Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

20.12.2014, 14:00 Переглядів: 7 596

Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

Їжа для кременчужан

По Кременчуку вдарила криза – зупиняються підприємства, скорочують їх працівників. Водночас у сільському господарстві Кременчуцького району ситуація поки стабільніша, масового закриття чи розорення фермерських господарств не спостерігається. «Криза – не криза, а сільське господарство працювало, працює і далі працюватиме!» – зазначив Олександр Тютюнник, заступник голови Кременчуцької райдержадміністрації з питань агропромислового комплексу. «ТелеграфЪ» звернувся до посадовця за коментарями – нас цікавило, які харчі виробляють у районі, якої вони якості, та чи може сільське господарство стати джерелом утворення нових робочих місць для людей, які залишилися без роботи в місті?

 

Ось що відповів Олександр Тютюнник:

 Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

– Олександре Івановичу, як економічна криза позначилась на сільському господарстві району?

 

– Та ну як? Працюють люди, врожай зібрали. На нас криза позначиться, якщо дуже впаде купівельна спроможність кременчужан, якщо їм нічим буде платити за товар. Тоді і фермерам стане недобре. А поки працюють люди. А тих, хто експортує зерно, менше зачепило.

 

– Яка галузь у районі приносить найбільше коштів – тваринництво, вирощування зернових та технічних культур, овочі та фрукти?

 

– Звісно, що зернові та технічні культури. Кременчуцький район бере участь у формування експортного потенціалу країни. Україна – експортер технічних культур. Я якось натрапив на цифру, що в нас соняшника вирощують у 9 разів більше, ніж ми його вживаємо.

 

– Які технічні культури, що вирощуються в районі, найрентабельніші?

 

– Ну, це, звісно, кукурудза, соняшник, соя. Але це теж непроста справа, ризиковано класти «усі яйця в один кошик». Адже Полтавська область вважається зоною ризикованого землеробства, ми дуже залежимо від погодних умов. Наприклад, цього року у серпні-вересні була спека, тож кукурудза та соя вигоріли. От вклала людина всі гроші у вирощування сої, а та згоріла. Важко буде. Знаю я такі випадки. Тут у вигіднішому становищі будуть ті господарства, які працюють одразу за кількома напрямами, так зручніше мінімізувати втрати на якомусь одному напрямі.

 

– А зернові як вродили?

 

– Знову-таки вплинула серпнева спека. Ми зібрали 56 тисяч тонн зернових, а були роки, коли збирали по 105 тисяч.

 

– Які культури виробники експортують?

 

– Це зерно, соняшник, соя, кукурудза.

 

– Сільгоспвиробники району постачають овочеву, молочну та м’ясну продукцію до Кременчука?

 

– Звісно, що так. Через те, що в районі розташовані два досить великих міста – Кременчук та Комсомольськ – у нас непогано розвинута галузь виробництва продовольчих товарів для міста. Олія знаменита виробляється у ФГ «Садки», вони й призерами на конкурсах неодноразово були. Картоплю вирощує «Атланта». Молоді продуктивні сади заклали «Іскра» та «Майбородівське». У нас і фермери є такі, що конкуренції із супермаркетами не бояться. Наприклад, фермер з Гориславців Самойленко має свій магазин на оптовій базі на Московській, молоко там продає, сир, сметану, м’ясо. Так у нього вже своя клієнтура є, наразі там поруч супермаркет відкрили, і нічого, не поменшало покупців. Або, наприклад, добре вам відома птахофабрика «Росія». Так вони цього року 82 мільйони яєць реалізували!

 

– Чому у кременчуцьких супермаркетах ми часто бачимо замість кременчуцьких товарів овочі та фрукти, завезені з інших регіонів?

 

– Ну, це вже маркетингова політика гіпермаркетів, ми туди втручатися не можемо. Хоча фермери переговори ведуть. У «Фоззі», наприклад, реалізують річкову рибу, виловлену у Кременчуцькому морі, зі ставків теж беруть.

 

– Скільки осіб працює у фермерських господарствах району?

 

– 1138 активно працюючих осіб.

 

– Чи може сільськогосподарська галузь району стати базою для створення нових робочих місць для безробітних городян?

 

– На сьогоднішній день у сільському господарстві району вже сформована структура, та й у фермерів працюють здебільшого члени родини, найманих працівників там одиниці. Тож не думаю, що сільськогосподарська галузь може стати базою для створення такої кількості робочих місць, як це потрібно – адже з одного лише сталеливарного до двох тисяч скорочують.

 Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

1983 одиниць великої рогатої худоби

 

Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

11982 свині

 

Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

425410 курей

 

Вони працюють на Кременчук

 

Як з’ясував «ТелеграфЪ», у Кременчуцькому районі діє чимало досить успішних, більше того, креативних приватних фермерських господарств. Продукцію цих господарств кременчужани купують на міських ринках, на оптовій базі, розташованій на вулиці Московській, а також у деяких супермаркетах та фірмових магазинах. Тож саме час дізнатися, що то за господарства, чию продукцію ми їмо.


36000 гектарів землі обробляється у Кременчуцькому районі для вирощування сільсько­­-го­сподарської продукції (без урахування присадибних ділянок).

1138 робітників працює на сільгосп­підприємствах та фермерських господарствах Кременчуцького району
15000 працездатних мешканців району працюють на власних присадибних ділянках
41000 осіб живуть у Кременчуцькому районі

 

Фермерське господарство «Садки»

Кременчуцькі фермери працюють попри кризу
ФГ «Садки» працює з 1992 року – виготовляє і постачає на ринки Кременчука соняшникову олію. Вона реалізується під торговою маркою «Деївська». Двічі – у 2011 та у 2014 – ТМ «Деївська» ставала переможцем на Всеукраїнському конкурсі «100 найкращих товарів України». У 2011-му – в номінації «олія соняшникова нерафінована», а у поточному, 2014-му – в номінації «олія соняшникова нерафінована виморожена».


ФГ «Садки» має на міських ринках стаціонарні торгові точки: на Раківці, на «Крюків’янці», Центральному ринку, Ново-іванівському ринку та на оптовій базі на вул. Московській.


Крім олії, господарство виготовляє паливні брикети Nestro (торгова марка «Зелений Шлях»). Брикети виготовляють з відходів виробництва олії – з лушпиння соняшнику. Останнім часом для їх виробництва використовують і новорічні ялинки та інші природні матеріали. Реалізують брикети переважно до Польщі.

 

С/Г кооператив «Іскра»


Сільськогосподарський кооператив «Іскра» має базу у Недогарках та зареєстровану торгову марку «Недогарська». Кооператив займається свинарством і постачає кременчужанам м’ясо, сало та ковбаси. Крім того, «Іскра» вирощує зернові і 1200 тонн на рік переробляє на борошно. З власного борошна в кооперативі печуть хліб – традиційний, простої рецептури і один із найдешевших за ціною. Печуть у власній пекарні. За 10 місяців 2014 року кооператив випік 480 тонн хліба.


Хліб та м’ясо кооператив реалізує у власних фірмових магазинах під торговою маркою «Недогарська». Там же реалізують соки та яблука і полуниці.


ПСП «Майбородівське»

Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

Приватне сільськогосподарське підприємство «Майбородівське» вирощує та постачає на ринки Кременчука фрукти та ягоди – яблука, сливи та полуниці. ПСП «Майбородівське» заклало новий продуктивний плодовий сад на крапельному зрошенні.


Господарство має холодильні установки для зберігання фруктової продукції, що дає можливість зберегти товарний вигляд та якість продукції (зберігають переважно яблука).

 

СФГ «Атланта»

Кременчуцькі фермери працюють попри кризу

Сільське фермерське господарство «Атланта» спеціалізується на вирощуванні картоплі. Реалізують її переважно на оптовій базі на вулиці Московській. Господарство має власні сховища з мікрокліматом, завдяки чому картоплю вдається нормально зберігати.


ТОВ «Кременчуцька овочева фабрика»


Підприємство займається вирощуванням овочевої продукції. Частина її реалізується у супермаркетах Кременчука. Цибуля на перо, кріп, петрушка та різноманітні салати, а також шпинат та щавель, які взимку купують у супермаркетах «Амстор» та «Фоззі» кременчужани, вирощують саме на овочевій фабриці.

 

ФГ «Пустовіт і сини»


Фермерське господарство «Пустовіт і сини» вирощує овочеві культури – цибулю, капусту тощо. Продукцію реалізують на кременчуцьких ринках.


ПП «Агротех»


Реалізує на ринках Кременчука курячі яйця. Має торгову точку на оптовій базі на вулиці Московській.


Птахофабрика «Росія»

Кременчуцькі фермери працюють попри кризу
Птахофабрика «Росія» – підприємство, добре відоме кременчужанам. На столи кременчужан потрапляють переважно курячі яйця з «Росії». За 10 місяців 2014 року фабрика виробила аж 82 мільйони штук яєць. До речі, курячі яйця – саме той товар, який цього року Україна почала активно постачати за кордон, на європейський ринок. Птахівництво – досить розвинена в Україні галузь. Щороку в нашій країні виробляється 1 000 000 тонн курятини.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх