Якби вибори в Кременчуці були сьогодні: Президент — Порошенко, мер — Бабаєв

11.03.2014, 11:47 Переглядів: 9 254

Батьківщина, Удар і Свобода — лідери політуподобань кременчужан

9 березня Незалежний центр стратегічних досліджень (Полтава) провів у Кременчуці соціологічне дослідження: «Громадська думка виборців Кременчука». Під час проведення опитування інтерв’юери пропонували респондентам, перш за все, відповісти на питання: «Якби вибори Президента України відбулися сьогодні, за якого кандидата Ви проголосуєте?» В список були включені ймовірні кандидати на посаду Президента України. Симпатії респондентів розподілилися наступним чином (див. таблицю 1).

Рейтинги потенційних кандидатів на виборах Президента України
25 травня 2014 року

Якби вибори в Кременчуці були сьогодні: Президент — Порошенко, мер — Бабаєв


Лідером у цьому рейтингу є П.Порошенко з 32,06 % голосів, другу позицію посідає Ю.Тимошенко – 16,06 %, а третю В.Кличко з 14,83 % голосів відповідно. 8,94 % респондентів віддали б свій голос іншому кандидату, якого не було у списку. Представника Партії Регіонів С.Тігіпка підтримали б 8,33 % виборців; 5,33 % віддають свої симпатії О.Ляшку; 4,44% симпатій виборців залишається у В.Януковича; 4,0 % має лідер КПУ П.Симоненко; 3,78 % - лідер «Свободи» О.Тягнибок та 2,22 % голосів підтримки має Д.Ярош.


Примітно, що трійка лідерів майбутніх президентських перегонів в місті Кременчуці хоча і складається з тих самих кандидатів, що і в Україні в цілому, але Ю.Тимошенко дещо випереджає В.Кличка. За даними ж загальноукраїнського соціологічного дослідження, яке проводилось в рамках моніторингу «Україна і українці» Центром соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» у березні 2014 року, другу позицію посідає В.Кличко – 14,6%, а третю Ю.Тимошенко – 9,7%. Петро Порошенко в Кременчуці також має значний рейтинг (32,06%), який вищий, ніж в Україні в цілому (21,2%).

Як працює мер Бабаєв?!


Наступна група запитань, які були поставлені респондентам, стосувалася оцінки діяльності міського голови міста Кременчука Олега Бабаєва на посаді та визначення симпатій виборців серед ймовірних кандидатів на посаду міського голови та серед партій, якщо вибори міських голів та до місцевих рад відбудуться сьогодні.


Під час проведення опитування інтерв’юери пропонували респондентам, перш за все, оцінити за п’ятибальною системою ( 5 – «відмінно», 4 – «добре», 3 – «задовільно», 2 – «незадовільно», 1 – «погано» ) діяльність міського голови Олега Бабаєва, а також пояснити причину та передумови, які спонукали саме так оцінити діяльність міського голови. Далі інтерв’юери пропонували респондентам уявити, що саме сьогодні відбуваються вибори міського голови та до міської ради, що вони зараз у кабінці для голосування, а перед ними виборчі бюлетені зі списком кандидатів на посаду міського голови та переліком партій. Респонденти мали визначитися із кандидатом та політичною партією, за яких вони зараз готові проголосувати.
Це дослідження показало, що загалом позитивно оцінюють діяльність міського голови Олега Бабаєва більше ¾ населення міста (75,11%) (див. таблицю 3)

Оцінка діяльності на посаді міського голови міста Кременчука Олега Бабаєва
(дані від 09.03.2014)

 

Якби вибори в Кременчуці були сьогодні: Президент — Порошенко, мер — Бабаєв

Респонденти виставляли позитивні оцінки міському голові за те, що він зміг утримати ситуацію в місті під час революційних подій, не допустив кровопролиття, проявив толерантність у ставленні до діяльності в місті різних політичних сил і відкрито висловив особисту позицію по відношенню до складної політичної ситуації в країні.


Респонденти, в переважній більшості негативно оцінюючи факт знесення пам`ятника Леніну в Кременчуці, в основному, не пов`язували це з міським головою. Також просили накласти «вето» на перейменування вулиць.


Респондентів, які негативно оцінили діяльність міського голови Олега Бабаєва, хвилював стан доріг у місті, особливо внутрішньоквартальних, робота управляючих компаній, що обслуговують житловий фонд, можливість особистого спілкування з міським головою тощо.

Хто на мера!?


На запитання інтерв`юерів: «Якби вибори міського голови відбулися сьогодні, за якого кандидата Ви проголосуєте?» відповіді респондентів розподілилися наступним чином

 

Рейтинги потенційних кандидатів на виборах міського голови
міста Кременчука (дані від 09.03.2014)


Якби вибори в Кременчуці були сьогодні: Президент — Порошенко, мер — Бабаєв

Лідером електоральних симпатій кременчужан щодо кандидатів на посаду міського голови є чинний міський голова Олег Бабаєв (70,11%), другу позицію посідає колишній міський голова Микола Глухов (8,11%) і третю – відомий меценат і почесний громадянин міста Кременчука Володимир Матицин (6,11). Колишній міський голова і колишній народний депутат України Олег Надоша має 4,22% підтримки виборців, Володимир Пилипенко має підтримку 2,5% виборців, трохи більшу підтримку (2,56%) має інший кандидат, не внесений до списку. Ще 4 кандидати мають менше ніж 2% підтримки виборців (О.Мельник - 1,89%; Ю.Гриценко – 1,78%; В.Бугайчук – 1,5%; С.Галата – 1,22%). Загалом, трьом лідерам Кременчуцького Майдану, представленим у цьому списку (В.Пилипенко, В.Бугайчук, С.Галата), виборці відділи б 5,22% своїх голосів.

Батьківщина, Удар і Свобода — лідери політуподобань кременчужан

Щодо політичних уподобань серед партій, то електоральні орієнтації кременчужан розподілилися наступним чином. Респондентам було запропоновано відповісти на запитання: «Якби вибори до міської ради відбулися сьогодні, за яку партію Ви проголосуєте?» Відповіді наведені в таблиці 9.

Рейтинги політичних партій на виборах до міської ради міста Кременчука

 

Якби вибори в Кременчуці були сьогодні: Президент — Порошенко, мер — Бабаєв


Лідером симпатій кременчужан є партія ВО «Батьківщина», яка отримує 21,5% підтримки виборців. Партія «Удар» має 13,39% підтримки, партія «Свобода» - 12,56%. За даними загальноукраїнського соціологічного дослідження, яке проводилось в рамках моніторингу «Україна і українці» Центром соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» у березні 2014 року, лідерами у всеукраїнському масштабі є партія ВО «Батьківщина», яка має 15,4% підтримки виборців, і партія «Удар» (15,00%). Той факт, що у Кременчуці «Батьківщина» має рейтинг на 6,1% вищий, ніж у загальноукраїнському масштабі, свідчить про довіру мешканців до представників партії у діючому складі міської ради.


До списку були внесені нові політичні сили, які ймовірно теж будуть виступати суб`єктами на наступних виборах до місцевих ради. Так політична сила «Майдан» має 8,83% прихильників, «Правий сектор» - 8,72%, «Народна самооборона» - 4,50%. Загалом, кількість їх прихильників складає 22,05% виборців, а сукупна кількість прихильників лідерів Кременчуцького майдану (В.Пилипенко, В.Бугайчук, С.Галата) складає всього 5,22% голосів виборців.
Можна припустити, що на рівень підтримки політичних сил впливають загальноукраїнські події та тенденції, а на рівень підтримки місцевих лідерів впливають їх особисті якості та авторитет.

Шаповалов — знову б став нардепом

З метою визначення електоральних симпатій кременчужан серед ймовірних кандидатів у народні депутати України респондентам пропонувалося відповісти на запитання: «Якби вибори до Верховної Ради України відбулися сьогодні, за якого кандидата Ви проголосуєте?». До списку були внесені кременчуцькі політики, які можуть потенційно взяти участь у виборах до Верховної Ради України, якщо вони будуть проходити за нині діючою змішаною системою. Отримані відповіді наведені у таблиці.

Рейтинги потенційних кандидатів у народні депутати України
на виборах до Верховної Ради України

 

Якби вибори в Кременчуці були сьогодні: Президент — Порошенко, мер — Бабаєв


Найвищий рейтинг довіри виборців має чинний народний депутат України, обраний по мажоритарному округу від м. Кременчука, Ю.Шаповалов (24,06% голосів виборців). Другу позицію посідає В.Матицин (16.56%), третю – О.Надоша (14,94%), колишній міський голова та колишній народний депутат України. Депутат обласної ради від партії ВО «Батьківщина» М.Несен має 9,50% підтримки виборців, депутат міської ради Д.Кравченко – 8,67%. Депутат міської ради та голова облдержадміністрації В.Бугайчук отримує 3,78% голосів виборців. Лідери Кременчуцького Майдану мають такий рейтинг довіри виборців: Л.Харченко – 4,17%; В.Пилипенко – 3,50%; А.Павленко – 1,50%.

Довідка:


Опитування виборців проводилося 9 березня 2014 року у місті Кременчуці за Програмою соціологічного моніторингу. Для введення і обробки даних дослідження використовувалася програма ССМ (система соціологічного моніторингу). Об’єктом емпіричного соціологічного дослідження є електоральні настрої населення міста Кременчука напередодні виборів Президента України 25 травня 2014 року, а також соціально-політична діяльність міського голови та його опонентів, політичних партій, які мають своїх депутатів у міській раді. Об’єм вибірки – 1800 чол. Враховувся і розподіл респондентів відповідно до віку та статі. Похибка статистичних даних дослідження не перевищує 2,4%. Опитування проводилося у неділю з 10.00 до 17.00 години. Отримані оцінки респондентів були внесені у центральну базу даних ССМ особисто інтерв’юерами у неділю та понеділок. Вони виконують функції операторів, самостійно використовуючи систему Інтернет. Такий підхід в організації емпіричних масових соціологічних досліджень суттєво зменшує ймовірність похибок. Програма дослідження розроблялася полтавськими науковцями у відповідності з вимогами подальшого моніторингу соціально-політичної ситуації у м. Кременчуці.

Автор: bulashev
Теги: выборы-2014
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх