Що нового у призначенні субсидій

10.10.2016, 09:09 Переглядів: 11 518

Що нового у призначенні субсидій

Незадовго до початку опалювального сезону 2016–2017, коли зростає кількість призначених субсидій, уряд ввів чергові зміни до порядку їх призначення. Поліпшили життя пенсіонерам, а студентам, які не отримують стипендії – навпаки, погіршили: фактично йдеться про подвійне врахування доходів їхніх батьків. Про нововведення, а також про інші важливі моменти призначення субсидій, які турбують наших читачів – у нашому матеріалі.

Що змінилося у Порядку призначення субсидій?

 

У вересні уряд Постановою № 635 від 8.09.16 року вніс зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій на житлово-комунальні послуги. Таким чином поліпшили умови для нових пенсіонерів (тих, хто виходить на пенсію в поточному році). Уряд відреагував на численні звернення пенсіонерів, які виходять на пенсію та втрачають інші доходи, зазначає прес-служба Кабміну та звертає увагу на основні нововведення:

 

– Пенсіонерам, які перестали працювати у цьому році і не мають інших доходів, крім пенсії, при розрахунку розміру субсидії не враховується дохід за весь минулий рік, а береться до уваги лише розмір щомісячної пенсії.

 

– Усім непрацюючим пенсіонерам, які звернуться за призначенням житлових субсидій з вересня цього року, субсидія буде призначена за новими правилами – виходячи лише з розміру щомісячної пенсії, а не сукупного доходу за весь 2015 рік.

 

– Але чи може бути перерахована субсидія за новими правилами пенсіонеру, який вийшов на пенсію в цьому році, якщо вона вже призначена раніше, за старими правилами? І що для цього потрібно?

 

– Може. За умови, що пенсіонер подасть заяву на припинення діючої субсидії і за новою подасть заяву і декларацію, – роз’яснила Наталя Герасименко, заступник начальника управління соціального захисту населення Крюківського району.

 

Надалі ми поставили їй, як фахівцю управління соцзахисту, ще кілька питань стосовно нововведень.

 

– Прокоментуйте, будь ласка, інші зміни до Постанови 835. Наприклад, є зміни щодо врахування у 2016 році доходів, отриманих дітьми, і «планкою» служить вік – до 14 років.

 

– Якщо станом на 01.01.2015 року особі не виповнилося 14 років, то доходи за 2015 рік (при призначенні родині субсидії в 2016 році) такій особі враховуватися не будуть (навіть якщо вони були). Але якщо дитині на 01.01.2015 року виповнилося 14 років, і при цьому у неї були доходи в 2015 році, вони беруться для розрахунку субсидії.

 

– Наскільки ми зрозуміли з тексту Постанови (а це зміни для осіб, які досягли 18 років), тепер студентам, які не отримували стипендію, нараховуватиметься «умовний дохід» – один прожитковий мінімум, а не реальний дохід (навіть якщо він нульовий, і студента забезпечують батьки)?

 

– Якщо станом на 01.01.2015 року особі виповнилося 18 років, і вона була студентом денної форми навчання, не отримувала стипендію, то доходи за 2015 рік такому студенту будуть враховуватися в розмірі одного прожиткового мінімуму станом на 31.12.

 

– Поясніть нововведення щодо електронного цифрового підпису. Тобто тепер через сайт Мінсоцполітики не можна надіслати заяву на призначення субсидії без ЕЦП?

 

– Заява без ЕЦП може бути прийнята, але буде розглянута за умови, що заявник звернеться в управління соцзахисту протягом місяця з дня подачі такої заяви та підпише її. В іншому випадку в призначенні субсидії буде відмовлено.

 

– Доповнення в Постанові дали право «особі, яка не згодна з розрахунком субсидії», звертатися до органів соцзахисту та оскаржувати цей розрахунок. Чи стосується це тих людей, яким врахували «умовний дохід» – два прожиткові мінімуми? Чи зможуть вони надавати документи про те, що не отримували таких доходів, і просити перерахувати субсидію?

 

– Ні, пункт про «особу, яка не згодна з розрахунком субсидії», стосується тих випадків, коли в дохід випадково взята сума, яка за законодавством не враховується. Наприклад, за даними податкової, взята сума заробітної плати з урахуванням виплачених аліментів, оскільки бухгалтер при здачі звітності цього не відобразив. Якщо заявник надасть довідку, яка підтверджує, що він платив аліменти, ці суми будуть виключені з розрахунку доходу.

 

Відповідаємо на запитання читачів

Що нового у призначенні субсидій Наталя Герасименко, заступник начальника управління праці та соцзахисту населення Крюківського району, також надала відповіді на актуальні запитання читачів «Телеграфа».

 

– Субсидія розраховується двічі на рік, на опалювальний та літній період. У літній період відбувається підвищення цін на електрику і газ, було б логічно, аби субсидія з кожним підвищенням теж перераховувалася.

 

– Субсидія і так перераховується в автоматичному режимі на опалювальний (не опалювальний) період та при кожному подорожчанні послуг. Обов’язкова частка платежу (те, що має платити людина) розраховується на період призначення субсидії, вона незмінна – до призначення субсидії на новий період (це буде у травні 2017 року), а розмір субсидії змінюється в бік збільшення з кожним подорожчанням комунальних послуг.

 

– Де подивитися обов’язкову частку платежу, чому її немає в SMS (управління соцзахисту розсилають SMS про призначення субсидій)?

 

– SMS- повідомлення служить для оперативного інформування заявника про те, що його документи оброблені. Щоб подивитися обов’язкову частку платежу, треба отримати в управлінні соцзахисту офіційне повідомлення про призначення субсидії, їх розносять і по домівках, але якщо людина на роботі, її могли просто не застати вдома. У цьому повідомленні вказана обов’язкова частка платежу. Але зверніть увагу: і обов’язкова частка платежу, і субсидія розраховані на соціальні норми послуг, які визначені постановою КМУ 409 від 06.08.2014, та вказуються в повідомленні про призначення субсидії. А все, що вище норми, споживач мусить оплатити самостійно, і це буде плюс до вашого обов’язкового платежу.

 

– Чому платіжка приходить без обов’язкової суми платежу? Причому у ній вказана переплата по електроенергії. Чи це буває, якщо не вибираєш норму?

 

– Обов’язкова частка платежу передбачена для розрахунку субсидії на соціальну норму послуги. Дане повідомлення видається заявнику управлінням соцзахисту, а платіжка формується комунальними підприємствами, у яких відсутня інформація про обов’язкову частку платежу. Підприємства володіють інформацією про суму нарахованої субсидії, яка вказується в платіжках в окремій колонці. У разі якщо сім’я не вибирає соціальну норму якоїсь послуги, суми призначеної і не використаної субсидії акумулюються на рахунку одержувача, і в платіжці проставляється сума переплати, яка в подальшому використовується для оплати за цю послугу. Тобто за рахунок невикористаної субсидії ви можете економити власні гроші.

 

– «Якщо відмовили в отриманні субсидії – коли можна вдруге подавати на субсидію? І хто може подати – лише власник квартири чи будь-хто прописаний? (Просив субсидію в червні: відмовили. Брали до уваги зарплату за 2015 рік, але в 2016 дохід змінився в менший бік, чи означає це, що для того, аби просити субсидію заново, треба подавати документи в січні 2017)?» – запитує читач.

 

– Документи на субсидію може подавати будь-хто із зареєстрованих членів сім’ї. А розраховується вона, виходячи з кількості зареєстрованих, які фактично проживають. Факт не проживання може підтверджуватися офіційною довідкою, актом житлово-експлуатаційного підприємства, актом управління соцзахисту. У такому випадку рішення про призначення (не призначення) субсидії приймається комісією, створеною при міськвиконкомі.

 

Для розрахунку субсидії в 2016 році беруться доходи всіх зареєстрованих членів сім’ї за 2015 рік. Якщо при розрахунку виходить, що обов’язкова частка платежу перевищує суму нарахувань за комунальні послуги на соціальну норму, субсидія призначається в «0» розмірі. Але при підвищенні тарифів і з початком опалювального періоду розмір субсидії перераховується автоматично, без звернення заявника.

 

Доходи за 2016 рік братимуться при розрахунку субсидії у 2017 році.

 

– «Якщо у квартирі ніхто не був прописаний до жовтня, але в жовтні я прописалася, чи зможу я вже в жовтні претендувати на субсидію, чи треба чекати до листопада?»

 

– Для призначення субсидії, згідно п. 7 Положення про призначення субсидій, враховується кількість зареєстрованих на початок місяця, тобто на 1 число кожного місяця. У даному конкретному випадку необхідно звернутися за субсидією в листопаді.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх