Фіброміома матки. Причину розвитку патологічного утворення

12.01.2024, 16:30 Переглядів: 930 Р

 

Лейоміома або фіброміома матки – новоутворення доброякісного характеру, яке формується у м’язових сполучних тканинах. Патологія не схильна до онкологічного переродження, однак все рівно доставляє жінці дискомфорт та потребує оперативного втручання.

Причину розвитку патологічного утворення

Лейоміома або фіброміома матки – новоутворення доброякісного характеру, яке формується у м’язових сполучних тканинах. Патологія не схильна до онкологічного переродження, однак все рівно доставляє жінці дискомфорт та потребує оперативного втручання. Вона формується при порушеннях росту та розподілу епітеліальних клітин.

Фіброміома матки найчастіше формується при впливі наступних факторів ризику:

  • вікові гормональні зміни, які відбуваються у організмі жінки після сорока років;
  • розвиток хронічних запальних процесів репродуктивної системи;
  • ведення малорухливого способу життя;
  • ведення нерегулярного статевого життя;
  • тривале використання внутрішньоматкової спіралі.

Також лейоміома може стати результатом прогресування інших хвороб репродуктивних органів, зокрема кісти, ендометріозу, пухлин тощо.

Симптоматичні прояви фіброміоми

Лейоміома матки дає про себе знати при збільшенні у розмірах, а на ранніх стадіях формування може розвиватись безсимптомно. Можна виокремити наступні симптоми хвороби:

  1. Збільшення рясності та інтенсивності менструальних кровотеч;
  2. Болісні відчуття та розпирання в області малого тазу;
  3. Часті позиви до випорожнення сечового міхура через тиск пухлини на орган;
  4. Поява болю під час статевої близькості;
  5. Розлади у роботі шлунково-кишкового тракту – закрепи, діарея, метеоризм тощо.

Варто записатись на огляд до гінеколога навіть при появі несуттєвих симптомів хвороби. Адже її виявлення на початковому етапі значно пришвидшить лікувальний процес.

Діагностика та лікування фіброміоми

Для виявлення патології проводять комплекс досліджень, що включає огляд у гінекологічному кріслі, УЗД органів малого тазу, гістероскопію. Після встановлення місця локалізації, стадії розвитку та розмірів пухлини призначають оперативне видалення фіброміоми. Воно проводиться лапароскопічним методом, що дозволяє через невеликі проколи на черевній стінці точково видалити міоматозні вузли та зберегти функціональність матки.


Лапароскопічне втручання дозволяє мінімізувати втрату крові, зменшити реабілітаційний період та уникнути формування на тілі післяопераційних шрамів або рубців. Проведення операції за сучасною технологією дає можливість позбутись від фіброміоми матки раз і назавжди, при цьому залишивши для жінки шанс на зачаття та виношування дитини, якщо вона ще планує материнство у майбутньому.


Застосування лапароскопії дозволяє виписати пацієнтку зі стаціонару вже на третій день після операції. Вона відновлюється вдома, однак має дотримуватись рекомендацій лікаря, в тому числі уникати фізичних навантажень, утримуватись від сексу, замінити купання в ванній душем та збалансовано харчуватись.


Джерело: сайт bilyak.com.ua.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх