Прокуратура без нагляду

29.11.2014, 08:30 Переглядів: 8 087

Прокуратура без нагляду

25 жовтня опублікований новий Закон України «Про прокуратуру». Більшість його норм набуває чинності з 25 квітня 2015 року – через 6 місяців після опублікування. Прокурор Кременчука Григорій Кондратенко розповів «Телеграфу», що саме змінить новий закон.

Григорій Кондратенко, прокурор Кременчука

 

– Григорію Миколайовичу, згідно з новим законом, прокуратура позбавлена функцій загального нагляду. Що це означає для громадян?

 

– Новим законом «Про прокуратуру» визначено чотири функції діяльності прокуратури: підтримання державного обвинувачення у суді; представництво інтересів громадян і держави в суді; нагляд за дотриманням законів органами внутрішніх справ і нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та провадженнях. Функції загального нагляду за додержанням законів підприємствами, установами та організаціями, яка посідала чільне місце в діяльності прокуратури – не передбачено. Замість цього розширена функція представництва громадян і держави в суді. Тобто якщо виникають порушення вимог законодавства, то відповідно до цієї функції прокурор в праві звернутися за захистом інтересів громадян і держави до суду.

 

– Якого роду справ це насамперед стосується?

 

– Різного роду – там, де громадянин з тих чи інших підстав не може самостійно звернутися до суду. Наприклад, якщо він має вади здоров’я або неповнолітній, є й інші підстави. А що стосується захисту інтересів держави, то тут прокурор самостійно визначає наявність підстав для звернення до суду і відповідно обгрунтовує їх.

 

– Давайте розглянемо приклад. У порядку нагляду, прокуратура перевіряла на відповідність законам акти органів місцевого самоврядування. Була така ситуація: міськвиконком ухвалив порядок приватизації малосімейок у Кременчуці, який не відповідав нормам чинного законодавства. У «Телеграфі» ми опублікували низку матеріалів з цього приводу. Потім подали скаргу, додавши ці матеріали. Прокуратура після перевірки внесла подання до міськвиконкому з вимогою привести порядок приватизації у відповідність до законодавства, що й було зроблено. Ланцюжок був такий: скарга-перевірка-подання прокурора-реакція влади. Яким зараз має бути порядок дій, якщо громадянин бачить, що влада порушує закон?

 

– Законом прописані повноваження прокуратури в частині збору необхідної інформації. Тобто якщо зі ЗМІ прокурор дізнається, що можуть бути порушення законодавства (як на цьому прикладі), або громадянин звертається до прокурора стосовно подібних фактів, то прокурор в праві розпочати перевірку відповідно до функцій представництва інтересів громадянина і держави в суді. Прокурор збирає документи, вивчає їх законність. В разі виявлення порушень він звертається до суду.

 

– Тобто такого документу реагування, як подання прокурора, не буде?

 

– Ні, не буде.

 

– Але, в той же час прокурор реагуватиме на скаргу?

 

– Однозначно. Функція нагляду виключена, але на порушення все одно необхідно реагувати. Я думаю, Генеральна прокуратура найближчим часом розробить порядок, яким чином можуть бути витребувані документи з органів влади та місцевого самоврядування, з підприємств та організацій та саму процедуру їх вивчення. Це буде прописано в підзаконних нормативних актах і стане шаблоном у нашій роботі. Зараз є запитання до застосування Закону, бо він повністю новий.

 

– Яценюк назвав новий закон «Про прокуратуру» революційним. Чи є щось у ньому революційного, на вашу думку?

 

– Закон повністю новий, «з нуля» – без роз’яснень і доповнень. Хоча низка норм залишилася від попереднього закону «Про прокуратуру». Основна новація – це те, що прокуратура позбавлена функцій нагляду. Крім цього, змінюється ієрархія органів прокуратури. Деякі прокуратури об’єднають – будуть регіональні прокуратури, місцеві прокуратури. Так, прокуратура Кременчука об’єднається з прокуратурами Комсомольська та Кременчуцького району. Буде прокурор, перший заступник і три заступники, тобто на одного більше.

 

– Є багато відгуків про новий закон, його оцінюють позитивно, виходячи з того, що прокуратура не втручатиметься перевірками (у порядку нагляду) в діяльність підприємств і організацій. І це відповідає європейській практиці. З іншого боку, як ви вважаєте, чи не призведе відсутність нагляду до збільшення кількості незаконних актів органів місцевого самоврядування?

 

– Важко сказати – покаже практика. Можливо, відсутністю нагляду й скористаються деякі недобросовісні чиновники. Але будемо з цим боротися – через функцію представництва громадян і держави в суді.

 

– Ви сказали, загальний нагляд посідав чільне місце в діяльності прокуратури. Тепер цієї функції немає, чи буде скорочення в органах прокуратури?

 

– Суттєвих скорочень не буде. Працівники, які здійснювали нагляд за додержанням законів, займатимуться представництвом інтересів громадян і держави в суді. Можливо, деякі перейдуть на напрям процесуального керівництва у кримінальних провадженнях. Зараз на кожного процесуального керівника у Кременчуці припадає по 150 кримінальних проваджень одночасно. Вдумайтесь, це дуже багато.

 

Урізані повноваження

Прокуратура без нагляду


«Суттєвих змін зазнає процедура роботи зі скаргами громадян. Хоча за прокуратурою залишається обов’язок розгляду скарг, однак можливості перевірити викладені у них факти в органів прокуратури не буде, оскільки повноважень витребувати інформацію, проводити перевірки у прокурора вже немає. Тому в цьому плані громадянам необхідно чітко розуміти сферу наших нових повноважень. І я вважаю, що у цей перехідний період Кабінету міністрів терміново необхідно створити центри надання безоплатної правової допомоги громадянам».


Віталій Ярема, Генеральний прокурор України.

 

НАГЛЯД У ЦИФРАХ

 

60 постанов про проведення перевірок підприємств, установ та організацій прийняла прокуратура

9 кримінальних проваджень порушено за результатами перевірок,

4 справи скеровані до суду

118 подань внесла прокуратура, вжиті заходи для усунення виявлених порушень

80 посадовців притягнуто до відповідальності, із них – 41 посадовець органів державного контролю

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх