Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

23.10.2016, 13:12 Переглядів: 8 222

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

Поїздка до Луцька, Володимир-Волинського та Шацьких озер

 

Якось мене запитали, чого ти чекаєш від поїздки на Волинь. Та відповісти я нічого не змогла. Воно й не дивно. Ну не могла ж я вгадати, що попереду - прогулянка у монастирі, який більше схожий на палац із чудовим парком десь у Франції. Знайомство з містом, де люди запросто живуть поруч із старовинним замком. Та поїздка в село, про яке «1+1» тільки-но зняли кіно...

 

Що запам’яталось

 

Контрастний Луцьк. Верхівки іменитих храмів виблискують крізь простирадла, що сушаться на приватних подвір’ях. Старовинний собор здіймає свої куполи над облізлими фасадами луцьких осель. Історичні пам’ятки йдуть пліч-о-пліч із звичайним життям. І не дуже багатим. Отут усім відомий замок Любарта, а поруч – хатинка із «Жигулем». Височить сувора кріпосна стіна, а одразу за нею вишикувався гаражний кооператив.

 

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Можна повечеряти наверху Замка Любарта. Із свічками, з музиками…Для цього на оглядовому майданчику є столик. Романтика! На саму вежу веде 112 сходинок, а висота – 28 метрів.

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Ціни. За 10 грн можна просто гуляти по території. «Все включено» - відвідування Музею книги, Музей дзвонів, виставок, що проходять в замку. А от екскурсія – 50 грн.

 

Місцеві химери. Будинок архітектора Голованя у Луцьку дійсно нагадує будинок із химерами у Києві. Дуже колоритне місце, розглядати усі ці дивні скульптури можна годинами. Сам пан Головань - місцевий архітектор і неординарна людина, яка любе створюватись щось таке екстравагантне.

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Шацькі озера. Вони варті того, аби їхати до них за тридев’ять земель. Чисті, тихі (особливо восени) і якісь магічні. З Кременчука до них дістатись не так вже й важко – потягом з Києва до Ковеля, далі ще трохи автобусом. Проте по озерах зручніше їздити власною автівкою. Вони розкидані на добрячій відстані один від одного. І якщо хочеться побувати у кількох місцях, без власного транспорту не обійтись. Або ж селитись у санаторіях на березі одного озера і постійно там жити. Найвідоміше і найбільше з Шацьких озер – Свитязь. Таке велетенське, наче водосховище. Та ще й острів посеред води стирчить.А так озер настільки багато, що навіть місцеві не скрізь побували. Так, одна місцева жіночка розповіла, що недавно відкрила для себе озеро з червоною водою.

 

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Ціни. Я зупинялась на березі Свитязя у базі «Фенікс», ціни за номер стартували від 200 грн.

 

 Село з книги та фільму "Сторіччя Якова". Хто полюбив книгу волинського письменника Володимира Лиса «Сторіччя Якова» (минулого тижня на «1+1» вийшов фільм), то рушайте до села, описаного у книзі – Згоряни. Там також дуже гарне озеро із птахами та облаштованим пляжем. І їхати до нього ближче, ніж до інших озер. Місцеві рибалять на повну – усюди у комишах стоять дерев’яні човни. А у лісі безліч грибів. Яких не скажу – не експерт, але мухомори точно трапляються.

 

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Короваї. Бомбезні! Вдалось побувати на фестивалі у Володимир-Волинському, де жіночки демонстрували свої вміння. Їхні короваї, як багатоярусні весільні торти, прикрашені їстівними квітами, орнаментами та візерунками. Але виготовлені за волинськими традиціями. Такий фестиваль могла б «позичити» і Полтавщина. Місцеві короваї просто неземної краси і усі різні. Одні майстрині люблять прикрашати свої творіння мастикою, інші віддають перевагу хлібобулочним прикрасам. Мабуть, найоригінальніші прикраси короваю - це весільні дивні, довгі палиці, виконані з тіста. До їх краях кріплять барвисті паперові стрічки і квіти і виглядає дуже святково.

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Зимненський жіночий монастир. Благодать! Наче потрапив кудись у Францію: гуляєш по ландшафтному парку – фонтани, троянди, скульптури, озеро з лататтям… І ніхто до тебе не чіпляється за ту хустку, як у наших церквах.

 

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Музей волинської ікони. Це місце зі своєю атмосферою. Тут зберігаються реліквії. Багато з них потрапили в музей в останній момент, коли ікони намагалися переправити за кордон. Найцінніша - Холмська, 11 датується століттям. Вона визнана чудотворною ще в 18 столітті. Ікона знаходиться в окремому залі, який служить також каплицею: тут проходять богослужіння. Цікаво, що раніше існувала традиція залишати іконі підношення. І свої подарунки моляться кріпили до неї ... цвяхами.

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь 

 

Гарні церкви. У Володимир-Волинському запам’ятався Успенський собор, найстаріший на Волині. Він там стоїть ще з 12-го століття. Такий, що аж до мурашок пробирає. У соборічудотворна ікона. На подвір’їскульптури давньоруських князів, дитячі гойдалки.

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

 

Фабрика «Торчин». Знаходиться саме на Волині. Працівників зовсім небагато – близько 700 чоловік. Але вони випускають майонез, кетчуп, гірчицю та різні соуси для усієї України. Та ще й до сусідньої Польщі, але під іншим брендом.

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

  

48 тисяч курчат. На Волині нам показали, як вирощують тих самих бройлерів, що потім  потрапляють на прилавки магазинів та супермаркетів. Екскурсію влаштував місцевий виробник – ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика». Курчат ділять за віком, в  одному приміщенні – близько 50 тисяч «однолітків».

Чудеса Волині: навіщо кременчужанину їхати у таку далечінь

  

Є те, чого бракує нам. Окремий регіональний он-лайн сервіс для пошуку автобусів, що курсують по області. В ньому не лише розклад, але й кількість наявних місць на кожному рейсі. Ось так це зробили на Волині: vopas.com.ua.

 

Там теж "тікають" на заробітки. Волинь не дуже густозаселений край. Мешканців - близько мільйона. Великих підприємств не так багато, як у промислових регіонах. Із роботою - сутожно, тож шукають варіанти. Тим паче, що Польща - під боком. Губернатор Волинської області Володимир Гунчик каже, що  20% працеспроможного населення подалось закордон.

 

– З одного боку, не дуже добре, з іншого – я вважаю це позитивом, - каже він.Тому що люди, які їдуть на заробітки, приїжджають із європейським менталітетом. Вони вже не викинуть недопалок на вулиці, не ведуть себе по-хамськи. І приїжджають із капіталом та створюють тут власні фірми.

 

Навіщо сюди приїздити?

Губернатор Волинської області вважає, що три головні туристичні принади регіону - це озеро Світязь, Луцкьий замок та музей волинської ікони. Від себе додамо, що обовязково потірбно заїхати ще й до Зимненьского монастиря. Не пошкодуете.

 

Висловлюємо подяку за гарну організацію мандрівки Українському журналітському фонду

Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх