Бандитський Кременчук

19.10.2006, 22:10 Переглядів: 2 407
Наш генпрокурор Олександр Медведько пишається тим, що цього року в Україні рівень злочинності знизився аж на 20 відсотків. Пан Медведько стверджує, що такого зменшення кримінальної активності наша держава ще не бачила за всі роки своєї незалежності. Як з’ясував „ТелеграфЪ”, в Кременчуці теж жити стало безпечніше – принаймні, про таке свідчить статистика місцевих правоохоронців..

Кременчуцькі правоохоронці розповідають, що в порівнянні з минулим роком рівень злочинності в місті знизився на ті ж 20 відсотків, що і по державі в цілому. Як каже начальник штабу Кременчуцького міського управління УМВС Володимир Печериця, на це є декілька причин. По-перше, криміногенна ситуація в нашому місті контрольована. По-друге, відбулася декриміналізація деяких статей кримінального кодексу. Наприклад, за крадіжку, збитки від якої складають менше 525 гривень, вже не судять – можна відробитися тільки переляком і штрафом. „Всі декриміналізовані статті, а їх всього три, стосувалися виключно нетяжких злочинів, - пояснює пан Печериця. - Це така політика нашого Міністерства внутрішніх справ і Президента^ міліція має сконцентрувати свою увагу на розкритті тяжких злочинів”.

„Квартирні крадії пішли розумні”
Квартири завжди були ласим шматочком для злодіїв, а для місцевих любителів нагріти руки на чужому майні і поготів – Кременчук місто далеко не зубожіле. Квартирний злодій - це, мабуть, одна з найдревніших „професій”. Як тільки було винайдено житло, так би мовити, прогресивна частина людства винайшла, як його „бомбити”. Проблема полягає в тому, що з року в рік злочинці стають все більш винахідливими. „Зараз крадіії пішли розумні, – каже начальник Кременчуцької міліції Василь Овчаренко. – Професійні злодії беруть тільки гроші, на крайній випадок, золото і не залишають відбитки пальців. Тому такі злочини розкрити дуже важко.” Розмірковують квартирні крадії дуже просто: навіщо брати техніку чи коштовності, коли на цьому так легко „погоріти”. Краще брати грошима – навряд чи господарі квартир переписують номери купюр, які зберігають удома. Тож шукайте вітра в полі.
Володимир Печериця каже, що в основному квартирні крадіжки скоюють три типи злочинців. По-перше, це наркотично залежні люди, які ладні зробити будь-що, аби дістати грошей на „дозу”. По-друге, це злодії-„різноробочі”. Вони промишляють тим, що під руку попадеться, тобто не мають певного профілю. Ці дві групи найчастіше правоохоронцям і трапляються – їх, як то кажуть, жадоба губить. А от профі, які спеціалізуються тільки на квартиних крадіжках і підходять до своєї справи професійно, і є головним болем для правоохоронців. „Середній вік таких злочинців – біля 30 років, - каже пан Печериця. - Воно й очевидно. На такі види злочинів, як квартирна крадіжка, йдуть молодики – тут стає у пригоді здатність швидко бігати. А ще для квартирних крадіжок важливий план дій, складна організація процесу. Тому підлітки на такий вид злочинів не йдуть, вони, як правило, промишляють більш „легкими” злочинами”.
„Профі” планують „діло” заздалегідь. Вони ретельно вибирають квартиру чи дім – район міста тут значення не має. Видати вас можуть гарні пластикові вікна чи броновані двері, які вказують на те, що господарі -  люди заможні. Один з найбільш розповсюджених способів потрапити в чужу квартиру – це віджим пластикового вікна. „Якщо ви мешкаєте на другому-першому поверсі, злочинець елементарно до нього добереться, - каже Володимир Печериця.  А пластикове вікно відчиняється набагато легше, ніж звичайне дерев’яне», - запевняє він. Злочинці, як раніше, зламують двері, але діють при цьому сучасними методами і вдосконаленими інструментами.  Наприклад, можуть вприснути в замок кислоту, що роз»їсть його всередені. Пан Печериця каже, що крадіям навіть собаки не стають на перешкоді – їх, як правило, отруюють. „Нещодавно в нас був такий випадок, - розповідає він. -  Пограбували власника приватного будинку. Подвір’я охороняла молода, агресивна неприв’язана вівчарка. Та коли господар повернувся, собака була у вольєрі. Якось же вони її туди заманили...”
А ще крадії добрі психологи. І заховані у холодильнику, шафці або в білизні гроші легко знаходять.
Єдине, що радує,-це те, що рівень злочинності в цій сфері знизився вдвічі у порівнянні з минулим роком. Правоохоронці пояснюють це тим, що їм вдалося затримати декілька злочинних угруповань, які спеціалізувалися саме на квартирних крадіжках. Тим не менше, розслаблятися не варто. „Якщо ви переймаєтеся через своє майно, то квартиру краще охороняти, - каже Василь Овчаренко. -  Для цього існує держслужба охорони. Її послуги коштують 50-70 гривень на місяць. Але за ці гроші служба наглядатиме за квартирою цілодобо. Вона реагує оперативно на кожне спрацювання сигналізації, одразу виїжджає на місце злочину і навіть затримує крадіїв по гарячих слідах. А міліція реагує на виклик. Але якщо ви були на відпочинку і крадіжку виявили тільки після повернення, то про яку оперативність може йти мова?”

Вбивати і грабувати стали менше
Володимир Печериця каже, що порівняно з минулим роком, в нашому місті вбивств стало менше. В 2005 році з січня по вересень на терені міста було скоєно 12 вбивст, нерозкритим лишилось одне. В 2006 році – чотири. Розкрито всі. „Цього року нам пощастило –  не було жодного замовного вбивства, - розповідає начальник штабу. - Всі вбивства скоювалися, як правило, на побутовому грунті і в стані алкогольного сп’яніння. Два з них були скоєні не в місті, а в найближчих районах – кременчуцький гарнізон міліції працює над розкриттям злочинів і там”. Та найбільший резонанс викликала історія із збитим велосипедистом. Автівка збила людину, і водій, аби приховати свій злочин, завіз труп до іншого місця. «Нам повідомили, що на дорозі знайшли частину людської ноги – стопу, - розповідає Володимир Печериця. - Поблизу були уламки велосипеда та плями крові. Після ретельного обстеження місцевості наші працівники знайшли мобільний телефон. Завдяки йому встановили особу загиблого. Потім за допомогою таксистів ми вийшли на того, хто знав злочинця. В Козельщанському районі двома ескаваторами відкопали труп. Але людина, яка скоїла злочин, виїхала за територію України»
Грабувати теж стали менше, натомість відсоток розкриття таких справ значно збільшився.  „Відбирають в основному мобілки, гаманці, сумочки і ланцюжки, - розповідає Володими Печериця про „класику жанру”. -  І жертвами найчастіше стають молоді дівчата – вони ж не здатні чинити опір. В основному на грабунки йде молодь. Це студенти, більшість з яких складають наркотичнозалежні”.

Згвалтування і хуліганство – статті складнодоказові
Три згвалтування було зареєстровано минулого року, два-в нинішньому. На перший погляд, цифра незначна. Насправді число згвалтувань по місту може бути більшим,  просто не кожна жертва звертається до правоохоронних органів. У справі згвалтувань є і інший бік медалі. Як каже Володимир Печериця, є такі дівчата, які навмисно подають заяви, щоб помститися певному чоловікові чи стягти з нього кругленьку суму.
Згвалтування правоохоронці відносять до складнодоказових статей. До них також через декриміналізацію певних статей приєдналося і хуліганство. „Ось, наприклад, візьмемо крушителів лайтбоксів, - пояснює начальник штабу. - Сума збитків через пошкодження одного лайтбоксу є незначною для того, щоб порушити кримінальну справу. Щоб це зробити,  в ідеалі потрібно довести, що цей хуліган розбив не один лайтбокс, а декілька – тоді сума „накапає”. Але це довести нереально”.

Шахраї були, є і будуть
Випадки шахрайства в місті дещо почастішали. Щодо схем, то з плином часу вони мало змінюються. Як правило, жертвами шахрайства стають пенсіонери та діти. І перших, і других легко обдурити. Стареньких грабують прямо в квартирах, представляючись співробітниками собезів чи ЖЕДів. У малечі часто видурюють мобільні телефони, велосипеди тощо. „Шахраї – надзвичайно тонкі психологи, - каже Володимир Печориця. - Вони легко визначають потенціальну жертву, а там уже діють за обставинами – схема кожного разу залежить від жертви”.  Але …

Іномарки не в моді
„Цього року в нас було 11 випадків незаконного заволодіння транспортними засобами. П’ять з них не розкрито, - розповідає начальник штабу. – Іномаркам щастило – „потрапляли” не нові вітчизняні авто”. В основному автівки уганяли, щоб покататися або для того, щоб звести рахунки з власником машини. Але було й таке, що заради іномарки розстріляли людину. «Два хлопці, одному з яких не було навіть 18 років, спланували угін автомобіля, - розповідає пан Печериця. - Вони найняли таксі, яке їм сподобалось, і поїхали до сільської місцевості. Хлопець, що сидів позаду таксиста, з обрізу вистрелив йому в спину. Поранений чоловік з’їхав у кювет, там хлопці його добили і закидали снігом. У цей час автомобіль, що проїжав по трасі, побачивши, що машина з»їхала в кювет, зупинився аби допомогти. Хлопці злякались і втекли. А чоловік знайшов труп у наметі і викликав міліцію. Злочинців, що ховались у покинутих будинках, ловили за допомогою вертольоту».

Зброя і наркотики
Цього року правоохоронці вже встигли вилучиит 61 одиницю зброї. Це на сім більше, ніж за аналогічний період минулого року. В основному це були обрізи, ножі, кастети і біти, пістолети, гранати і вибухові речовини, патрони тощо. Відвертої торгівлі зброєю, за словами Володимира Печериці, в нашому місті не зареєстровано.
Дещо почастішали злочини, пов’язані з обігом наркотиків. Цього року їх було 717, половина з них – це збут наркотичних речовин. З тяжкими синтетичними наркотиками ніхто правоохоронцям не потрапляв у руки – в основному продають маріхуану і так зване варево. Пальма першості у цій сфері – у громадян ромської національності.

Дітьми і органами в Кремнчуці не торгують
Все-таки проституція – це найдревніша професія, значно древніша за квартирних крадіїв. У Кременчука з дівчатами легкої поведінки „все в порядку” – нікуди вони не поділися. У міліції на обліку стоїть 237 повії. В основному це жінки від 18 і до 25 років, максимум – до 30 – доки клієнта можна взяти „товарним виглядом”.  Неповнолітні правоохоронцям трапляються, але рідше.
Місцеві „нічні метелики” поділяються на чотири групи. Перша – це так звані трасовички. За міліцейською статистикою, таких у нас близько 20. Вони, як правило, наркоманки. Друга група, за словами правоохоронців, спеціалізується на банях, готелях, ресторанах і нічних клубах. Про „працевлаштування” в цих закладах дівчата домовляються безпосередньо з господарями. Третя категорія  - це дуже дорогі дівчата, так звані валютні. За свої послуги вони беруть від 150 доларів за годину. Четвертий різновид „метеликів” працює самостійно на свій старх і ризик.
На левову частку дівчат правоохоронці вийшли нехитрим, але ефективним способом. Вони телефонували по оголошеннях на кшталт „шукаю роботу з високою зарплатнею” і натрапляли як на самих дівчат, так і на так званих диспетчерів. Дуже поширений у нас «банний бізнес». Бо саме банщики, як правило, займаються звідництвом. «У них є база дівчат, яким вони телефонують, якщо клієнти хочуть «гарно відпочити», - каже працівниця міського управління міліції. - За це дівчата платять банщику. Але якось, наприклад, дівчина поскаржилась знайомому на те, що банщик викликав її одну, а  клієнтів було забагато. Так ми дізнались про одне із місць звідництва».
Цього року правоохоронці виявили близька 200 проституток. Деякі з дівчат потрапили в цей „бізнес” не за власним бажанням. Схема та сама – вивіз дівчат за кордон під приводом роботи. Нещодавно наші правоохоронці вийшли на жінку-сутенерку, що переправляла дівчат на заробітки. Так, через неї до Ізраїлю потрапили дві дівчини. За них жінка отримала 18 тисяч доларів. «Вони жили у місцевому публічному домі. Там працює до 18 дівчат, кожна з яких має за день десь 6-7 клієнтів. Одна з дівчат завагітніла, і її повезли до лікаря. Вона все йому розповіла, і він зв»язався із правоохоронцями», -  розповідає працівник міського управління міліції. 
На щастя, торгівлі дітьми і продажу людей на органи цього року не зареєстровано.

Мовою цифр (за період січень-вересень):
* Кількість злочинів, скоєних в громадських місцях, знизилась майже вдвічі.
* Злочини, скоєні неповнолітніми: 113-минулого року, 87-нинішнього. В основному, це діти неблагополучних сімей.
* Цього року „за старе” взялися 424 злочинці. Минулого року рецидівістів було 466.
* У стані алкогольного сп'яніння цього року було скоєно 75 злочинів. Це на чотири більше, ніж минулого.
* Цього року правоохоронці виявили 12 фактів хабарництва. Найчастіше „беруть” в органах місцевого самоврядування.
* Випадки нанесення тяжких тілесних ушкоджень, порівняно з минулим роком, почастішали. Того року їх було 15, нинішнього – 21.Половина з них – зі смертельними наслідками. Два досі не розкрито.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх