Коли дітям потрібні цукерки й… інсулін

13.11.2016, 08:35 Переглядів: 7 873

Коли дітям потрібні цукерки й… інсулін

Цукровий діабет буває не тільки від солодкого і зайвої ваги. У Кременчуці зростає кількість таких пацієнтів серед дітей

Більшість із нас переконані, що цукровий діабет може бути тільки в людей із зайвою вагою і в тих, хто багато їсть солодкого. Тому коли маленькій дитині ставлять такий діагноз, батьки не розуміють, як таке може бути. Між тим, при діабеті першого типу дієта не допоможе. Таким пацієнтам навіть потрібні цукерки. І, безперечно, інсулін.

 

Наш консультант – Ірина РОМАН, міський дитячий лікарендокринолог Кременчука

 

Діабет може бути і в п’ять років

 

- Зазвичай діагноз «цукровий діабет» - це шок для батьків. У них була здорова дитина, і раптом таке, - каже Ірина Роман. –  Та статися це може в будь-якому віці, найчастіше – у 5-8 років і в підлітків. Часто діабету передує вірусна інфекція: ГРВІ, ентеровірус, епідпаротит, кір, краснуха. За два тижні після інфекційної хвороби може розвинутися цукровий діабет. Це діабет першого типу. Віруси вбивають бета-клітини підшлункової залози, які продукують інсулін. Якщо запускається аутоімунний процес, клітини підшлункової залози починають знищувати самі себе. У результаті ми маємо відсутність інсуліну в організмі. Розвивається гіперглікемія – високий рівень цукру в крові. Через інсулінову недостатність (інсулінорезистентність) у дитини порушується вуглеводний обмін та інші важливі процеси в організмі, що призводить до хронічної гіперглікемії. 

 

Багато п’ють і бігають до туалету

 

- Для дітей характерний бурхливий початок захворювання, - розповідає Ірина Іванівна. – Може статися кома або кетоацидоз. Кетоацидоз – це ацетонемічний синдром, який може бути певним етапом цукрового діабету. Тому при кожному розвитку синдрому обов’язково потрібно вимірювати рівень цукру у крові. Перші прояви цукрового діабету, які можуть підказати батькам, що з їхньою дитиною не все гаразд: - часте сечовипускання (поліурія); особливо це помітно вночі. Тому якщо ваша дитина декілька разів за ніч іде до туалету, вас це має насторожити, попереджає лікар; - невгамовна спрага; дитині постійно хочеться пити; - гарний апетит, але при цьому спостерігається швидка втрата ваги. У немовлят через високий цукор у сечі пелюшки стають «крохмальними», їхня сеча липка. - Також часто звертають увагу на підвищену сухість шкіри, фурункульоз, випадіння волосся, «заїди», вульвовагініти в дівчаток, баланопостити у хлопчиків. Це симптоми підвищеного цукру в крові, - пояснює Ірина Іванівна. Такий стан може тривати до двох місяців. Якщо батьки не звертають на це увагу, все може закінчитися комою.

 

Одного аналізу крові для діагнозу недостатньо

 

Діагноз «цукровий діабет» не ставлять тільки на основі високого цукру в крові, зауважує лікар. Для того, щоб виявити цукровий діабет у дитини, виконується розгорнута лабораторна діагностика з визначенням толерантності до глюкози, рівня цукру в крові, глікованого гемоглобіну, глюкозурії, С-пептиду та антитіл до бетаклітин підшлункової залози.

 

- Раніше ми мали можливість вимірювати тільки цукор у крові. Зараз, як бачите, лабораторна діагностика пішла далеко вперед. Аутоімунний процес можна виявити на ранніх етапах, з’ясувати, скільки бета-клітин пішлункової залози залишилося, і чи буде їх достатньо впродовж усього життя. Але підшлункова залоза все одно страждає, і констатується діагноз «діабет». Та це дозволяє бути на мінімальній дозі інсуліну, - пояснює Ірина Іванівна.

 

Дієта не допоможе

 

Фактори ризику розвитку цукрового діабету в дитини: - спадкова схильність; - вірусні інфекції; - народження з великою вагою тіла – від 4,5 кг.

 

- Біда в тому, що профілактики цукрового діабету першого типу немає. Дієта тут не допоможе, - каже Ірина Роман. – Наприклад, при діабеті другого типу підшлункова залоза інсулін виробляє, але цукор не доходить до клітини. Процес засвоєння порушений. Зокрема, таке відбувається при надлишковій вазі. При діабеті першого типу в дітей взагалі немає інсуліну. Вони отримують його шляхом ін’єкції.

 

Діабет другого типу може розвинутися в дітей, але переважно вже в підлітковому віці в результаті ендокринних порушень, при зайвій вазі.

 

«Організм здоровий. Єдине – не вистачає інсуліну»

 

- Звичайно, з того часу, як сім’я почула, що в їхньої дитини такий діагноз, життя сім’ї й дитини змінюється. Треба щодня робити 6-8 ін’єкцій інсуліну й вимірювати рівень цукру в крові. Але саме це дозволяє жити повноцінно й розвиватися. Якщо цукровий діабет контролювати, він не матиме ніяких наслідків. Організм здоровий. Єдине – не вистачає інсуліну. Ми даємо йому цей інсулін, і все добре, - заспокоює лікар. – Цей інсулін не свинячий, не людський, а генно-інженерний, синтетичний. І це найкраще, що може бути на сьогоднішній день. Його використовують в усьому світі. Якщо цукровий діабет не контролювати, розвиваються ускладнення, страждають всі органи й системи. В першу чергу уражуються нирки, нервова система, зір. Є довготривалі ін’єкції інсуліну, а є короткі, які колються перед прийомом їжі, пояснює спеціаліст. Таким чином імітується вироблення інсуліну підшлунковою залозою. Довготривала ін’єкція колеться один або двічі на добу. Короткотривала – 3-4 рази перед прийомом їжі і після виміру цукру в крові.

 

- Подивилися, що будемо їсти, і вкололи стільки одиничок інсуліну, скільки потрібно для підтримки нормального рівня цукру. Якщо якесь свято – день народження, Новий рік тощо – виміряли кількість хлібних одиничок, вкололи інсулін, і можемо без страху сідати за святковий стіл, - каже Ірина Іванівна. – При другому типі діабету так поводитися не можна, важливо дотримуватися дієти. Дитина сама знає, що їй робити Діти з таким діагнозом ходять на різні гуртки, танцюють, плавають. Відвідують звичайний дитсадок чи школу. Діабет ніяк не заважає режиму дня й не обмежує бажання. Але якщо тримати його під контролем. - Щоправда, в школах медсестри, вчителі лякаються цього діагнозу, хвилюються про те, що їм робити, - зауважує лікар. – Та дитина сама знає, що їй робити. У неї завжди є з собою глюкометр, короткий інсулін і якась їжа. Наприклад, цукерки. Інколи можна не зовсім точно розрахувати дозу інсуліну. Або було значне фізичне навантаження, при якому рівень цукру падає. Тоді з’являється відчуття тривоги, починають тремтіти руки. Треба швидко з’їсти цукерку, і все нормалізується. І не треба акцентувати на тому, що ця дитина хвора на цукровий діабет. Вона здорова, але має деякі особливості. У стаціонарі лікарні в Полтаві є школа діабету. Батьки й діти мають можливість спілкуватися там з іншими сім’ями з такою ж проблемою. - Хочу наголосити, що цукровий діабет не є проблемою дитини або дитини й мами. Це проблема цілої сім’ї, - підкреслює Ірина Іванівна. – На школі діабету всі разом вчаться робити підшкірні ін’єкції, і вже з чотирирічного віку діти вміють це робити самостійно. Як і вимірювати рівень цукру в крові.

 

До речі 

 

Для ін’єкцій – шприц-ручки й інсулінова помпа 

 

Для ін’єкцій зараз користуються спеціальними шприц-ручками – для довготривалого інсуліну окремо, для короткого окремо. На них можна легко відрахувати кількість одиниць інсуліну. Є ще такий метод введення інсуліну як інсулінова помпа, - розповідає Ірина Роман. – Короткий інсулін вводиться в спеціальний картридж. Він вставляється в цю помпу, вона закріплюється на тілі. І впродовж доби в організм вводиться інсулін. У Кременчуці троє діток мають таку помпу. Але її обслуговування дороговартісне, держава в цьому не допомагає. Не кожна сім’я може це собі дозволити. Та й не завжди зручно ходити з цією помпою.

 

Важливо: Інсулін є. Проблема з тестсмужками

 

Інсуліном усі діти забезпечуються безкоштовно. - Є проблема з тест-смужками. Безкоштовно видається тільки одна на день. А рівень цукру треба вимірювати перед кожним прийомом їжі. Тобто це мінімум 4-5. Якщо дитина ще й захворіла, наприклад, на ГРВІ, то тестсмужок взагалі потрібно до 10 штук. Рівень цукру в такому випадку піднімається, й дозу інсуліну треба коригувати, - пояснює лікар.

Автор: Ольга Волніна, "Для дому і сім'ї" Джерело фото: фотобанк Лори
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх