вільних місць не буде, ви просто залишитись «із носом». Аби уникнути прикрої ситуації, можна замовити квиток  ніби ви їдете із Києва. Такий квиток вам продадуть заздалегідь, однак і вартість його буде вища.

У «Гюнселі» нам повідомили, що вартість проїзду до Ялти у цьому випадку становитиме 250 грн, зробити замовлення можна у представництві фірми у Кременчуці, на автовокзалі. У «Автолюксі» пояснили, що таке замовлення потрібно  робити лише через сайт компанії, оплата через Інтернет. У результаті вартість переїзду Київ-Ялта виходить близько 270 грн.

У приватних тур-операторів, які возять автобусами до різних міст Криму, ціни практично такі ж самі, як у маршрутників. Щоправда, вони «завозять» до більшої кількості населених пунктів, але це й обійдеться дорожче. Так, прямий проїзд до Сімеїза, Місхора, Алупки, Фороса обійдеться у 220 гривень.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх