Депутат-радикал вимагає декомунізувати Почесних громадян Кременчука, юруправління проти (доповнено)

9.09.2016, 09:17 Переглядів: 3 198

Депутат-радикал вимагає декомунізувати Почесних громадян Кременчука, юруправління проти

Депутат Валентин Курченко-Гай подав проект рішення про позбавлення звань Почесних громадян Кременчука Семена Бутиріна та Івана Січного

На сесію Кременчуцької міськради, яка відбудеться 30 вересня, поданий проект про скасування двох рішень сесій міськради часів СРСР. Йдеться про рішення від 29 вересня 1967 року щодо присвоєння звання Почесний громадянин Кременчука більшовику Семену Бутиріну та аналогічного рішення від 24 серпня 1971 року, яким почесне звання присвоєне Івану Січному. Автор проекту рішення — депутат Валентин Курченко-Гай (РПЛ).

 

Депутат-радикал вимагає декомунізувати Почесних громадян Кременчука, юруправління проти

 


"В України триває процес декомунізації. Втілення її життя означає, що Україна нарешті безповоротно пориває з болючим радянським тоталітарним минулим. Триває цей процес й у місті Кременчуці. В ході декомунізації перейменовано десятки вулиць, прибрано написи, знесено ідола на пам’ять кровожера-терориста В.І. Леніна. Водночас, треба зауважити, не вся робота ще виконана. Свого часу звання «Почесного громадянина Кременчука» було надано відомим антиукраїнським діячам Бутиріну Семену Андрійовичу та Січному Іван Микитовичу. Останній отримав звання «Почесного громадянина міста Кременчука» за активну участь у встановленні московської влади в Кременчуці та організацію так званої «робітничо-селянської міліції», а по суті - банди мародерів та вбивць. Обидві ці особи безумовно підпадають під декомунізацію, про що свідчіть зокрема перейменування вул. Бутиріна в м. Кременчуці”, - зазначено в пояснювальній записці до проекту рішення. 
 

 

Втім, начальник юридичного управління виконкому Валерій Мірошниченко вважає, що проект рішення не відповідає Регламенту міськради — про це він написав у зауваженнях до проекту рішення.

 

Депутат-радикал вимагає декомунізувати Почесних громадян Кременчука, юруправління проти

 

“Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” не містить вимог та зобов'язань щодо скасування рішень про присвоєння звання “Почесний громадянин міста”. Відсутні обгрунтовані пояснення щодо доцільності прийняття даного рішення. Суперечить п.5 ч.8 ст. 26 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”.
 

 

Втім, Закон про декомунізацію, на який нібито посилається пан Мірошниченко, містить визначення терміну “символіка комуністичного тоталітарного режиму”, серед яких і і такий пункт:

 

ґ) зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів. 

 

А інформація про Почесних громадян-більшовиків якраз і може бути віднесена до вищезгаданих написів — тобто символіки тоталітарногого режиму.

 

Богдан Короленко, начальник відділу регіональних особливостей та політики національних меншин Українського інституту національної пам’яті, каже, що Почесні громадяни не підпадають під дію законів про декомунізацію. Втім, якщо ці особи отримали звання за заслуги у встановленнні радянської влади, їхні імена не повинні бути популяризовані.

 

- Закон поширюється на об'єкти топоніміки, назви підприємств і так далі - все те, що сказано в статті 1 Закон4у про декомунізацію. Почесні громадяни - це виключно компеитенція міської ради, вона може вилучати тих чи інших осіб з тих чи інших міркувань. Закон на це ніяк не впливає. Інша річ, коли ім'ям Почесного громадянина названа вулиця, а ця особа підпадає під дію Закону про декомунізацію - тоді треба перейменувати вулицю. Проте Закон не поширюється на статус громадянина - Почесний він чи не Почесний. В Законі не сказано, що символікою тоталітарного режиму є знання Почесний громадянин. Мова лише про об'єкти топоніміки.

 

- Але портрети цих Почесних висять у виконкомі, з написами.

 

- Зображення - так, написи - звичайно, це потрібно прибраьти, на написи поширюється дія Закону. Але десь в реєстрах цей Почесний може бути - так, як у бібліотеці є повне зібрання творів Сталіна чи Леніна.

 

Наразі ж офіційний сайт Кременчуцької міської ради популяризує імена компартійних діячів - Почесних громадян, що суперечить закону про декомунізацію.

 

Депутат-радикал вимагає декомунізувати Почесних громадян Кременчука, юруправління проти

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх