Вас затопили? Документуйте все!

8.08.2011, 10:39 Переглядів: 9 138

Вас затопили? Документуйте все!Як домогтися відшкодування збитків, нанесених вашій квартирі

Валентина Кисличенко живе з обваленою стелею два місяці

 

Кременчужани скаржаться до редакції на те, що їхні квартири топить через діряві дахи або труби. А комунальні служби «морозяться» – не хочуть компенсувати збитки. Проте отримати відшкодування цілком реально. Це підтверджує приклад кременчужанина, який домігся від управляючої компанії ремонту та виплати у півтори тисячі гривень за моральні збитки.

 

У квартирі кременчужанки обвалилася стеля

 

Валентина Кисличенко живе у комунальній квартирі в старенькому будиночку на вулиці Цюрупи, 23. Квартира під №13 і справді нещаслива.

 
- У нашому будинку почав протікати дах, - розповідає Валентина Кисличенко. - На початку року управляюча компанія «Добробит» робила ремонт, але він виявився неякісним. Дірки у шифері як були, так і залишилися. Ми, мешканці будинку, не підписали акти виконаних робіт, які нам запропонували представники «Добробиту». Але вони самі, своїми підписами, завірили цей акт та «закрили» роботи. Коли почалися зливи, дах знову потік. Кімнату мою залило, ми місяць сиділи без електроенергії, бо замикала проводка. У мене дитина спить на дивані, так я вночі накривала її клейонкою, щоб зверху не капало! Ми з сусідами телефонували в аварійку «Добробиту», неодноразово зверталися до управляючої компанії — і нічого! За що тільки я гроші плачу?

 

Валентина Михайлівна показує сліди потопу в своїй квартирі: всю в жовтих плямах стелю у кімнаті і дірку у стелі в кухні: здоровенний шмат обвалився прямо на газову плиту. Тепер при кожній зливі звідти тече і падають нові шматки.

 

- Ми навіть їжу собі не можемо приготувати, - скаржаться Валентина Кисличенко та її сусідка по комуналці Надія Мовчанова.

 

Жінки хочуть лише одного: щоб компанія «Добробит» якісно відремонтувала дах і зробила ремонт стелі у їхній квартирі, бо вважають, що саме управителі житла винні в цих потопах. Натомість представники компанії навіть не квапляться документувати збитки, хоча саме вони й повинні це робити. Це підтверджується і відповіддю на звернення Валентини Кисличенко до міської влади, підписаною віце-мером з комунальних питань Валерієм Медведовським: «Що стосується виконання ремонтних робіт у вашій квартирі, повідомляємо, що комісією з представників виконавця послуги з утримання будинку (ТОВ «Добробит») у вашій присутності повинен складатися акт про пошкодження та їх об'єми...».

 

«Добробит» обіцяє відремонтувати стелю Валентина МІНЕНКОВА, директор ТОВ «Добробит»:


- Будинок по вулиці Цюрупи, 23 поставлений у графік на капітальний ремонт покрівлі в цьому році. Кошти на це виділені з міського бюджету, питанням займається управління житлово-комунального господарства. Після капремонту покрівлі ми вирішимо питання щодо ремонту стелі в квартирі.

- Чому на вимогу мешканців представниками «Добробиту» не складений акт про залиття квартири?

- Та кому він потрібен цей акт?
- Але ж мешканці повинні мати підтвердження пошкоджень у квартирі, а обов'язок виконавця послуг — складати такий документ на вимогу споживача.
- Якщо люди наполягають, акт залиття буде складений.

 

Каналізаційний потоп

 

Вас затопили? Документуйте все!

Ольга Гриценко власноруч ліквідовує наслідки комунального потопу


21 липня кременчужанка Ольга Гриценко, яка мешкає в будинку по вулиці Пролетарській, 53, рятувала свою квартиру від потопу з каналізації. За її словами, влаштували «стихійне лихо» у її квартирі самі комунальники.


– Мене не було вдома буквально півгодини. А коли повернулася, побачила, що вся квартира затоплена нечистотами з каналізації. Як виявилося, поверхом вище працівники «Житлорембудсервісу» прочищали труби. Я їх на вулиці застала, кричу: «Що ж ви наробили?» А один з них каже іншому: «Пішли у підвал перекривати воду». Хто ж так робить? Треба було одразу воду перекрити - це й дитині зрозуміло. В цей час підійшла сусідка знизу – їй у квартиру теж затекло. А я потім до ночі все вигрібала, сморід був страшенний!

 

Пані Ольга каже, що телефонувала на аварійку управляючої компанії «Житлорембудсервіс», там обіцяли прислати техніка для складання акту про залиття квартири. Але акт так ніхто і не склав... Натомість Ольга склала акт-претензію, засвідчений підписами сусідів, і звернулася з ним до управляючої компанії.

 

Коментар

 

«Причину з'ясувати неможливо»


Сергій ЯРОШ, технічний директор ТОВ «Житлорембудсервіс»:


- По кухонному стояку будинку прочищали каналізацію. Мешканців вдома не було. Після прочищення була повторна скарга. Був факт підтоплення через мийку по кухонному стояку. Але зараз причину з'ясувати неможливо. Є пояснення наших працівників, що роботи проводилися згідно з регламентом.
- Чому представники «Житлорембудсервісу» не склали акт про залиття?
- В акті залиття вказується причина. Ми її не знаємо, тому й не складали акт.

 

P.S. Врешті керівництво ТОВ «Житлорембудсервіс» таки пообіцяло скласти акт про залиття, але із розмови було зрозуміло, що компенсувати збитки добровільно компанія не збирається. Хоча керівництво запевнило: якщо квартири заливає з їхньої вини, то ремонт роблять, не чекаючи на рішення суду.

 

«Житлорембудсервіс»   сплатив півтори тисячі гривень моральних збитків та зробив ремонт у квартирі кременчужанина


Приклад Богдана Середи доводить: домогтися компенсації за пошкодження житла все-таки реально. В його квартирі по вулиці 50 років Жовтня, 39 протягом двох років періодично капало зі стелі. Кременчужанин звертався до управляючої компанії «Житлорембудсервіс» з приводу ремонту даху, але марно.

 

- У 2010 році мене в черговий раз залило, обидві кімнати, і замкнуло проводку. Я викликав представника пожежного нагляду. Він дав припис управляючій компанії, проводку полагодили. З приводу залитої квартири я писав листи до управляючої компанії, двічі викликав її представників для складання акту-претензії. Перший раз взагалі ніхто не прийшов, а другий раз прийшли через два тижні. Хоча, відповідно до договору, мають прибути протягом двох днів. Врешті я сам склав акт-претензію, з підписами двох сусідів. Відніс до управляючої компанії. Згодом мені відповіли, що вони усунули причину залиття. Але я домагався компенсації збитків, нанесених квартирі, і звернувся до суду, - розповів Богдан Середа.

 

На судові «розборки» він витратив дев'ять місяців. Врешті управляюча компанія пристала на мирову угоду і погодилася зробити ремонт у квартирі кременчужанина та сплатити йому судові витрати і матеріальні збитки у розмірі півтори тисячі гривень.


- Мені зробили ремонт у двох кімнатах та в коридорі: відремонтували стелю, переклеїли шпалери - я їх вибирав сам, мені лише сказали, що рулон має коштувати не більше 124 гривень. Замінили міжкімнатні двері, які набрякли від води. Я підписав кошторис, який надала компанія, загалом ремонт коштував 10 тисяч гривень. Хоча, як на мене, сума за виконання робіт завищена.

 

Як домогтися компенсації збитків?


На основі судового досвіду Богдана Середи, чинних законів і норм у сфері ЖКГ «ТелеграфЪ» склав кілька порад.

 

- Вас затопили - вимагайте у виконавця послуг (управляючої компанії) скласти акт про залиття. У ньому має бути чітко зазначена причина і що необхідно для її усунення. Акт складається і в тому випадку, якщо вас затопили сусіди. Цей документ дає право споживачу претендувати на компенсацію матеріальних збитків. (Наказ Держжитлокомунгоспу №76 від 17.05. 2005 року, форма акту — у додатку до цього наказу).

 

- Якщо представник виконавця послуг не з'являється, щоб скласти акт про залиття, складайте акт-претензію. Стаття 18 Закону «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що, в разі відмови виконавця послуг підписати акт-претензію, він вважається дійсним, якщо його підписали не менше, як два споживача. Акт-претензію виконавець послуг має розглянути протягом трьох днів. (У випадку, якщо залили сусіди, а управляюча компанія не втручається, можна викликати комісію з УЖКГ).

 

- Акт-претензія – це доказ для суду. У ньому слід чітко вказати строки, види і показники порушень, допущених виконавцем послуг. Так само доказами будуть і фото пошкоджень, завданих квартирі.

 

- Зберігайте все листування з виконавцем послуг: пишіть листи, реєструйте їх у приймальні адресата і залишайте собі другий екземпляр або надсилайте замовленим листом з повідомленням про вручення.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх