У Кременчуці чиновники «граються» з житлом освітян

10.12.2009, 09:49 Переглядів: 4 306
Вісім учительських сімей прожили у службових квартирах по декілька років. Та раптом виявилося, що житло їм виділялося із порушенням правил розподілу...
Фото: Дмитрий Бабец

Комісія з житлових питань винесла вердикт: чотирьом сім‘ям можна видати ордери, а ще чотири – мають звільнити житло. Проте згодом міський голова пообіцяв: жодного вчителя із займаної квартири не виселять. Та якщо чиновники по-різному читають закони, то чи зможуть учителі себе захистити?

Третього грудня біля будівлі відділу обліку та розподілу житлової площі, що на вулиці Шевченка, стояли знервовані вчителі. Їх викликали на засідання комісії з житлових питань. Головував віце-мер Микола Порицький. Питання було скандальним: чи залишаться вчителі у службових квартирах? Чи їм вкажуть на двері?

Свого часу Автозаводський райвиконком зробив широкий жест – виділив учителям вісім службових квартир. Люди жили там по кілька років, уклавши договори найму. Однак цього року районна влада поставила питання руба: або викупляйте квартири (за ринковою ціною), або забирайтеся. Мотивували це тим, що район тепер не курирує функції освіти (вони передані міськвиконкому). А квартири – це комунальна власність району, і, мовляв, нею слід розпоряджатися раціонально. Житло пропонувалося продати з аукціону, якщо його не викуплять учителі. Проект рішення, згідно з яким квартири мали продати, був підготовлений на сесію райради у червні цього року. Зрозуміло, що викуп був учителям не по кишені. Усе віщувало великий скандал. Та врешті депутати на чолі з Володимиром Коваленком, головою Автозаводської райради та виконкому, дружно передумали і проголосували за інше рішення. Спірне житло із комунальної власності району передали міськвиконкому (про це «ТелеграфЪ» писав у №27 від 2 липня).

У листопаді сесія міськради передала службові квартири управлінню освіти і зобов‘язала укласти нові договори з учителями про найм житла. Здавалося б, усе?

Однак скандальна ситуація знову спливла. Отже, третього грудня за вчительські квартири узялася комісія з житлових питань.  
Каменем спотикання став статус восьми вчительських квартир. Члени комісії зійшлися на тому, що, за законом, учителі не є тією категорією, якій надаються службові квартири.

Учительські сім‘ї, як учнів, по черзі викликали на комісію. Вердикт же її був такий: чотирьом сім‘ям надати житло і видати ордери, яких до цього не було. А чотирьом – запропонувати звільнити займане житло… З‘ясувалося, що дехто із вчителів формально має частку власності (наприклад, 11 квадратних метрів у батьківській квартирі). А за таких умов ордери на інше житло не дають, хоча реально власного кутка освітяни не мають.

Ігор Процько (головний спеціаліст управління освіти, відмінник освіти) його дружина-вчитель та їхній син – якраз серед тих, чиє право на житло не визнала комісія. Хоча живе сім‘я у цій квартирі уже вісім років. За іронією долі, термін оренди спливає саме під новий рік. І комісія пропонує звільнити житло. Ігор Процько вважає себе заручником ситуації і безграмотності чиновників.

– Куди мені зараз іти? До кого звертатися? Невже Автозаводський виконком (який виділяв квартири) – це інша держава?

– За законом, ми не маємо права давати службові квартири вчителям, – пояснив Микола Порицький, заступник міського голови. – Комісія приймає рішення, передасть його на виконком. Поки що живіть, вас ніхто не виселить. Намагатимемося щось придумати. Але рішення ми мусимо приймати за законом. Потім матеріали підуть на прокуратуру. Якщо ми не праві, нас виправлять.

Проте куди ж дивилися чиновники, коли квартири учителям виділялися як службові? На це Микола Порицький відповів: «Не знали». А Михайло П‘ятенко, керуючий справами Автозаводського виконкому додав, що його візи на документах нема.

Обіцянка міського голови

Проте вже у п‘ятницю міський голова Микола Глухов висловив точку зору, протилежну думці комісії. Він заявив, що учителів ніхто не виселить із квартир, котрі так і залишаться за ними в користуванні як СЛУЖБОВІ. Стоп. Складається враження, що ліва рука (віце-мер Микола Порицький) діє всупереч правій – тобто меру. Що ж наразі світить учителям? «ТелеграфЪ» спитав у юрвідділі виконкому, як саме планується закріпити за вчителями ті квартири, де вони живуть. Бо навіщо ж так нервувати та випробовувати людей?

Коментар

Інга КАПРАЛОВА, керівник юридичного відділу міськвиконкому:

– Рішення міської ради буде виконано повністю. Тобто квартири будуть закріплені за відділом освіти як службові, а з учителями укладуть відповідні угоди. Дійсно, відповідно до Положення про надання службових квартир (від 1988 року), учителі не відносяться до переліку тих, хто має право на службове житло. Положення закріплене урядовою Постановою. Але є ще Закон України «Про освіту». Стаття 55 про права педагогічних та науково-педагогічних працівників регламентує право на одержання службового житла. Так, між законом і постановою є суперечності, але закон має вищу юридичну силу.

– А як же рішення комісії, яке рекомендує чотирьом сім‘ям звільнити житло?

– Це громадська комісія з житлових питань. Такі комісії створюються при виконкомі відповідно до закону. Рішення комісії має рекомендаційний характер і не є обов‘язковим до виконання.

Р.S Наскільки комісія «громадська» – велике питання. Жодного вчителя, наприклад, у комісії не було. Натомість були працівники виконкому, керівник управляючої компанії «Добробит», а головував віце-мер…



 
Теги: права
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх